A megye gazdálkodása és a Jaguar Land Rover készülő nyitrai üzeme volt a két fő téma a közmédia péntek esti vitaműsorában, ahol a hét Nyitra megyei megyeelnökjelölt mérte össze erejét. Valódi vita lényegében csak Farkas Iván (MKP) és Milan Uhrík (ĽSNS) között alakult ki. Ez utóbbi – túlzás nélkül állíthatjuk – többet foglalkozott Marián Kotleba állítólagos Besztercebánya megyei eredményeivel, mint saját kitűzött céljaival. A jelenlegi megyeelnök, Milan Belica védekező pozíciót vett fel.

 

Az MKP jelöltje kétségkívül bizonyította, hogy ismeri a megye működését és kompetenciáit. Farkas Iván felhívta a figyelmet arra, hogy Nyitra megyében az anyagi források bizonyos esetekben aránytalanul kerültek felhasználásra a megye északi és déli régiói közt az önkormányzat saját anyagi forrásait és uniós pénzeket illetően is.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Az MKP jelöltje elmondta, a jövőben fokozottabban együtt kell működni a többi párttal Nyitra megye régiónak fejlesztése érdekében, legyen szó akár Alsó-Garammentéről, a Dunamentéről vagy az Alsó-Vágmente régiójáról.

 hirdetes_300x300  

 

Farkas Iván hangsúlyozta, hogy ő és pártja természetesen a szlovák polgárok érdekeit is képviselné Nyitra megyében.

 

Nagy mértékű elvándorlás

 

Peter Oremus független jelölt hangsúlyozta, hogy egyetlen politikai pártnak sem volt soha tagja. Elmondta, Nyitra megye legnagyobb problémájának a fiatalok elvándorlását tartja, illetve, hogy a polgárok nem tudják, hogyan működnek a megyék. Kiemelte, hogy Nyitra megye népessége csökkent a legnagyobb számban 2004 óta, csaknem 28 ezer fővel.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Oremus szerint az elvándorlás oka, hogy a megye nem teljesíti alapvető feladatait, a megye jelenlegi vezetése adós maradt a tervezett beruházások és fejlesztések megvalósításával.

 

Nagyobb teret érdemelnének a vállalkozók

 

Az ellenzéki jobboldali koalíció (SaS, OľaNO, KDH, ŠANCA, OKS, NOVA, DS) jelöltje, Ján Greššo úgy véli, a megyei gazdálkodást átláthatóbban, a politikát pedig „erkölcsösebben” is lehetne alakítani.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Hangsúlyozta, a megye területén tevékenykedő vállalkozók felé való nyitás fontosságát. Szerinte ugyanis a középréteg, a kis- és közepes vállalkozók nem kapnak elég teret. Példaként említette, hogy milyen figyelmet kap a Jaguar Land Rover nyitrai beruházása, miközben a Nyitra megyei vállalkozókat elhanyagolják.

 

Túlságosan átpolitizált a döntéshozás

 

Renáta Kolenčíková, aki egykori smeres tisztségviselőből vált a legnagyobb kormánypárt kritizálójává szintén független megyeelnökként indul a választásokon. Elmondta, hogy 52 évesen elérkezettnek látja az időt, hogy a megyei önkormányzat szintjén is kamatoztassa tapasztalatát. Nyitra megye legnagyobb problémájaként a politizálást jelölte meg.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Szerinte a megyeelnök és a frakciók vezetői előre leosztják a lapokat, a képviselők pedig kénytelenek e szerint szavazni. Azt ígéri, ha ő lesz a megyeelnök, elsőként „politika-mentesítené” a Nyitra megyei döntéshozást.

 

Az MKDSZ színeiben induló Hajdú László általánosságban fogalmazva elmondta, hogy az egészségügy, az elvándorlás, a közlekedés és a szociális háló területén szeretne javulást elérni, amennyiben ő lesz a megyeelnök.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Uhrík szerint van még hely a takarékoskodásra

 

Milan Uhrík az ĽSNS jelöltje a vita során sokszor hivatkozott Besztercebánya megyére, mint követendő példára (ahol Marián Kotleba a megyeelnök). Úgy véli, hogy Nyitra megye gazdálkodásában még rengeteg lehetőség van további takarékoskodásra – annak ellenére, hogy az INEKO felmérése szerint Szlovákia legjobb pénzügyi helyzetben lévő megyéjéről van szó – például a bérköltségek csökkentésében. Uhrík Besztercebánya megye intézkedéseit alapul véve a megyei döntéshozásban szüntetne meg munkahelyeket.

 

körkép.sk/reprofoto

 

A vita ezen pontján Farkas Iván arra figyelmeztette Uhríkot, hogy ha Marián Kotleba sikeresen csökkentette a bérköltségeket saját megyéjében, akkor kérdés, miért nőttek jelentősen a megye működési költségei. Farkas kétségbe vonta az ĽSNS jelöltjének hozzáértését, mivel Uhrík felelőtlenül ígér választóinak nagy útfelújításokat, mert azok a megye anyagi lehetőségei meghaladják.

 

„Amiket Ön állít, azok vagy téveszmék, vagy nem ismeri a megyei önkormányzat kompetenciáit”

 

mondta az MKP elnöke.

 

Később Milan Uhríkot a műsorvezető kénytelen volt figyelmeztetni, hogy Besztercebánya helyett Nyitra megyére szorítkozzon felszólalásaiban.

 

Jaguar Land Rover – Gond vagy lehetőség?

 

A Jaguar Land Rover készülő üzeme is érdekes vitatémának bizonyult. Uhrík szerint a szlovák adófizetők pénzéből hatalmas állami támogatásban részesül az autógyár, miközben szlovákok helyett románokat és albánokat foglalkoztat. Oremus független jelölt egyetértett Uhríkkal.

 

Milan Belica jelenlegi megyeelnök, aki mindeddig védekezni kényszerült, erre válaszul elmondta, hogy a Jaguar még csak készülő üzem, ott még nem dolgozhatnak külföldiek.

 

körkép.sk/reprofoto

 

Farkas Iván kiemelte, hogy örülne, ha a Jaguar beszállítói Nyitra megye déli városaiban is gyárakat építenének és munkahelyeket teremtenének – ahogy az most Ipolyságon történik.

 

„Szívesen látnánk, ha ezek a beszállítók Párkányban, Érsekújvárban, Léván, Zselízen és Komáromban építenének üzemeket. Felszólítom ezért a kormánypártokat is, hogy tegyenek lépéseket ez ügyben, hogy ne kelljen százkilométereket utazniuk a munkavállalóknak”

 

mondta a magyar jelölt.

 

A teljes vita ide kattintva tekinthető meg a közmédia archívumában. 

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!