Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Főügyészség semmissé tette a rendőrség korábbi döntését, miszerint nem indíthat büntetőeljárást hatalommal való visszaélés miatt az amnesztiák ügyében.

 

A legnagyobb ellenzéki párt, a Richard Sulík-vezette SaS elégedettséggel fogadta a Főügyészség döntését és abban reménykedne, hogy sikerül végre bíróság elé állítani Mečiart – írják a párt állásfoglalásában, amelyet Sulík, Ľubomír Galko és Jana Kiššová írtak alá.

 

A Főügyészség szerint az illetékes nyomozó határozata „korai” volt és nem vette figyelembe Ondrej Dostál ellenzéki képviselő jelentését, amely arra gyanúra mutatott rá, miszerint Mečiar az amnesztiákkal olyan bűncselekményt követett el, amelyek közvetlenül érintették őt.

 

 hirdetes_300x300  

Nem indul eljárás Mečiar ellen az amnesztiák ügyében – elévült az ügy

 

Dostál beadványában hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság idén nem csak az amnesztiákat törölte, de kijelentette, hogy az ezekkel kapcsolatos törvénysértések elévülési idejébe az elmúlt közel 20 év nem számolódik bele.

 

Az SaS elvárásai

 

A mozgalom arra számít, hogy a büntetőeljárásban érintett szervek folytatni fogják a vizsgálatot az Alkotmánybíróság által törvénytelennek minősített amnesztiák ügyében. A liberálisok szeretnék azt hinni, hogy Vladimír Mečiart, aki központi figurája ennek a precedens nélküli állami terrornak bíróság elé állítják a többi, amnesztiák mögé bújó elkövetővel együtt.

 

„Helyettes államfőként csak egy célból adta ki az amnesztiákat – hogy védje az elkövetőket és mindazokat, akik bűntársak voltak ifjabb Michal Kováč elrablásában”  – áll a nyilatkozatban.

 

Az OKS is üdvözölte a döntést

 

„Ifjabb Michal Kováč elrablása egyike volt a Mečiar-korszak legszégyenteljesebb bűncselekményének. Az amnesztiák eltörlésével hosszú évek után megnyílt az út, hogy ezt a bűncselekményt es minden hozzá kapcsolódót megbüntessenek. A büntetőeljárásban érintett szervek kötelessége cselekedni, nem pedig mentségeket keresni.”

 

-vélekedett az OKS elnöke, Ondrej Dostál.

 

Webnoviny.sk / Körkép.sk
borító: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!