Mede Géza építészmérnök a közelgő megyei választásokon a Rimaszombati járásban indul, 30-as szám alatt, mint független, pártonkívüli képviselőjelölt. Korábban építkezési vállalkozóként dolgozott, most nyugdíjas. A családjával Újbáston él (Medvesalja). Céljairól, elképzeléseiről kérdeztük.

 

Mi késztette arra, hogy induljon a választásokon?

 

A Rimaszombati járás déli része nagy problémákkal küzd. A kimutatható munkanélküliség aránya 23% körül mozog, akkor, amikor az országos átlag 6%. A Rimaszombattól délre eső régióban a helyzet még sokkal rosszabb. Ez történelmi gyalázat. Úgy érzem, hogy ezen segíteni kell. Természetesen nem azzal szeretnék foglalkozni, hogy ki ezért a felelős, úgy gondolom, azzal kell foglalkozni, hogy mit lehet tenni a javulás érdekében.

 

 hirdetes_400x285  

És Ön szerint mit lehet tenni?

 

Úgy gondolom, elsősorban a munkahelyteremtés folyamata az, amin szükséges segíteni. Ha azon tudunk segíteni, akkor sok minden a helyére kerül. Régiónk sajátossága, hogy sok a 200-300 lakosú község. A polgármesterek túlterheltek, a vállalkozók informálatlanok a vállalkozási lehetőségekről.

 

Mede Géza, fotó: archívum

 

Véleményem szerint sokat segítene egy kirendelt iroda, amely csak a járás déli részével foglalkozna. Nemrégiben Óbáston Ravasz Ábellel, a MOST-HÍD párt alelnökével folytattam megbeszélést e téren, ami számunkra több pontban is igen kedvezően zárult.

 

Természetesen ezt a folyamatot végig kell vinni következetesen. Úgy gondolom, hogy ehhez megyei képviselői mandátum szükséges, különben az ilyen kezdeményezések meghalnak.

 

Milyen tervei vannak még?

 

A munkahely teremtési folyamatnak nagyon sok szegmense van, ami a megye hatáskörébe tartozik. Egy másik kezdeményezésem egy aláírásgyűjtés a közutak rendbetételére, ez folyamatban van. Sajnos, a déli rész közútjait nagyon elhanyagolták. Remélem, hogy a petíciónkkal foglalkozni fognak fent, de úgy gondolom, hogy mindenképpen jó alapot jelent ahhoz, hogy a képviselő rácsaphasson az asztalra, ha szükségesnek érzi.

 

fotó: archívum

 

Egyéb területeken milyen elképzelései vannak?

 

Egészségügy, autóbusz- és vonatközlekedés. Ezekben gyűjtöm az információkat, amit fel lehet használni és amivel segíteni lehet a problémáinkon. Tudom például, hogy az új kórházunk még nincs befejezve. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még 1987-ben egy megbeszélésről az Állami Tervbizottság elnöke Prágában úgy engedett el, mint országgyűlési képviselőt, „Menj haza nyugodtan, három hónapon belül megkezdjük a kórházatokat”. Ez meg is történt, viszont az egyik pavilon a mai napig nincs befejezve. Nagyon sokat foglalkozik vele MUDr. Juhász Péter főorvos és megyei képviselő, de úgy gondolom, hogy jól jönne neki is az értő segítség.

 

fotó: archívum

 

Áldatlan a helyzet a vonat- és autóbuszközlekedés terén is. Ha utazom, kikérdezem a buszvezetőket. Megtudtam például, hogy a kassai gyors naponta kétszer áll meg Feleden, az autóbusz viszont már tíz perccel hamarabb elindul. Tudom, hogy a polgármesterek túlterheltek, de úgy gondolom, hogy odafigyeléssel, szervezéssel lehetne a dolgokon segíteni. Egészében véve ebben a problémakörben is sokat segítene a munkahelyteremtés, mert a munkavállalók utaztatásába a munkáltatók is besegítenének.

 

Nem idős már Ön ehhez a sok tennivalóhoz?

 

Hát igen, már nem vagyok fiatal. 66 éves vagyok. Úgy gondolom, van ennek az állapotnak előnye is és hátránya is. Hátránya a tény, hogy már nem fiatal az ember. Előnye viszont, hogy a nyugdíjasnak van ideje az ilyen jellegű munka elvégzéséhez, mert – mondjuk meg őszintén – ez nagyon sok időt kíván, ha következetesen akarjuk végezni. A másik nagy előny a tapasztalat.

 

fotó: archívum

 

 

Milyen tapasztalattal rendelkezik, ami Ön szerint előnye lenne megyei képviselőként?

 

Huszonöt évig dolgoztam, mint építkezési vállalkozó, átlagosan tizenöt embert alkalmaztam. Elmondhatom, hogy jól ismerem a járás déli részét, hiszen csaknem minden községben építkeztünk.

 

Elmondhatom, hogy részt vettem a déli rész turizmusának a fellendítésében is, hiszen tizenöt évig panziót üzemeltettem. Ilyen létesítmény akkoriban itt nem volt egészen Rimaszombatig. Nagyon sok látogatóval sikerült megismertetnem a Medvesalját.

 

fotó: archívum

 

A közmunkák, az érdekképviselet terén is vannak tapasztalatai?

 

Tíz évig voltam a Szövetségi parlament képviselője Prágában. Harmincévesen kerültem oda, mint vidéki, magyar, pártonkívüli fiatalember. Emlékszem rá, hajtottam, sok energiám volt, de szükségem volt az idősebb képviselők tapasztalatára is, amit meg is kaptam. Úgy gondolom, hogy ez a kettő együtt jár.

 

A megyei választás ilyen szempontból előnyt jelent. Ha ugyanis a választópolgároknak sikerül úgy választani, hogy legyen a fiatal képviselők mellett idősebb, tapasztalt is, akkor ez bölcs választást jelent. Így kialakulhat egy hatékony érdekképviselet megyei szinten, amire az itt élő embereknek bizony nagyon nagy szüksége van.

 

 

Körkép.sk/PR

Fotók: Mede Géza archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!