A négyéves hánykódtatás után újra előkerül az Európai Unió zászlaja, hogy évek elteltével arra a helyre kerüljön, ahova tartozik – a megyeháza homlokzatára.

 

Gyertek, nézzétek meg, dobozokat helyeztünk a megyeháza elé” – mondja a három fiatal férfi egyike.

 

Dobozokat?” – kérdezik az Aktuality.sk szerkesztői, akik szóba elegyednek a fiatalokkal.

 

 hirdetes_810x300  

A három fiatal férfi jókedvű, örülnek a jelenlegi megyefőnök, Marián Kotleba (ĽSNS) vereségének. „Ünneplünk” – mondják kórusban.

 

Hajnali fél három volt, a választási biztosságok éppen a szavazatokat számlálták. Akkor már egyértelmű volt, hogy Besztercebánya új megyefőnöke Ján Lunter lesz.

 

Fotó: David Ištok / Aktuality.sk

 

Dobozok a kilakoltatásra

 

És valóban. A hivatal kapuja előtt, ahonnét Kotleba négy éven át irányított a megyét, az egyik doboz a másik után sorakozik.

 

A dobozokat azért hoztuk, hogy minél előbb kiköltöztessük őket (Kotlebáékat – szerk. megj.), mert ők nem tartoznak ide. Megspórolunk Kotlebának egy utat a boltokba” – mondja Branislav és barátai, akihez egyre több, dobozokat cipelő ember csatlakozik.

 

Branislav és barátai azt tervezik, hogy elhozzák a megyeházára az Európai Unió zászlaját, amit Kotleba a megválasztása után eltávolított a megyeházáról, mondván az csak egy kék rongy.

 

A magas részvétel Lunternek kedvezett

 

Még a választások előtt a közösségi oldalon megjelent egy felhívás „Kartondoboz-gyűjtés Kotleba számára” címmel.

 

Az elvesztett választások után Kotlebának és embereinek biztos kapóra jön néhány doboz a besztercebányai megyeháza előtt, hiszen így lesz mibe becsomagolniuk a cókmókjukat, és minél előbb távozhatnak” – írja a szervező. Az akciót hétfő reggelre szervezik.

 

A november 4-ei megyei választások során a jelenlegi besztercebányai megyeelnököt jelentős különbséggel győzte le a vállalkozó Ján Lunter. Független jelöltként sikerült megszereznie az összes demokratikus párt támogatását.

 

Szlovákiai viszonylatban Besztercebánya megyében magas, 40 százalék körüli volt a részvétel. Már a részeredmények azt mutatták, hogy az idei megyei választásokon sikerült mozgósítani a választókat, akik valóban éltek a szavazati jogaikkal.

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!