Ki felelős a Smer megyei választásokon produkált sikertelenségéért? Maďarič és az emberei személyi változásokat sürgetnek. Míg Beňová szerint Maďarič „az összes többi választást is lefütyülte”, addig Dušan Jarjabek azt üzeni a párt vezetésének, hogy képtelenek elfogadható módon elmagyarázni a Smer egyes botrányait.

 

Azt szeretném, hogy vörös reggelre ébredjünk” – hangoztatta a Smer egyik októberi konferenciáján a párt elnöke, Robert Fico. Csakhogy a megyei választások után nem virradt fel az a bizonyos várva várt vörös reggel.

 

Épp ellenkezőleg. A Smer hétvégén olyan vereséget szenvedett, amivel a párt legnagyobb pesszimistái sem számoltak. Az egyes megyék elvesztése azért is lehet jóval fájdalmasabb Fico számára, mert a Smer a harmadik vereségét szenvedte el a sorban.

 

 hirdetes_300x300  

A pártnak sem a tavalyi parlamenti választások során nem kedvezett a szerencse, sem az államfőválasztások során, amikor Fico vereséget szenvedett Kiskával szemben. Mindez hozzájátszik ahhoz, hogy párt több tagja is elégedetlenségét fejezte ki.

 

A leghangosabban a kulturális miniszter, Marek Maďarič körül csoportosuló konzervatív szárny hallatja a hangját.

 

Sokan Maďarič mellett állnak

 

Robert Fico kormányfő eddig még nem véleményezte nyilvánosan a megyei választások eredményeit. Ellentétben Marek Maďaričcsal, aki egyáltalán nem spórolt a kritikával. Elmondása szerint a megyei választásokat nemcsak a Smer megyeelnök-jelöltjei veszítették el, hanem maga a párt is vesztesként került ki az egészből.

 

Abban az esetben, ha a Smerben nem szeretnénk ezt a tendenciát követni, akkor a párt különböző szintjein jelentős változásokat kell véghezvinnünk. Nemcsak a politika és a párt programjának a szintjén, de személyi szinten is” – mondta Maďarič.

 

Fotó: Robert Hüttner, Pravda

 

Maďarič mellé többek között azok az emberek sorakoztak fel, akiket a saját kis csoportjának leghűségesebb híveiként tartanak számon. „Teljes mértékben azonosulni tudok Marek Maďarič kijelentésével ” – mondta Juraj Blanár, aki Zsolna megyefőnöki posztjáért folytatott harcban alulmaradt Erika Jurinovával szemben.

 

Beňová: Az összes választást lefütyülte

 

Brüsszelből hagyományosan a Facebookon keresztül jelentkezett be Monika Beňová európai parlamenti képviselő, aki szintén nincs elragadtatva az eredményektől. Amellett, hogy egy „mély, párton belüli megbeszélést” sürget, egyúttal Maďaričot is kiosztotta.

 

„(…) a Smerbe már mindenki belerúgott (beleértve a párt alelnökét, aki az összes választást lefütyülte, mégis előszeretettel küldözgeti elsőként a sajtóhíreket), akkor mi mit tehetünk?” – írta Beňová.

 

Maďarič az utolsó parlamenti választások során a Smer választási kapmányát vezette, míg a 2014-es elnökválasztás során szintén azt a kampányt igazgatta, melyben Andrej Kiska legyőzte Robert Ficót.

 

A Bžán-ügy is bekavart?

 

A Smer hosszú éveken át arról volt ismeretes, hogy a média előtt soha nem titkolta a problémáit. Arról, hogy ez már nem így működik a párt Nagyszombat megyei elnöke, Renáta Zmajkovičová és Monika Smolková európai parlamenti képviselő rántotta le a leplet.

 

Zmajkovičová a közösségi oldalán nyíltan megírta, hogy a megyei választások a Smer számára egyértelműen balul sültek el. „Ettől nagyobb balsikernek a pártunk szétforgácsoltsága számít” – állítja. Smolková például a párt vezetését kritizálta. Szerint a Smer jelöltej, Richard Raši azért nem lehetett sikeres Kassa megyében, mert ártott neki a párt jó néhány botránya.

 

Sajnos, Raši úr fizetett rá arra, hogy a választók a párt egyes helytelen döntéseit központi szintre emelték, így például Bžán ügyvédi szolgáltatásainak milliós díjazását” – mondta a Korzárnak.

 

A Smer Kassa megyei szervezetének elnöke, Peter Žiga másképp látja a helyzetet. Amennyiben a Smer a következő választások során sikeres szeretne lenni, akkor változtatnia kell a hozzáállásán, az emberek olyan valódi problémáival kell foglalkoznia, mint a gazdasági helyzetük vagy az utak.

 

Fotó: TASR

 

Jarjabek: A botrányokkal szembe kell nézni

 

A megyei választások eredményével a Smer két képviselője, Miroslav Číž és Dušan Jarjabek sem elégedett. Číž szerint a Smerben elemzésre van szükség, míg Jarjabek szerint a pártnak azok a botrányok ártottak a legjobban, amiket az újságok darabjaira szedtek, ám a Smer nem volt képes őket kellőképpen megmagyarázni.

 

A botrányokat és különféle ügyeket meg kell magyarázni, szembe kell velük nézni és el kell őket magyarázni. Ebben a pillanatban, mintha valamiféle gátlásosság, önmegnyugtatás jellemezné a pártot. Igen, mi tudjuk, hogy így van, de erről másokat is meg kell győzünk” – tette hozzá.

 

Grigorij Meseženikov politológus szerint a Smer legnagyobb problémája abban lakozik, hogy a sikertelen államfőválasztások óta a párt nem volt képes semmiféle önreflexió elvégzésére.

 

A Smer mindig úgy tálalt mindent, hogy a helyzet nem olyan rossz, hogy még mindig a Smer a legnagyobb párt és a személyi összetételt illetően sem került sor önreflexióra” – mondja.

 

Elmondása szerint napjainkban a Smer jóval gyengébb, mint amilyen pár évvel ezelőtt volt, ezért a párttagok közötti elégedetlenség egyre inkább növekedhet.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Andrej Galica

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!