Több mint háromszor olyan sikeres volt a Menyhárt József vezette magyar párt, mint a Bugár féle vegyes tömörülés. Menyhárt József ráadásul országos szinten is elismerésre méltó eredményt ért el.

 

10 949 karikájával a hatodik legnépszerűbb megyei képviselőnek bizonyult az országban. Oremus, Greššo, Turčanová, Ábel és Janckulík után, miközben az első kettő megyefőnök-jelöltként is indult.

 

Ne becsüljük túl az eredményt

 

 hirdetes_300x300  

Az MKP eredményét ugyanakkor nem szabad túlbecsülni. Épp ellenkezőleg: igencsak helyén kell kezelni ha azt akarjuk, hogy ne egyszeri teljesítmény maradjon, hanem folytadódhasson a későbbiekben.

 

Ez az eredmény ugyanis MÉG nem az MKP sikere (bár vitathatatlan, hogy sok megyei mandátumot szerzett politikus keményen megdolgozott érte), hanem a Most-Híd politikájának sikertelensége. És nagyon vigyázni kell arra, nehogy az MKP-s politikusok fejébe szálljon a dicsőség, mert könnyen visszafordulhat az egész folyamat.

 

Több MKP-s politikus ezzel még nem lett hitelesebb

 

A 33 mandátumhoz jutott régi új MKP-s megyei képviselő közül többen még nem váltak hitelesebbé azzal, hogy szombaton megválasztották őket. Eredményükhöz legalább annyira hozzájárult a választók Most-Híd-nak benyújtott számlája azért, hogy oligarcháik utasítására a szajré érdekében összeálltak a zsákmánykoalícióval.

 

 

Hogy nyílik fel a magyar választók szeme, bizonyítja a tömb magyar területeken elért egyértelmű eredmény. Pozsonytól Rimaszombatig lényegében már tisztán látnak az emberek. Akik ugyanolyan tisztán észreveszik majd azt is, ha az MKP-s megyei politikusok között is felbukkan a rájuk sem kevésbé jellemző nagyképűség, hatalommal való visszaélés, arogancia, pökhendiség, passzivitás.

 

Mi legyen az összefogással?

 

És van még egy világos üzenete a választásoknak a javíthatatlan idealisták számára: ez az eredmény nem az összefogás hiányára mutat rá, hanem épp ellenkezőleg: Annak elmaradását díjazta. Az MKP számára. A 33:10 mandátum a külön-külön indulás (amit egyébként a Most-Híd akart, hát így lett) világos bizonyítványa. A választók kivétel nélkül mindenütt megbüntették a vegyespárt kormánypolitikusait (Rigó, Gál, Pfundtner, Sárközy Irén, Šebej, stb.) és kompenzáltak az MKP jelöltjei felé.

 

Azok, akik (különböző homályos, elsősorban Most-Hidas érdekből?) a választások után hirtelen összeborulásról beszélnek, épp ezt a világos határvonalat szeretnék elfedni.

 

 

Ha cinkossá válsz, elbuksz

 

Csakhogy a Smerrel, SNS-szel kormányzó Bugárékkal kiegyezni azt jelentené egyes választók szemében az MKP politikusai számára, hogy ők is cinkossá válnának mindazért, ami miatt a Most-Híd elbukta a megyei választásokat. Ez pedig az MKP végét jelentené rövid időn belül. Akik álszent módon összefogást szajkóznak, jó, ha ezt is tudatosítják.

 

A megkezdett út jó, de még nagyon az elején járunk. Kemény (tényleg kemény) munkára, következetes, tisztességes politizálásra lesz szükség ahhoz, hogy jövőre az önkormányzati választásokon is folytatódjon a folyamat, hogy végül a dolgok helyreálljanak, és a magyar érdekképviselet ismét látható parlamenti erővé válhasson.

 

A lecke fel van adva. Bugárék bukása legyen a figyelmeztető jel arra, hogy mit nem szabad lekopírozni.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!