A Most-Híd – SNS szembenállás és a Smer megyei kudarca, valamint a védelmi minisztérium ügyei ismét kiélezhetik a koalíciós pártok közti viszonyokat.

 

Andrej Danko orosz dumában mondott beszéde, az Ondrejcsák Róbert most-hidas és Ján Hoľko SNS-es védelmi államtitkár közti szópárbaj, a Smer gyenge megyei szereplése a novemberi választásokon alakítják ma a szlovákiai belpolitika kontúrjait.

 

Belviszállyal küzdő Smer

 

 hirdetes_810x300  

A szociáldemokraták ma üléseznek harmadszorra a megyei választások óta. Az első alkalommal Robert Fico kormányfő-pártelnök ott sem volt, a másodikon pedig Marek Maďarič kulturális miniszter miatt magyarázkodhatott, aki bejelentette a sajtónak, hogy mint a párt alelnöke, felajánlotta lemondását. Fico erre azzal reagált, hogy nem csak ő, hanem a párt összes alelnöke felajánlotta lemondását. Hogy nem Maďarič volt az egyetlen, egyelőre csak Peter Kažimír pénzügyminiszter erősítette meg.

 

A Webnoviny hírportál információi szerint a Smer több tisztségviselője azt várja Ficotól, hogy visszahívja a Tiszta Nap (Čistý deň) botrányában érintett Ján Richter munkaügyi minisztert, és a Bašternák-ügy egyik főszereplőjét, Robert Kaliňák belügyminisztert.

 

Richter azóta bejelentette, hogy nem tartja kizártnak távozását a munkaügyi tárca éléről.

 

Andrej Danko törlesztett egy kicsit

 

Újabb arculcsapást jelentett a Smer számára, hogy Andrej Danko anélkül ment az orosz Állami Dumába beszédet mondani, hogy egyeztetett volna Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszterrel beszéde tartalmáról. Nem csak arról volt szó ugyanis, hogy Andrej Kiska kormányfő is aznap tartott beszédet Brüsszelben, hanem nyilvánvalóvá vált, hogy a Smer nem bízik megfontolatlan kijelentéseiről híres koalíciós partnerében – aki kirobbantotta a nyári koalíciós válságot. A Smer aggodalmán az sem változtatott, hogy Andrej Dankot elkísérte örök „felvigyázója”, Bugár Béla is.

 

Danko később a TA3 hírtelevízió V politike című műsorában üzent is Lajčáknak:

 

„A parlament és egy koalíciós párt elnöke vagyok. Nem kell megkérdeznem senkitől, hogy mit mondhatok és mit nem az oroszoknak”

 

A mellőzött Most-Híd

 

A Most-Híd és az SNS között sem túlságosan kiegyensúlyozott a helyzet. Még korábban Ondrejcsák Róbert (Most-Híd) védelmi államtitkár rótta fel Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszternek, hogy nem tájékoztatták őt az új vadászgépek vásárlásának elhalasztásáról. Most ugyanez történt az 1,2 milliárdos páncélkocsi-vásárlás kapcsán is. Csak olaj volt a tűzre, hogy Ján Hoľko főtitkár (akiről úgy tartják, valójában ő irányítja a tárcát) azt találta mondani, hogy Ondrejcsáknak minden információ a rendelkezésére állt.

 

Jöhet a koalíciós válság 2.0?

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!