A hamis bugári séma valamikor 2009-ben született. Élt 2017. november 23-ig. Eltemették Zsigárdon.

 

Miről is szól ez a séma, narratíva? Annak hamisságáról, hogy kisebbségi létünkben a mindenkori hatalomhoz kell politikailag dörgölőznünk elvek és karakter nélkül. Igazából erről szólt a Most-Híd ideológiája is.

 

Spolupráca, de milyen?

 

 hirdetes_400x285  

Ne legyünk megtévesztettek, nincs semmilyen „spolupráca” a szlovák-magyar megbékélés oltárán. Egyszerű spolupráca van a mindenkori hatalommal a zsíros bödönökért, na meg a bársonyszékekért. Igaz ez már 2016. márciusának idusán (legutolsó parlamenti választások) is kiderült, csak akkor még főleg a szlovák szavazótáboruk vette észre, hogy a charakter az nem karakter. A magyar még nem érzékelte annyira, hiszen az volt adagolva az egyetlen magyarul íródó napilapon keresztül is, hogy ez miért pragmatikus lépés a magyarság számára.

 

A magyarok most vehették nagyon érzékenyen észre, hogy az MKP Nyitra Megyei Kerületi Tanácsa elutasította a SMER-SNS-Most/Híd koalíciót. Miért csak most?

 

Rengeteg hivatali állást, „saját embereknek pozíciót” adott fel az MKP csak azért, hogy megmutassa, hogy a vörös koalíció a magyarságnak és a déli régióknak hosszútávon nem kifizetődő. Legfeljebb néhány pártember érezhette volna jól magát „magyar ügyként” ülve a hivatalban, bársonyszék(-ek)ben. Lesöpörve ezzel a már lassan dogmatikussá váló, elveket és immár reálpolitikai aspektust is nélkülöző hamis bugári sémát. Vagyis, hogy csakis ilyen politikai helyezkedéssel lehet eredményeket elérni a szlovákiai magyarság számára.

 

Hamis bugári séma

 

Ráadásul mindezt úgy teszi meg most az MKP, hogy nem kell lemondania Nyitra megyében az akcióképes érdekképviseltről! Nem csak elvi politikai aspektusból fontos a hamis bugári séma megsemmisítése, hanem reálpolitikai összefüggései is vannak, annak, hogy bebizonyítsák, ingoványra téved az, aki bedől ennek a hamis megközelítésnek.

 

Hiszen a második legerősebb frakciója van a megyében az MKP-nak a színes testületben, és olyan meghatározó szlovák nagykoalíció, amely ennek a megyének közgyűlését jellemezte éveken át, már nem fog megalakulni. A szlovák jobb és baloldal széles palettája valószínűleg már nem fog össze, tehát reálpolitikai esély is van arra, hogy mindenfajta formális koalíció nélkül is sikerüljön az MKP Nyitra megyei frakciójának ügyes lobbi politizálással kiharcolni eredményeket a déli járások számára.

 

2020

 

Az  MKP tehát elvszerűen folytathatja térerősödését a politikai jobboldalon– kicsapongások és hamis sémák nélkül, hogy 2020-ra érett, magyar „déli régiós” kormánytényezővé nőhessen!

 

Zárásként még annyit, hogy azért is veszélyes az ilyen hamis sémák elfogadása, mert némi igazságalapjuk azért van! Hiszen hatalomhoz (kormánypozícióhoz) kell jutnia egy kis pártnak, amely ráadásul etnikai érdekképviseletet is felvállal, hogy érdekképviselet valóban sikeres legyen. De nem minden áron, és nem az ún. „belső emberek” pozíciójáért, amely csak egyesek, és a nem a közösség érdekét szolgálják.

 

Samu István

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!