Egyik utolsó nagy politikai játszmájába kezdett a Most-Híd. Elemzők, kommentátorok napok óta vizsgálják, mi vezette az örök megalkuvó Bugár Bélát arra, hogy a képviselői bérek befagyasztásánál szembe menjen Robert Ficoval. Pedig a válasz egyszerű.

 

Erre készül Bugár Béla

 

Politikai szempontból első látásra érthetetlen dolog, amit Bugár művelt. A miniszterelnökkel is szembement azért, hogy a képviselők fizetése emelkedjen, ami nem túl népszerű a választók körében. Igaz, ő maga is parlamenti képviselő immár 27 éve, és bár az R7-es telekbizniszen sajátjait átvágva (és más stiklikkel) jól meggazdagodott, a pénzt továbbra is szereti.

 

 hirdetes_300x300  

Mint ahogy a hatalmat is. Parlamenti veteránként valahol érthető is, hogy betelt nála a pohár, amikor Fico Afrikából üzente meg, hogyan szavazzon a törvényhozás. Elvégre hol máshol állt volna Bugár a sarkára? Magyar ügyekben? Ugyan már.

 

Amiről az elemzők nem írtak

 

Csakhogy a bérbefagyasztás és a Jankovská körüli keménykedés egy sokkal szofisztikáltabb politikai játszma része. Melynek tétje a Most-Híd és Bugár politikai túlélése. Még egyszer, utoljára.

 

Folytatás kattintás után…[stw]



A kiváltó ok Matovič zseniális húzása volt az esetleges OĽaNO – MKP választási koalícióval, mely rögtön kiugrasztotta a nyulat a bokorból. A Most-Hídban gyorsan rá is jöttek, hogy hirtelen az MKP helyén találhatják magukat, miközben az MKP királycsinálóvá és parlamenti párttá válhat.

 

Azok után, hogy november 17-én Menyhárt Józsefet az ellenzék közös megemlékezésre is meghívták, ahol nem vallott kudarcot, sőt, beszéde után az egyik legnagyobb tapsot kapta. Majd jött az újabb előkészített kelepce Nyitra megyében, melyet szintén sikerrel védett ki a magyar párt, Nagyszombat megyében pedig minden jel szerint „koalícióra“ is lépnek Matovičékkal.

 

Az MKP és a Most-Híd helyet cserélhet

 

A Most-Híd népszerűsége eközben folyamatosan zuhan (igaz, az MKP sem erősödik, de az OĽaNO – MKP szempontjából ez lényegtelen). Minél később lesznek a parlamenti választások, Bugárék annál nagyobb árat fognak fizetni a Smerrel és SNS-szel való kormányzásért.

 

Bugárék keménykedését ilyen kontextusban is érdemes vizsgálni. Egyre több bizniszelő véli úgy ugyanis a vegyespártban, hogy biztosra kellene  menni és a parlamenti választásokon egyfajta nagy magyar-magyar összefogás listát állítani.

 

Ez lehet az egyik magyarázata Bugár viselkedésének, mellyel Fico értésére adta, hogy nem kíván Mečiar és Slota sorsára jutni. Mint tudjuk, mindketten elbuktak a parlamenti küszöbön a Smerrel való kormányzás után.

 

Csakhogy a hét szűk esztendőből épp kilábaló, kemény tanulópénzt megfizető MKP már a jövőt építi a korrupcióellenes, jobboldali ellenzék részeként. A végső döntés azonban még nagyon messze van. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, (V)alaki (O)tt még majd ismét megpróbálhatja előírni a magyar politikának, mi is lenne jó a számára.

 

Király Zsolt

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!