Még azelőtt véget ért a koalíciós válság, hogy elkezdődhetett volna – írja a Hospodárske Noviny mai számában. A szlovák gazdasági lap Andrej Dankot idézve azt írja, nem lesz bizalmatlansági indítvány a képviselői bérek kapcsán.

 

Egy nem pozsonyi parlamenti képviselő a költségtérítésekkel együtt 3576 eurót keres jelenleg bruttóban havonta, egy pozsonyi 3346 eurót. Ez a következő évtől változni fog, amennyiben a parlament elfogadja az emelést.

 

Az azonban a koalíciós pártok egyezsége alapján csak szimbolikus egy euróval emelkedhet, vagyis Robert Fico meghátrált Bugár Bélával szemben ebben a kérdésben – legalábbis a HN szerint. Bugár azért kritizálta Ficot, mert rá akarta erőltetni akaratát a parlamentre, pedig a Smeren kívül alig támogatta valaki a fizetések befagyasztását. (Az SNS-ből egyedül Andrej Danko támogatta a beadványt.)

 

 hirdetes_300x300  

Találtak „megoldást”

 

Andrej Danko a HN online televíziós csatornáján adott interjúban erősítette meg, hogy vasárnap a koalíciós pártelnökök egyezségre jutottak. Az információt a többi partner csak szóvivőiken keresztül erősítette meg.

 

Hogy pontosan mit tartalmaz hármójuk megállapodása, egyelőre nem lehet tudni. Azután hozzák csak nyilvánosságra, hogy ma értesítik a képviselőiket a frakcióülésen. Sajtóértesülések szerint azonban szimbolikus béremelés bejelentése várható.

 

A parlamenti fizetéseket 2011-től fagyasztották be, az erről szóló intézkedést azonban minden ében újra jóvá kell hagyni. A mostani koalíciós feszültség azért alakult ki, mert a Smer gyorsított eljárásban szerette volna elfogadtatni a bérbefagyasztást, amit azonban csak 32 képviselő szavazott meg, vagyis nem ment át.

 

Az intézkedés nélkül a képviselői bérek 940 euróval emelkedtek volna.

 

Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!