(…)

Az utóbbi időben előjött az MKP-val való együttműködés témájával. Sőt, azt is kijelentette, hogy el tudja képzelni a velük való koalíciót. Ez elég furcsa. Mi a célja?

 

Ugyanaz a célom, mint amikor beléptem a politikába. Akkor  Fico, Mečiar és Slota kormányzott. Az utóbbi kettő már körön kívül van. Maradt még az utolsó mohikán, akivel ugyanezt kell tenni.

 

Amikor az MKP-val való koalícióról beszél, a harmadik mohikán alatt nem Bugár Bélát érti, akit  a leginkább provokál ezzel?

 hirdetes_810x300  

 

Ficora gondoltam, de igen, Bugár Béla a segédje.

 

Tervei szerint két lehetőségről van szó: vagy teljesen komolyan gondolja mindezt, vagy Bugár Bélát akarja  az őrületbe kergetni ezzel.

 

Bugár saját magát kergeti az őrületbe. 2016. márciusában, egy héttel a választások előtt felszólítottuk a szlovákiai magyarokat, hogy menjenek választani, és válasszák azokat a pártokat, akik egyértelműen elutasították a Smert.

 

Bugár ezt nem akarta, meg volt sértődve, pedig a választások előtt ő is egyértelműen elutasíthatta volna a Smert. De nem tette. Hagyta, hogy Simon, Šebej, Žitňanská tegyék meg ezt. Ő pedig alibista módon nyitva hagyta a hátsó ajtót, mert már előre tervezte az árulást.

 

Tegyük fel, hogy így gondolja: érzi, hogy egy Smer nélküli kormányhoz szükséges lesz a magyar pártra, és szeretné, ha az nem a Most, hanem az MKP lenne.

 

A mai ellenzékben gyakran hallani, hogy számolnak a Mosttal és az SNS-szel a következő kormányba, de nekem ez kicsinyesnek tűnik.

 

Árulókkal és tolvajokkal kalkulálni, hogy velük majd többséget alkothatunk a Smerrel szemben? Felesleges legimitizálása ez annak a két pártnak, melyek karaktere már nyilvánvalóvá vált.

 

 

Csakhogy ön ezzel legitimizálja az MKP-t, melynek szintén megvannak a saját gondjai. Szoros viszonyt ápolnak a Fidesszel, anyagi jellegű kapcsolatról is beszélnek Budapest és az MKP között, egyes oligarchákhoz való viszonyulásról.

 

Mutassa meg nekem ezeket a kapcsolatokat az oligarchákkal, vagy hogy hogyan pénzeli Orbán az MKP-t. Ha papíron lesz, nem pedig csak szóbeszéd szintjén, akkor lehet róla beszélni.

 

(…)

 

Az MKP és a Fidesz közti szoros viszony ténykérdés.

 

Rendben, önök viszont azt mondták, hogy a Fidesz pénzeli őket, amit bizonyítani kell és papírra vetni.

 

Kölcsönös mentális viszonyuk nyilvánvaló, ezt ön sem vonja kétségbe.

 

Mi zavarjon bennünket? Az, hogy kezet nyújtunk annak a pártnak, mely hosszú ideje és kitartóan 100-120 ezer választópolgár érdekeit képviseli, de az már nem jelent gondot, hogy az áruló Bugárt fogjuk tekinteni a jövőbeli partnernek, aki eladta a választóit? Vagy Dankot, aki csak azt nem lopja el, ami oda van szögezve?

 

A kérdés az, hogy a Dankoval és Bugárral szembeni harc jegyében nem idealizálja-e az MKP-t.

 

Nem. Bizonyos hibáik bizonyára vannak, a múlt is terheli őket, de ha szeretnénk formázni ezt a pártot, hogy fogadja el a korrupcióellenes programunkat, akkor nem hagyhatjuk őket a sarokban, ahová Bugár zavarta őket.

 

Bugár legszívesebben örökre otthagyná őket. De ha a választások előtt Bugár saját maga alakít koalíciót az MKP-val, senki nem lepődne meg ezen, és az újságírók fele még meg is tapsolná.

 

Akkor még egyszer: Komolyan gondolja a választások előtti OĽaNO – MKP koalíciót?

 

A saját elképzelésemről van szó, melyet a DenníkN beszélgetésén, ahol szóba került, ki is mondtam.

 

 

Az Aktuality.sk-nak és a Markízának ugyanezt lehetőségként Berényi József is említette. Azaz, hogy akár közösen is indulhatnak. Már megbeszélték ezt?

 

Többször voltam Berényivel és Menyhárttal, az MKP korábbi és jelenlegi elnökével. Főleg azért, mert együttműködést akarunk kötni velük Nagyszombat megyében. Az MKP nélkül ugyanis Jozef Viskupičnak nem lenne többsége a megyei közgyűlésben.

 

Általánosságban azt gondolom, hogy megérett az idő arra, hogy meglépjük ezt a gesztust. Elvégre 1998-ban Mečiart sem tudtuk volna a magyarok nélkül leváltani. A magyarok nélkül Ficot sem fogjuk tudni 2020-ban leváltani.

 

Egy ilyen koalícióval nem kockáztatja, hogy északon szlovák választókat veszíthet?

 

Lehet nem hisz nekem, de számomra mindig előbbre volt a közérdek, mint a saját eredményeim. Találjon még olyan valakit a szlovák jobboldalon, aki képes lenne egy másik pártnak kampányolni csak azért, mert attól tart, hogy nem jutnak be a parlamentbe.

 

A választások előtt minden egyes vitában azt hangoztattam, hogy az emberek jöjjenek el választani, és ha nem ránk, akkor szavazzanak az SaS-ra, hogy ne vesszenek el a szavazatok. Ugyanúgy arra is kértem az embereket délen, hogy az MKP-ra szavazzanak, mivel Bugár nem akarta elutasítani a Smerrel való kormányzást. Tovább látok az orromnál, mint egypár pártelnök, aki csak magára játszik.

 

De mégis, amit csinál, nem csak puszta önzetlenség, hanem jó marketing is.

 

Higgye el, azért hangoztatom mindezt, mert többünknek össze kell fognunk, és ugyanezt gondolom az MKP-ról is. Ha ugyanannyi szavazatot szereznénk az MKP-val közösen indulva, mint egyedül szereztünk, már megérte, mert azok a választók, akiket ez elriaszt, majd a KDH-t, az SaS-t vagy más demokratikus ellenzéki pártra szavaznak. Elégedett leszek, mert a magyar szavazatok sem fognak elveszni.

 

 

Úgy képzeljük tehát el, hogy elosztanák a közös választási listát, melyen az aktuális támogatottsági mutatók alapján az MKP mondjuk minden harmadik, negyedik helyet megkapná?

 

Erről még egyáltalán nem beszéltünk, ez csak az én elképzelésem. A frakciónkban ez több embernek nem tetszik, és beszélni akarnak róla. Én mint elképzelést vázolom fel számukra, hogy ne féljünk összefogni, mint ahogy nem féltünk felvenni a Nova-t és Ján Budaj Zmena zdola-ját is, és minden rendben volt.

 

A következő választásokon tehát Igor Matovicsként fog indulni?

 

Jó vicc. (Mosolyog.) Tudja, a politikában nincs nagyobb hazafiság annál, ha segítő kezet nyújtunk egy ilyen pártnak. A választók, akik hosszú évek óta az MKP-ra szavaznak, másodrendű állampolgárnak érzik itt magukat. Rossz utak vannak a régióikban, a legmagasabb munkanélküliség, katasztrofális kórházak, csak koloncnak érzik magukat.

 

Nem lehetünk egy nemzetiséghez mostohák csak azért, mert nem a mi nyelvünkön beszél. Ha képesek leszünk rá, hiszem, hogy a szlovákiai magyarok ezt meghálálják nekünk. Nem lehetünk meglepve, ha a kerítéshez szorított ember a kerítés mögé kukucskál. Mutassuk meg nekik, hogy nem csak a munkájukra van szükségünk, hanem azt is szeretnénk, hogy Dél-Szlovákiában ne meneküljenek el a fiatalok külföldre a megélhetésük miatt.

 

Felfigyelt Menyhárt József nyilatkozatára, aki azt mondta, hogy a katalóniai történések inspirációt jelenthetnek Dél-Szlovákia számára is?

 

Természetesen rákérdeztem erre nála. Azt mondta, hogy a Nový Čas az összefüggéseiből kiragadott mondatot idézett, de kérdezzék meg őt magát erről.

 

Azért is idealizálja az MKP-t a Mosttal szemben, mert az MKP ellenzékben egyáltalán nem viselkedik annyira Smer-ellenesen, mint önök, vagy az SaS. Kassán Rašit támogatták, nem pedig az önök jelöltjét, Nagyszombatban Berényi kvázi a Smer emberének, Tibor Mikušnak volt a helyettese.

 

Csodálkoznak? Szavazatokat szereztek, képviselőket juttattak be. Koalícióba akartak kerülni, hogy változtathassanak valamit a saját járásaik helyzetén.

 

De bizonyára emlékszik még 2006-ra, amikor Bugár Béla volt az MKP elnöke. Akkoriban általános vélekedés volt a pártban, hogy ha nincs más lehetőség, az MKP-nak a Smerre és a HZDS-szel is kormányra kell lépnie.

 

Akkoriban a KDH is kereste a Smer kegyeit…

 

…csakhogy, ott erről párton belül fájdalmas konfliktus alakult ki, az MKP-ban semmi ilyesmi nem volt.

 

Lehetséges, de ne csodálkozzunk, ha az emberek bárki után megfordulnak, ha a demokratikus ellenzéknél nem találnak partnerre.

 

 

Csakhogy nem fog-e csodálkozni majd akkor is, ha bejutnak a parlamentbe, az MKP képviselői pedig a megfelelő pillanatban dobbantanak, és nekik köszönhetően megalakul Robert Fico negyedik kormánya?

 

Ettől nem félek. Festik az ördögöt a falra. Ezeket az embereket a saját oldalunkra állíthatjuk, ha fogják látni az irántuk való érdeklődésünket. Menyhárt Józsefet meghívtam a térre november 17-én. Szlovákul beszélt, velünk együtt énekelte a szlovák himnuszt. Ezek erős szimbólumok.

 

 

Helyesnek tartom, és mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem erről a többieket is. Mert mi hasznunk lesz abból, ha hagyjuk az MKP-t a sarokban, a választások előtt röviddel pedig Bugár szépen megjelenik, és átviszi őket Robert Ficohoz?

 

Nem becsüli alá a terveinél az MKP esetében a Budapest faktort? Orbán Viktor hangja vélhetően erősebben rezonál majd, mint Igor Matovičé.

 

Hát jó, ez esetben akkor majd megmérkőzöm Orbán Viktorral. De leginkább azt gondolom, hogy az MKP önálló szlovákiai párt a magyarok érdekképviseletére és saját maga dönt önmagáról.

 

Postoj.sk interjú Igor Matovičcsal. Az OĽaNO elnökével Martin Hanus és Jozef Majchrák beszélgetett.

Fordította: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!