Robert Fico pártja, a Smer gyenge helyzetét ellensúlyozandó minden alkalmat megragad, hogy sajtótájékoztatót hívjon össze.

 

A koradélutáni tájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy

 

„botrány, óriási botrány, ahogy az ellenzék és önök [a sajtó munkatársai] figyelmen kívül hagyták a Szlovákiában lévő nagykövetségek nyilatkozatait a korrupcióval kapcsolatban. (…) December 9-én volt a korrupció világnapja, és ezen a napon az USA, Hollandia, Kanada, Belgium és Nagy-Britannia kiadtak egy nyilatkozatot a szlovákiai korrupcióról, ami nem passzol sem a sajtó sem az ellenzék ellenünk zajló játékához”

 

mondta a kormányfő, aki a szóban forgó nyilatkozatokat, amelyek méltatták Szlovákia korrupció ellen tett lépéseit, rendkívül fontosnak és fajsúlyosnak tartotta.

 hirdetes_300x300  

 

Ezen túl nem mulasztotta el újra Andrej Kiskát kritizálni, aki még mindig nem nevezte ki az Alkotmánybíróság hiányzó tagjait.

 

A sajtótájékoztató azért is volt érdekes, mert kevésbé lényegesnek tűnő kérdések miatt a kormányfő a költségvetésről szóló tárgyalásokat szakította meg.

 

Ilyen kicsik vagyunk Európában… Fotó forrása: iHned.cz

 

Nem kell mindenáron az EU magja… (?)

 

Ugyanakkor némi változást lehetett észrevenni Fico hozzáállásában kedvenc vesszőparipája, az Európa-magja tekintetében. A kormányfő az eddig használt „mindenáron Európa magjában” retorikát lecserélte a jóval mérsékeltebb: „ott akarunk lenni a tárgyalásokon” kifejezésekre.

 

„Mindegy, hogy minek nevezzük, föderalizációnak, európai alkotmánynak, tény az, hogy nyomást fejtenek ki a tagállamokra a mélyebb integráció irányába: ha akartok a maghoz tartozhattok, ha nem akartok, álljatok félre és nézzétek távolról.

 

A mi álláspontunk, hogy kötelességünk részt venni az erről szóló tárgyalásokban, és mindent patikamérlegre tenni. Nyilván nem mehetünk bele olyan megállapodásokba, amelyek ártanak Szlovákia érdekeinek, például elképzelhetetlennek tartom, hogy európai intézmények fogadják el szlovák költségvetést. Ez számunkra vörös vonalat jelent”

 

mondta Fico, hozzátéve, hogy szorosabb integrációt tudna elképzelni a védelmi, vagy a szociális kérdésekben.

 

Bajok vannak a Smerben. Nagy bajok

 

Megjegyezzük, az elmúlt két hétben két pofont is kapott Szlovákia az EU-tól: az Európai Gyógyszerügynökség nem költözik Pozsonyba, még Franciaország sem szavazott a szlovák fővárosra, pedig Fico korábban a Slavkovi Hármakon belül találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, és beszéltek a témáról. A másik pofon az volt, mikor Peter Kažimír pénzügyminiszter az egyik legesélyesebbként sem kapta meg az Eurócsoport elnöki posztját.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: HNonline.sk

 

Politico: Szlovákiának változtatni kell, ha nem akar Európa legnagyobb vesztese lenni

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!