Petra
  • HUF: 423.09
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

politika

Ki legyen a felvidéki magyarság következő köztársaságielnök-jelöltje?

Az előttünk álló időszak egyik fontos témája, hogy indítson-e, és ha igen kit, a felvidéki magyar politikai képviselet köztársaságielnök-jelöltnek.

 

Andrej Kiska mandátuma 2019 tavaszán lejár. És bár elsőre úgy tűnhet, van még elég idő a kérdés eldöntésére, a téma hamarosan a magyarok számára is aktuális lesz.

 

Kiska csalódás

 

A jelenlegi államfő ténykedése magyar szempontból elég értékelhetetlen. Kiska ugyanis nem vállal magyar ügyeket. És bár országos szinten vitathatatlanul a jobbik alternatívát jelenti, a felvidéki magyarok számára egyértelmű csalódás.

 

Ő maga jövőre jelenti be, hogy újraindul-e vagy sem, így már be is indult a casting. Az eddigiek alapján leszögezhető, hogy Kotlebáék, a Smer, a kereszténydemokraták és a liberálisok is saját jelöltet indítanak. Mint ahogy polgári jelöltből is lesz éppen elég.

 

Magyar szavazatokért magyar jelölt

 

Miért van szükség magyar jelöltre, ha nagy eséllyel úgysem nyerhet? A 2019-es államfőválasztás egy évvel előzi meg a parlamenti választásokat és kettővel a következő népszámlálást. A felelősen gondolkodó politikusok számára eleve nem lehet kérdés, hogy szükség van-e vagy sem magyar állanfőjelöltre. Egy tapasztalt, országosan ismert, kellő szociális érzékenységgel bíró magyar jelölt ugyanis megfelelően mobilizálhat egy ilyen fontos időszakban. Aki az se baj, ha nő. Sőt.

 

Egy fél milliós nemzetiség közvetlen elnökválasztáson a létezését cáfolná meg, ha lemond a saját jelölt lehetőségéről. És még a formálódó ellenzéki együttműködés érdekében sem kell beállni más jelölt mögé. Épp ellenkezőleg. Saját súlyunkat erősíthetjük egy felkészült magyar jelölttel, amennyiben „beleáll“ a témába, kellően hangos tud lenni és jó eredményt ér el (az se baj, ha jobbat, mint legutóbb).

 

 

Nyilvánvaló, hogy a szlovák jelöltek kerülni fogják a magyarok számára fontos témákat. Pont úgy, mint Andrej Kiska a nyílt beszédet.

 

Az esélytelenek nyugalmával

 

Bár a magyar jelölt az esélytelenek nyugalmával indul, mégis fontos szerepet tölthet be. Az ő feladata ugyanis, hogy létezésünkről tanúbizonyságot tegyen. Ha már a magyar parlamenti képviselet nem sok mindent hoz számunkra.

 

A felvidéki magyar politikum ritkán jut el odáig, hogy diktáljon. Most itt a megfelelő alkalom. Jövő tavaszig jó negyed éve arra, hogy döntsön és megtalálja a megfelelő jelöltet.

 

Király Zsolt

Nyitókép: stocksnap.io

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Agardy
2017. dec. 19. 17:15

Sokat gondolkodtam a teman. Szerintem Julius Satinsky lanya vehetne a metat, mert apolitikus, ismert szemelyiseg (edesapja utan) es regi Pressburger. Elfogadhato itt is-ott is. Csak be kellene "vezetni" a politikja vilagaba. Persze,ha a holgy is egyetert ezzel...

Borbély József
2017. dec. 19. 18:27

Szerencsétlen emberek (Király Zsolt,Peter sic.Kovács,......)Abszolút idióták,minden realitás érzék nélkül.Reménytelenek és azok is,akik még hisznek az e fajta kényszerképzetekben.Elmekórtani esetek!

    Bozó Gyorgy
    2017. dec. 19. 19:41

    Kedves József, jól van??

Tihy bá
2017. dec. 20. 08:35

Egy magyar államfőjelölt nem azért kell, hogy mutogassa magát, hanem azért, hogy lehetőséget kap fontos kérdések megfogalmazására. Ezek másként nem kerülnek be a szlovák köztudatba. Amellett pedig egy ingyenes közvéleménykutatás is számunkra, amelyből kiderül, hány magyarnak is fontos még a felvidéáki magyarok fennmaradása. Az államfő nem teremt munkahelyeket, azt legfeljebb a kormány és a vállalkozók tudnak. Aki a helyi politikusokon kéri számon a munkanélküliség megoldatlanságát, az nem ismeri a gazdaság menetét. Szlovák jelölttel felesleges foglalkozni az első fordulóban, úgyis a szlovák többség akarata fog majd érvényesülni. A második fordulóban lehet agyalni, ki a megfelelőbb a két induló közül. De ezek kiválasztásában sincs sok lehetőségünk. Ha valami csoda folytán éppen a magyar jelölt kerülne be oda, az lenne a nagy durranás. De ez valóban olyasmi mint az ÓZ, a nagy varázsló c. mesében, hogy a semmiből lett valami.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket