A Smer számára igencsak sikertelenül végződő megyei választások után kisebb földrengés rázta meg a szocdemek pártstruktúráját. Először Marek Maďarič hívta fel magára a figyelmet egy bejelentéssel, miszerint hajlandó lemondani a párt alelnöki tisztségéről. Ezután Robert Fico pártelnök, hogy mentse a menthetőt, bejelentette, hogy az összes alelnöke felajánlotta lemondását.

 

Ezzel azonban a Smer vesszőfutása nem ért véget. Az ezt követő hetekben a képviselői fizetések miatt kormányválság-hangulat uralkodott a koalícióban, és olyan hírek keltek szárnyra, hogy a a Čistý deň-ügy miatt Ján Richter (Smer) munkaügyi minisztert leváltja a kormányfő.

 

Ez utóbbi végül nem történt meg, ám a tagság azon része, amely jobban aggódik a párt jövőéért (nyilván a fiatalabb generáció is ide tartozik, mert nekik nem mindegy, mi lesz a következő választási időszakban), sikerrel fejtett ki nyomást a vezetőségre, hogy változásra van szükség. És bár Marek Maďarič kulturális miniszter is távozott a Smer alelnöki székéből (helyére Richard Raši érkezett), úgy tűnik, Fico kénytelen feláldozni egyik futóját is a sakktáblán: Ján Richtert.

 

 hirdetes_810x300  
Morzsolódik a Smer. Fotó: hlavnespravy.sk

 

Kevésbé ismert, de jól passzoló utód

 

Decemberben derült ki, hogy Richter lemond pártmenedzseri pozíciójáról, ma már tudni lehet azt is, ki lép a helyére.

 

Az Aktuality.sk értesülései szerint Richter helyére Marián Kéry érkezik a pártmenedzseri székben. A származásuk közös, mindketten aranyosmaróti születésűek. A Pluska.sk információi szerint Richter volt Kéry esküvői tanúja is.

 

A lehetséges utód nem annyira ismert a közvélemény előtt, a politikában 20 éve tevékenykedik, azonban a nagypolitikában eddig nem nagyon vett részt. Önkormányzati képviselőként kezdte Barsvörösváron (Červený Hrádok), 2002-ben polgármesterré választották.

 

2005-től Nyitra megyei képviselő, egy ideig a közlekedési bizottság elnöke. A Cégjegyzék szerint az Arriva Nitra közlekedési vállalat felügyelőbizottságának tagja.

 

Marián Kéry (b) és Robert Fico (j). Fotó: Topky.sk

 

A Denník N szlovák napilap 2016-ban arra hívta fel a figyelmet, hogy Marián Kéry volt az, aki a Nyitra megyei képviselők elé terjesztett egy 304 millió eurós városon kívüli autóbusz közlekedési tervet. A győztes Arriva cég a tenderben egyedüli ajánlattevőként szerepelt.

 

És, a legrissebb hírek szerint hétfőn Marián Kéryt a Smer – SNS – Most-Híd koalíció jelöltjeként Nyitra megye alelnökévé is megválasztották.

 

Kéry 2012-től parlamenti képviselő, a szociáldemokrata párttársai inkább konzervatívként tartják számon. Egyike volt az ünnepi boltzárt bevezető törvény megíróinak. 2015-től a Nyitra megyei Regionális Közútkezelő rt. felügyelőbizottságának elnöke is volt.

 

Minden jel szerint Kéry remekül illik a Smer eddig megszokott profiljába, és mivel Richter közeli ismerőse, nem meglepő, hogy ő követheti majd a munkaügyi miniszter a Smer pártmenedzseri posztján.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!