Korábbi cikkünkben szóltunk róla, hogy elhamarkodottnak tűnik Bukovszky László (Most-Híd) kisebbségügyi kormánybiztos magabiztos bejelentése, miszerint elhárult az akadály a kétnyelvű közlekedési táblák megjelenése előtt.

 

Ezt követően a szenzációs bejelentés alátámasztásaként Érsek Árpád közlekedési miniszter a kameráknak pózolva szedte le a sajtó képviselői előtt Somorja település régi magyar nyelvű helységnévtábláját, és tette fel a szlovák táblával megfelelő nagyságú és színű magyar nyelvű táblát mindnyájunk örömére!

 

A magyar nyelvű médiák képviselői előtt Bukovszky ugyanakkor kitért arra is, hogy hamarosan megjelenhetnek a magyar nyelvű, szöveges, tiltó, utasító, irányjelző, információs és kiegészítő táblák is. A kétnyelvű vasúti táblák megjelenése után sokan elintézett ügynek tekintették a közúti közlekedési táblákat is.

 

 hirdetes_810x300  

A kormánybiztos kissé csúsztatott tájékoztatása alapján sokan egy kalap alá vették az azonos méretű és színű magyar nyelvű helységnévtáblákat és a kétnyelvű útjelző táblák megjelenését. Csak a vegyespárt kormánykoalíciós pártjainak képviselői gondolkodtak felháborodva másképp. Aztán Bugár Béla a Koalíciós Tanácsülést követően korrigálta kormánybiztosának szavait, akit az elhangzottak miatt bizonyára nem fog megdicsérni!

 

„mi most kizárólag a településtáblákkal foglalkozunk”

 

jelentette ki a pártelnök.

 

Kép: webnoviny.sk

 

A helységtáblák kicserélése sem fog az egyik napról a másikra megtörténni, egyelőre csak a megrongálódott táblák cseréjére kerülhet sor:

 

„ Nem lesz tömeges csere. Ha megrongálódott, elszíneződött, rossz, akkor lecseréljük…”

 

– mondta Érsek Árpád miniszter a szerdai kormányülés előtt.

 

De mi egyéb volt várható ezektől a kormánykoalíciós társaktól?

 

A hatalomban való részesedésért a kisebbségi status quo sérthetetlenségét ígérte a Smer és a SNS a vegyespártnak. Ez végül is simán megfelelt a Most-Híd-nak, mert erre hivatkozva nem kell a másokkal együtt kivívott, meglévő kisebbségi jogok további bővítéséért megküzdeni. Jó az, ami van! Az a biztos, kormánybiztos!

 

Bugár szerint a kétnyelvű útjelző táblák nem jelentenek prioritást!

 

A Koalíciós Tanácsülés után már magabiztosan és szokásához hűen lekicsinylően, mondhatni arrogáns hangnemben mondta következőt:

 

„ Őszintén szólva nem hiszem, hogy energiánk nagy részét arra kellene fecsérelnünk, hogy ki legyen írva a Komárno 78 km alá, hogy Komárom 78 km.”

 

– mondta Bugár.

 

Őszintén szólva nem is arról van szó, hogy nem értjük a szlovák nyelvű változatot, hanem sokkal inkább arról, hogy otthon tényleg otthon érezzük magunkat közutakon is.

 

Őszintén szólva arra gondoltam, hogy ellenkező esetben, ha a Koalíciós Tanácson partnerei beleegyeznek a kétnyelvű útjelző táblákba, mekkora durranásként harangozták volna be a foggal-körömmel elért sikert magyar közösségünknek! De így, csak a kormánybiztos beszélt róla! Csak remélni tudjuk, hogy a történtek után megmarad tisztségében!

 

Gyors visszavonulót fújt tehát Bugár a koalíciós tanácson táblaügyben! De ki fog neki takarodót fújni?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!