Bugár Béla tegnapi bejelentése óta felgyorsultak az események.

 


˙˙˙


19:46 – Ficót már négy napja nem látni, minden bizonnyal csöndben próbálja összeszedni a megmeneküléséhez szükséges szavazatokat. Matovič eközben egyesítésre törekszi, hogy ne vesszenek el a szavazatok. Vadala ismét zárkába került, míg Kaliňák továbbra is a miniszteri posztban tevékenykedik. (via DenníkN/Newsfilter)

 

Fotó: TASR

 

  hirdetes_300x300   

19:11 – Annak ellenére, hogy a kormány jövője bizonytalan, a parlament ma mégis normálisan működött. A képviselők hat óra alatt 20 pontot tárgyaltak át, a többségüket pedig el is fogadták. (via TASR)

 

18:18 – Az SNS ma nyíltan kijelentette, hogy nem akar a kormány bukását előidéző pártnak látszani.

 

17:21 – Közben a parlamentben is üléseznek. 150 képviselőből 122 van jelen. Az SaS, ahogy azt korábban jelezte is, nem vesz részt az ülésen.

 

17:11 – Habár reggeltől azt az információt közvetíti a Kormányhivatal, hogy Robert Fico fog tartani sajtótájékoztatót, ezidáig nem történt semmi. Sajtóinformációk szerint párt- és koalíciós szinten is folynak a tárgyalások

 

17:00 – „Szlovákia polgárai számolnak az Európai Unió szolidaritásával” – jelentette ki március 12-ei strasbourgi felszólalásában Csáky Pál, az MKP EP-képviselője. – szemle

 

Csáky Pál: A szlovákiai történések kiváltó alapja a nagyon mély korrupció

 

16:51 – „Ahogy ott ült lehorgasztott fejjel és karba tett kézzel, védekező testtartásban, nyilvánvaló jelét adta annak, hogy fél. Fél, mert a döntés, melyet néhány ember végül az egész Most-Hídra rákényszerített, nem a saját akarata volt.” – A Körkép.sk főszerkesztője is véleményezte Bugár Béla és a Most-Híd tegnap esti döntését

 

Vége

 

16:45 – Sajtóértesülések szerint Viktor Stromček (Smer-SD) közlekedésügyi államtitkárt szerdán visszahívhatják funkciójából. Bár a párt még nem erősítette meg, de Stromček lehet a Smer új vezérigazgatója.

 

16:38 – „A közelmúltig Szlovákiát példaértékű közép-európai országnak tartották. Többek között azért, mert a politikája eltért a magyarországi és a lengyelországi politikától.” – Mutatjuk hogy látják most külföldön Szlovákiát

 

Így ír a külföldi sajtó a Szlovákiában zajló eseményekről: “A Szlovákiáról alkotott kép fokozatosan összeomlik”

 

16:32 – Másképpen mondva: ha Ficónak sikerül Dankót maga mellett tartania, akkor ahhoz, hogy a parlament dönteni tudjon az előrehozott választásokról, négy szavazat fog hiányozni. Ez azt jelenti, hogy Fico kormánya kisebbségben ugyan, de Bugár nélkül is tovább működhet. – Dag Daniš véleménycikkét szemléztük

 

Dag Daniš: Fico rosszabbul végezte, mint Mečiar vagy Dzurinda

 

16:00 – Azok a képviselők, akik a Sieťből pártoltak át a Most-Hídhoz, kissé más retorikát használnak, mint a vegyespárt. Hrnčiar és Fedor a kormány átalakítását is elfogadhatónak tartják, nem ragaszkodnak mindenképpen az előrehozott választásokhoz. Ez annyit jelent, hogy ha Bugárék mindenképpen ragaszkodnak majd tegnapi kijelentésükhöz és az előrehozott választásokhoz, akkor megeshet, hogy Hrnčiarék nem fognak velük szavazni (via Dennik N)

 

15:22„Az, ami tegnap elhangzott, már nem lényeges. Ma azt látjuk, hogy a kormánykoalíció együtt szavazott. Az információim szerint holnap teljes összetételében találkozik a kormány. Akkor milyen krízisről beszélünk?” – kérdi Simon Zsolt, független képviselő. (via Aktuality)

 

14:39 – Bugár Béla és Andrej Danko visszatért a Kormányhivatalba. Eddig Bugár és Robert Fico sem tájékoztatta a nyilvánosságot a történésekről. (via Aktuality)

 

Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

14:34 – Solymos László, most-hidas környezetvédelmi miniszter szerint a Most-Híd nem kapott a Smertől ajánlatot a kormányfői poszt elfoglalására. A Most-Híd az előrehozott választásokról tárgyal a koalíciós partnerekkel. (via Sme)

 

14:27 – Az SaS alelnöke, Jana Kiššová szerint „Szlovákiának és polgárainak az lesz a legjobb, ha ez a kormány Robert Fico utolsó kormánya lesz”. Szerinte az lenne a legjobb, ha előrehozott választásokra mielőbb sor kerülne, de sem az SNS, sem a Most-Híd nem beszélt konkrét időpontokról.

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová szerint ebben a helyzetben a törvények elfogadása felelőtlenségnek számítana. Véleménye szerint a polgárok nem bíznak a parlamentben. „Ebben az időszakban csupán fűteni és világítani kellene a parlamentben” – vélekedett Ďuriš Nicholsonová. (via DenníkN)

 

 

14:15 Az olasz származású tőketerebesi vállalkozót, Antonino Vadalát kedden reggel tartóztatta le a szlovák rendőrség. A letartóztatás oka az az európai elfogatóparancs volt, amelyet a velencei bíróság adott ki Vadala ellen.

 

Drogcsempészet miatt letartóztatták Antonino Vadalát

 

14:10– Danko szerint a kormány „még mindig működőképes és bizalmat élvez”. Elmondása szerint az SNS felkészült mindennemű megbeszélésre. „Nem szeretném, ha a maffia hozzáférkőzne az országhoz” – mondta Danko.

 

A nemzetik vezére nem zárta ki azt, hogy a koalícióba ne lenne téma a kormányfő leváltása. „Az összes lehetőséget átvettük”, ám elmondása szerint a pártok közötti megbeszélésekből eddig semmiféle új végeredmény nem látott napvilágot.

 

Andrej Danko o požiadavke na predčasné voľby

Gepostet von Denník N am Dienstag, 13. März 2018

 

14:03 – „A koalíciós szerződés még mindig érvényes“ – mondta a parlament és az SNS elnöke, Andrej Danko. „Amennyiben bukik ez a kormány, fel vagyunk készülve arra, hogy az előrehozott választásokról beszéljünk“. Danko azt is hangsúlyozta, hogy Bugár Béla nyilatkozatát nem a kormány bukásaként értelmezi.

 

 

13:33 – A koalíciós vezetők a mai találkozón semmiben sem egyeztek meg. Bugár Béla megerősítette, hogy még mindig tárgyalnak. „Ha arra lesz szükség, hogy egy hétig tárgyaljunk, akkor egy hétig fogunk tárgyalni. Ha arra lesz szükség, hogy éjjel tárgyaljunk, akkor éjjel fogunk tárgyalni. Minden benne van a pakliban. Feleslegesen nyaggatnak” – mondta Bugár. (via DenníkN)

 

13:10 – A parlamenti ülés egyperces csenddel kezdődött Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékére. Az ellenzéki képviselők az összes javaslatukat visszavonták. Szerintük az egyetlen dolog, amiről érdemes szavazni, az a választási időszak megrövidítése. Miután a képviselők elutasították azt a javaslatot, hogy a törvényjavaslatokat kirekesszék a tárgyalások során, ezért a SaS és Spolu (Együtt) képviselői elhagyták a tárgyalótermet.

 

Začalo sa rokovanie parlamentu v čase vládnej krízy. Opozícia navrhuje odsunúť vládne návrhy. SaS stiahla všetky svoje návrhy zákonov a žiada skrátenie volebného obdobia

Gepostet von Denník N am Dienstag, 13. März 2018

 

12:57 – Véget ért a Koalíciós Tanács. Bugár Béla Andrej Dankoval együtt elhagyta a Kormányhivatal épületét.

 

12:20 – Andrej Danko és Bugár Béla a Kormányhivatalba távozott, ahol összeült a Koalíciós Tanács.

 

12:10 „Így is, úgy is lesznek előrehozott választások“ – mondta a volt kulturális miniszter, Marek Maďarič. Szerinte a kérdés már csak az, hogy mikor legyenek a válaztások. Ez az, amin a politikai pártoknak meg kellene egyeznie.

 

12:05 – A Smer egyelőre nem nyilatkozott, az SNS ugyanakkor már bírálta a vegyespártot, amiért az „áthárítaná a felelősséget” a szlovák nemzetiekre azzal, hogy „közös megegyezést” akar az előrehozott választásokról. Az SNS jelenleg arról tárgyal, hogy ultimátumot adjanak a Most-Hídnak.

 

12:00 – Közben Igor Matovič és pártja bejelentette, hogy új SDK-t (Szlovák Demokratikus Koalíció) hozna létre. Kijelentette, hogy ő és pártja az SaS-szel ellentétben nem akar feltétlenül önállóan indulni az előrehozott választásokon.

 

Matovič kijelentette, hogy a mozgalom kész arra, hogy az esetleges előrehozott választások esetén a parlamenten kívüli demokratikus pártok tagjait is a jelölőlistára vegye. Matovič az MKP-t és a NOVA-t is megemlítette.

 

11:59 – Semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik

 

Bugárék az előrehozott választások mellett döntöttek. Mi jöhet ezután?

 

11:57 – A Smer egyik parlamenti képviselője, Ján Podmanický a szocdemek frakcióülése előtt kijelentette, hogy valószínűbbnek tartja az előrehozott választásokat.

 

11:50 – Az SNS úgy határozott, hogy egyelőre kivár. Hivatalos álláspontjuk szerint amíg a Most-Híd nem mondja fel a koalíciós szerződést, a kormány működőképes. Az SNS korábbi nyilatkozata szerint csak akkor tárgyalnak az előrehozott választásokról, ha bukik (értsd: a Most-Híd kilép) vagy ha működésképtelenné válik a kormány.

 

11:49 – A Smer frakciója is összeül a parlamentben. Egyelőre még nincs információ a legnagyobb kormánypárt döntéséről

 

11:45 – A Smer befejezte a tanácskozást a Kormányhivatalban. Nemrég Bugár Béla érkezett az épületbe.

 

11:00 – A legtöbben még hétfőn este/éjjel reagáltak a történésekre

 

Így reagáltak a politikai pártok az előrehozott választásokra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!