Magyarország holnap, április 8-án választ. Némi pontatlansággal úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Kárpát-medencei magyarság választ.

 

Vasárnap több mint 8 millió magyar állampolgár járulhat az urnákhoz. A 199 tagú országgyűlés képviselői helyeire 3001 jelölt pályázik 106 választókerületből. A magyar választási rendszerből kifolyólag a 199 helyből 93 listás (az állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok csak listára adhatják le voksukat). A listás szavazáson 23 párt és 13 Magyarországon élő nemzetiség méretteti meg magát.

 

A több mint 8 millió állampolgárból nagyjából 378 ezer külhoni levélben szavazhatott, a külképviseleteken 58 ezren adják le szavazatukat.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép sk. megkérdezi olvasóit, hogy mit várnak a magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A szavazatok összeszámlálásához napokra lesz szükség

 

A „rendes” szavazás vasárnap reggel 6 órától este 7-ig tart. A magyar választó a szavazóhelyiségbe érkezve két terjedelmes lapot kap kézhez. Az egyiken a jelöltekre lehet szavazni, a másikon a pártokra. A választás előtt szabálytalanság vagy visszalépés miatt már nem választható jelölteket illetve pártokat a választási bizottság tollal áthúzza a szavazólapokon.

 

A teljes, végleges eredmény megállapítása több napot is igénybe vehet. Bár a levélszavazatok nagy része vasárnapig már megérkezik a számlálókhoz, a többi külföldi voksot először Magyarországra kell szállítani, majd a lapokat elosztják a választókörzetek között, és feldolgozzák. Politológusok úgy becsülik, hogy vagy negyed millió szavazat eredménye csak jövő hétvégére derül ki.

 

A magyar választási törvény szerint a parlamenti küszöb a szlovákiaihoz hasonlóan 5 százalék. Más szabályok vonatkoznak azonban az anyaországban a koalíciók bejutási küszöbére. Két párt koalíciójának a pártlistás szavazatok 10 százalékát kell megszereznie, három párt koalíciójának a 15 százalékát.

 

Nézőpont Intézet: Nem lesz kormányváltás

 

A külhoni magyarok 2-3 mandátumról is dönthetnek

 

A külhoni magyarok levélben szavaznak, szavazólapjaiknak április 8-ig, tehát a választás napjáig kell beérkezniük. Időben fel kellett tehát adniuk a borítékot. Amennyiben ez mégsem sikerült, úgy azt az adott ország magyar külképviseletén kellett leadniuk.

 

Becslések szerint a külhoni magyar választók 2-3 mandátumról dönthetnek. Négy évvel ezelőtt a magyar választásokon összesen 5,096 millióan vettek részt, ebből 128 712 volt a külhoni, levélben szavazó állampolgár.

 

A határon túliak részvétele minden jel szerint magasabb lesz a négy évvel ezelőttihez képest. Akkor közel 200 ezren regisztráltak a választási névjegyzékben, most azonban számuk meghaladja a 378 ezret. Ráadásul a 2014-es tapasztalatszerzés után valószínűleg jóval kevesebb lesz az érvénytelen voks is (négy éve a lapok 20 százaléka volt érvénytelen).

 

Körkép.sk

Nyitókép: index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!