Amikor bezárultak a szavazóhelyiségek, és láttuk a magas választási részvételi adatokat, még nem lehetett tudni, hogy mit is fog mindez jelenteni.

 

Az ellenzék sorra nyilatkozta merészen, hogy ez a kormányváltásban érdekelt többség, hogy az emberek változást akarnak.

 

Aztán 22.30 után, ahogy az utolsó választó is leszavazott és a közben szinte összeszámolt szavazatok első eredményei napvilágot láttak, kiderült, hogy a valóság teljesen más. Ezeket szedtük pontokba, a Körkép.sk gyorselemzésében.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép.sk hétfőn 11 óra után a Rádió Lumenban értékeli a magyarországi választások eredményét

 

Orbán Viktor

 

Orbán Viktor Európa legerősebb legitimitással rendelkező miniszterelnöke, aki a saját hazájában, sorozatban háromszor győzni tudott. Ráadásul kétharmaddal. Ez párját ritkító eredmény, és csak megerősítette, hogy bár Magyarország gazdasági ereje, területe, személyi állománya korlátozott, de elsőszámú politikai vezetője világpolitikai szereplő.

 

Fidesz-KDNP mozgósítás

 

A közel 70 százalékos választási részvétel egyértelműen a Fidesz mozgósításának sikerét jelenti. Mintegy 250 ezer új választópolgárt sikerült szerezniük. Számbelileg ugyan nem, de súlyát tekintve egyértelműen ez a legnagyobb eredmény, amelyet a párt valaha elért. Az ellenzék hozta amire számítani lehetett, de a Fidesz szavazótábor mindenkit lesöpört. A Fidesz-KDNP legalább 2,5 millió szavazatot kapott úgy, hogy 258 ezer szavazat, ebből mintegy 51 ezer a határon túlról még össze sincs számolva.

 

Ellenzék

 

Az ellenzék az eredmények után atomjaira hullott. Vona Gábor, a Jobbik elnöke lemondott, a teljes MSZP vezetés benyújtotta lemondását, az LMP-s társelnök, Hadházy szintén levonta a személyi következtetéseket. Gyurcsány Ferenc, valamint az LMP-s Szél Bernadett még elszántabban kíván küzdeni. A Momentum pedig simán bejelentette, hogy ezzel az ellenzékkel nem lehet leváltani az Orbán-kormányt.

 

Európa

 

A magyar választás tétje óriási volt. Magyarország a migránsáradat közepette elsőként emelte fel a zászlót, és végig kézben is tartotta. Ez a zászló most még magasabbra került. 70 százalékos eredménnyel nincs ország, nem lehet olyan európai vezető, aki megkérdőjelezhetné a magyarok akaratát. Az Orbán Viktor képviselte világos beszéd Európában is még termékenyebb talajra találhat, ami nemcsak a V4-ek (Kaczyński és Mateusz Morawiecki miniszterelnök ott volt a Bálnában), hanem az egész kontinens javát szolgálhatja.

 

Határon túli magyarok

 

Fontos üzenete volt Orbán győzelmi beszédének, hogy azonnal köszönetet mondott a határon túliaknak azért, mert segítették megvédeni az anyaországot. Most már a határon túliakon, speciel esetünkben az MKP-n a sor, hogy végre önmaga védelmére, és jövőképének kitalálására is berendezkedjen. Kényelmes pozícióba kerülhetnek Menyhárték, mert egy soha nem látott erősségű Fidesz-KDNK lesz a partnerük. Ugyanakkor egy határon túli partnertől az is elvárható, hogy ne csak díszletként szerepeljen a nagy Fidesz gépezetben, hanem saját maga is kitalálja mindazt, ami mögé az erős anyaország felsorakozhat. Ez pedig már a jövő zenéje.

 

„Egyelőre még én magam sem tudom felmérni ennek a döntésnek a jelentőségét. De annyit mindannyian érzünk, hogy ez egy fontos és nagy döntés volt“ – fogalmazott a választások éjszakáján Orbán Viktor.

 

Hogy mekkora jelentőségű mindez, hamarosan kiderül. Felvidéki magyarként mindenesetre megnyugodhatunk, hogy ilyen eredmény született.

 

A magyarországi választások eredményével kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Király Zsolt

Nyitókép: 888.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!