Azt azért mindenki sejtette, hogy a Most-Híd kormányban maradásának a közelmúlt eseményei miatt még a vegyespárt berkeiben sem örült mindenki önfeledten. Még a tisztségviselőknek sem volt felhőtlen a mosolyuk, amikor a legszűkebb pártvezetés másképp értelmezte az országos tanács határozatát, és az előrehozott választások kiírásának elmaradása ellenére a hatalmon maradás mellett döntött.

 

Várható volt, hogy előbb-utóbb megnyilvánulnak a párt hivatalos álláspontjától eltérő hangok is.

 

A magyarországi választások eredményére való reagálás furcsa és kétértelmű üzenet volt a párt részéről:

 

 hirdetes_300x300  

„Akár elégedettek vagyunk a voksolás eredményével, akár nem, tiszteletben tartjuk a magyar választó polgárok döntését.”

 

Vagyis tiszteletben tartják (mi mást tehetnének?), de egyáltalán nem biztos, hogy örülnek Bugárék a Fidesz-KDNP elsöprő győzelmének, a kétharmados többséget hozó eredménynek! Az üzenet sorai között megbújva az is ott van, hogy elégedettebbek lettek volna a Fidesz mérsékeltebb győzelmével vagy akár vereségével is, amit ilyen egyértelműen viszont nem illik kimondani két okból is:

 

  1. A Most-Híd magyar választóinak egy része bizonyára örül Orbánék diadalának

 

2. A választások eredménye nincs ellentétben a Nagy Koalíciós Partner elnökének óhajával

 

Az elégedetlenséget látszólag meg is indokolja a továbbiakban azzal, hogy a fokozott választókedv és győzelem a félelemkeltésének és propagandának köszönhető elsősorban.

 

„A szlovákiai politikai színtér képviselői is elégedettek lennének, ha a szlovákiai választók is ilyen mértékű érdeklődést mutatnának a közügyek iránt és minél nagyobb számban járulnának az urnákhoz, főleg, ha a voksolókat a félelemkeltés és a propaganda elemeit mellőzve sikerülne mozgósítaniuk”

 

Az eldurvult magyarországi kampányban az elbukott ellenzék vádolta a kormánypártokat indokolatlan félelemkeltéssel és az eltúlzott propagandával. Látjuk, milyen sikerrel jártak! Viszont ezzel az ellenzéki állítással jól hallhatóan összecseng Bugárék állásfoglalása!

 

A vegyespárt magyarországi választásokat illető óvatos és kissé ellentmondásos állásfoglalásának hátterében bizonyára még az is ott lapul, hogy a Fidesz-KDNP elsősorban a magyar pártokra tekinti határon túli partnerként, és a Felvidéken ez az MKP!

 

Vörös Péter, a Most-Híd parlamenti képviselőjének facebook-bejegyzésében megfogalmazott magánvéleménye viszont nagyban eltér a vegyespárt hivatalos állásfoglalásától.

 

„Az, hogy a Fidesz immár a harmadik választáson és most igazán magas választási részvétel mellett kapott kétharmados felhatalmazást, nem a véletlen műve. Nagyon sok munka, egyértelmű, egy irányba ható, koherens politizálás, egy karizmatikus, történelmi távlatokban gondolkodó politikai vezető és még valami: együttgondolkodás a választókkal. Van mit tanulnunk tőlük!”

 

Ez az egyértelmű szembefordulás annál is inkább szembetűnő, mert Vörös Péter nem csak egy, a sok láthatatlan Most-Hidas parlamenti képviselő közül, hanem Bugár Béla bizalmi embere volt már az MKP-ban központi titkárként, majd követte őt az új pártba is.

 

Amikor Bugár Béla bizniszre adta a fejet, a kastélyát üzemeltető Parcus cégben az akkor mellette asszisztenseként tevékenykedő Vörös képviselte őt.

 

A vegyespártban minden bizonnyal kialakult márciusban egy törésvonal a kormányban maradás illetve kilépés mentén, ami most minden bizonnyal hatással volt a magyarországi választások eredményének hivatalos és magánjellegű értékelésére is.

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!