Ritkán látható, de annál érdekesebb felállásban értékelték a 100 ezres napi hallgatottságú Lumen rádióban a magyarországi országgyűlési választások eredményét.

 

Az Orbán Viktor politikájáról általában kiegyensúlyozottan beszámoló Postoj.sk hírportál (lásd pl. ezt a cikküket) szerkesztőjének, Jaroslav Daniškának a vendégei ezúttal Vladimír Palko kereszténydemokrata expolitikus és korábbi szlovák belügyminiszter, Dag Daniš (aktuality.sk) ismert publicista, valamint Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője voltak.

 

A műsor szlovák nyelvű hangfelvétele itt visszahallgatható. Az április 9-i adás 10.00 perctől kezdődik. A Körkép.sk saját videót is készített a műsor legérdekesebb részeiről, magyar fordításban:

 

 hirdetes_810x300  

Dag Daniš: Nem hiszem, hogy Szlovákiának érdeke a túl erős Orbán (videó)

 

Mi a siker titka?

 

„Hogyan lehetséges ilyen óriási eredmény a szinte egész Európa által kritizált Magyarország és a Brüsszel fekete bárányaként, Angela Merkel fő politikai ellenfeleként tartott Orbán Viktortól, miközben a Fidesszel kapcsolatban több nagy korrupciós ügy is felmerült? – tette fel a nyitókérdést a műsorvezető.

 

„Maga a kampány témája, azaz a migránsválság, a Soros-terv és a napjainkban egész Európát jellemző légkör talált értő fülekre. A magyar emberek a saját bőrükön érezhették és saját szemükkel tapasztalták migránsok százezrei menetelését végig az országon. Magyarország hosszú ideig nyomás alatt volt, az emberek így pontosan tudták és értették, miről szól ez a veszély, amit nem volt szükség más országokhoz képest közvetett módon elmagyarázni. Orbán ügyesen életben is tartotta a témát. Kezdettől fogva világos üzenetekkel kommunikált, és végig következetesen ki is tartott mellette” – reagált Király Zsolt.

 

 

Az ellenzék gyenge szerepléséről

 

A Körkép.sk főszerkesztője szerint a magyar ellenzék gyenge választási eredményének oka az egymással szembeni kölcsönös bizalmatlanság és a teljes tanácstalanság. A választásokat követően három ellenzéki vezető azonnal be is jelentette lemondását.

 

”A parlamentbe be nem jutó kis pártok pedig tovább öntik az olajat a tűzre azzal, hogy szerintük ilyen ellenzékkel lehetetlen valaha is leváltani Orbán Viktort” – mutatott rá Király Zsolt, aki szerint az ellenzéknek teljes újraindításra van szüksége, és alapjaitól kezdve át kell gondolniuk, hogyan kívánnak politizálni a jövőben.

 

A műsorvezető kitért a Fidesz vezetésű Hódmezővásárhely kérdésére is, ahol nemrég az időközi önkormányzati választásokon az ellenzéki összefogás sikert hozott. „Sikerült valami hasonlót elérni az országgyűlési választásokon?” – tette fel a kérdést Jaroslav Daniška.

 

„Nem igazán. A közel 70 százalékos választási részvétel azt mutatja, hogy a mozgósítás inkább a Fidesznek sikerült jobban. Hódmezővásárhely esetében valószínűleg kellő időben jött a pofon, Lázár János kancelláriaminiszternek ugyanis sikerült úgymond visszaállítani a rendet a városban, miközben ő maga mintegy 9 ezer szavazattal szerzett többet, mint négy évvel ezelőtt“ – mutatott rá Király Zsolt.

 

Az Orbán jelenség titka és jelentősége Szlovákia számára

 

Vladimír Palko korábbi kereszténydemokrata politikus és egykori KDH-s belügyminiszter szerint Orbán meggyőző eredményének köszönhetően a V4-ek közti együttműködés is fennmaradhat. „Főleg az észak-déli tengely. Magyarország-Szlovákia, valamint Magyarország-Lengyelország vonatkozásában. Orbán egy ritka politikai tehetség, ezt már 89-ben, a szovjet katonák hazaküldésével is bizonyított. Orbán győzelme egyúttal a Fareed Zakaria által először megfogalmazott illiberális demokrácia győzelmét is jelenti“ – mondta Palko.

 

 

Orbán választási eredménye a volt belügyminiszter szerint azt is bizonyítja, hogy a migránsellenesség, családtámogatás, a keresztény politika afféle puhább formája, mely nem követel túl sokat az emberektől, a szociális biztonság, a kisemberek védelme, a bankok és külföldi tőke kritikája, a gyenge unió-ellenesség, stb. képviselte politika jóval meghatározóbb, mint ahogy azt egyes nyugati elemzők és politikusok szeretnék.

 

„Ez a gulyás a jelek szerint nagyon ízletes. Orbán az elmúlt 4-5 évben képes volt intellektuális tartalommal is megtölteni ezt a politikát. Ügyes tanácsadói vannak. Így komolyabb beszédeit később egész Európa elemzi és értékeli várható fejleményeket” – fejtette ki a politikus.

 

 

Palko szerint Orbán nemzeti vonalon jelenleg legyőzhetetlen és nemzetközi szinten is meghatározza trendeket. „Donald Trump, a világ leghatalmasabb országának elnöke is hasonló politikai elveket vezetett be, mint melyekről Orbán már jóval előtte beszélt” – jelentette ki Palko, aki a műsorban elemezte a szlovák hallgatóknak Orbán Viktor politikájának fő üzeneteit is, mint a nemzeti érdekek melletti kiállás, vagy a határvédelem kérdése.

 

A szlovák félelmek Orbán Viktortól

 

A műsor vendégei egyetértettek abban, hogy a választási eredmények után Brüsszel részéről valószínűleg folytatódni fog a kritika, ami nem lesz sikeres. „Orbán győzött, ez a választási eredményekből is nyilvánvaló” – mondta Palko.

 

Dag Daniš, az aktuality.sk magyar kérdésben általában nacionalista nézeteket valló ellenzéki publicistája szerint Orbán és Fico politikájában sok a közös jellemző, de kettejük közül Orbán a dominánsabb. Annál is inkább, mert politikája világos tartalommal bír. Nemzeti, keresztény, konzervatív értelemben és jól olvasható.

 

Daniš szerint Orbán Ficoval ellentétben következetes is, ami sikerének egyik alapja.  „Amit mond, az fél év múlva is érvényes. Úgy a migránsok, a nemzeti érdekek védelme, vagy a civil szférával kapcsolatos álláspontja tekintetében” – fogalmazott.

 

Dag Daniš ugyanakkor óva intené a nemzeti-konzervatív irányban elhivatott szlovákokat attól, hogy túlzottan örüljenek Orbán sikerének. Rámutatott annak veszélyére, hogy túlságosan erős, alkotmányos többséggel bíró politikus legyen.

 

Danis szerint Trianon 100 éves évfordulója közeledtével, melyet a magyarok fájdalommal élnek meg, amin nem is csodálkozik, várható, „hogy a százéves emlékezés és más évfordulók, valamint ezek utózöngéi megjelennek majd a társadalomban és a napi politikában is. Emlékezzünk csak arra, hogy Orbán jött elő a választójogot is tartalmazó kettős állampolgárság kérdésével, mely Szlovákiát is érintette. Tartok attól, hogy ha ez folytatódni fog az említett évfordulókra való tekintettel, abból gondok adódhatnak a nemzeti politikája miatt” – mondta Dag Daniš.

 

A szlovák újságíró leginkább annak örülne, ha Orbán megmaradna Merkel ellenfelének. „Nem szeretném megélni, hogy Orbán ellenfelévé a gyenge szlovák kormány és annak miniszterelnöke válik” – tette hozzá.

 

Orbán és a szlovák-magyar kapcsolatok

 

Király Zsolt szerint ezek rendszeresen felmerülő szlovák félelmek azokra a történelmi tényekre vezethetők vissza, melyek a magyarságot negatívan érintették. Az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi várható Orbántól 2020-ig, így reagált:

 

„A magyarok fájdalma Trianon kapcsán megalapozott, függetlenül attól, hogy mit gondol erről és mennyire fél tőle a szlovákság. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Orbán Viktor általában pragmatikus politikus. A V4-ek kapcsán is jól látni, hogy milyen kapcsolatokat ápol Robert Ficoval, amikor a magyar érdekek nemzetközi védelméről, geopolitikai összefüggésekről van szó. „Amikor Európa védelméről, a határzár megtartásáról van szó, Orbán jól tudja, hogy szövetségesekre van szüksége. Ilyen helyzetben az úgynevezett határon túli magyar ügyek, és az előbb említett szlovák-magyar kérdések azonnal lekerülnek a napirendről.”

 

Vladimír Palko, Jaroslav Daniška, Dag Daniš és Király Zsolt a magyarországi választásokról a Lumen rádióban. Kép: archív

 

 

A Körkép.sk főszerkesztője szerint Orbán, aki már régen kinőtte Magyarországot, a Kárpát-medencét és Közép-Európát, pontosan tudja, hogy politikusként meddig mehet el a szlovák-magyar kérdésekben akkor, amikor geopolitikai és összeurópai kérdésekben száll szembe Brüsszellel.

 

„Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy épp Trianonnak köszönhetően a 10 milliós anyaország mellett több milliós határon túli magyarság él szerte a világban, akikről a Fidesz és az Orbán kormányok gondoskodtak, gondoskodnak, és gondoskodni is fognak. Orbán Viktor a nemzeti összetartozás kormányaként került hatalomra, és ahogy ma itt önöktől is elhangzott, tartja a szavát. Ezért nem fog lemondani ezekről a kérdésekről csak azért, mert a szlovákokat ez esetlegesen érzékenyen érinti. Óriási legitimitást ad politikájának a hatalmas választási részvétel. Orbán közel 70 százalékos választási részvétel mellett szerzett immár harmadszor kétharmados többséget. Ma nem találunk Európában olyan miniszterelnököt, akinek saját országában nagyobb legitimitása lenne, mint Orbánnak”

 

– tette hozzá Király Zsolt.

 

Mi lesz így Bugárral?

 

A beszélgetésben részt vevő Vladimír Palko volt egyébként az a politikus, aki az Orbán-kormány kettős állampolgársággal és választói joggal kapcsolatos első szlovák ellentörvényt megalkotta.

 

Vladimír Palko szerint jó, hogy Bugár nem találta meg a közös hangot Orbánnal, ugyanakkor megtalálta a közös hangot az SNS-szel. És jót tett a szlovák többség és a magyar kisebbség együttélésének, hogy megalapította a Most-Hidat, melyet szlovákok és magyarok is választhattak.

 

Király erre úgy reagált, hogy ami jó a szlovák többségnek, és egyes, hatalomból élő magyar politikusoknak, az nem biztos, hogy előnyös a felvidéki magyarság egészére. Lásd a szlovákiai magyarok 110 ezres csökkenését a népszámlálás adatai szerint. A Körkép.sk főszerkesztője szerint a szlovákok által annyira támadott, Orbán által finanszírozott határon túli programokra lehet hogy nem is lenne szükség, ha Dél-Szlovákia gazdaságilag, infrastrukturálisan és egyéb tekintetben nem lenne hosszú ideje alulfinanszírozott. Ami a szlovák kormány felelőssége.

 

Király Zsolt végezetül rámutatott arra is, hogy a választási eredmények következtében a Most-Híd elveszítette magyarországi szövetségeseit. A Fidesz hasonlóan, mint a felvidéki magyarság és a szlovák ellenzék árulónak tartja őt, baloldali partnerei most szenvedtek csúfos vereséget, így Király szerint Bugár Bélának nem maradt más hátra, mint a következő választásokig ragaszkodni a Smer – SNS koalícióhoz.

 

 

A műsor második részében az elemzők a szlovák belpolitikai helyzetet elemezték, melyben szintén több érdekes, a szlovák médiában ritkán hallható, tabudöntögető állítás is elhangzott. Erről következő cikkünkben számolunk be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!