A Miroslav Bödör oligarchával összeköttetésben álló cégek az elmúlt három évben egyetlen egy állami vállalattól 20 millió euró értékben kaptak megrendeléseket.

 

A közbeszerzéssel kapcsolatos részletek nem ismertek, és gyakran a szerződések sem elérhetőek – mondta a pénteki sajtótájékoztatóján az OĽaNO alelnöke, Veronika Remišová.

 

Vailing Kuciak cikkében is szerepel

 

 hirdetes_400x285  

Az ellenzéki politikus egy további olyan megrendelésre is rámutatott, amire a vállalat hasonló összeköttetésekkel tett szert.

 

A Transpetrol állami vállalat április 4-én 2,6 millió euró értékben szerződést kötött a B&R Construction, s.r.o. vállalattal egy kőolaj-mérőállomás megépítésére. Ezzel a céggel kapcsolatban viszont fennáll az a gyanú, hogy összeköttetésben áll a Bonul társasággal“ – jelentette ki Remišová, de hozzátette, hogy jelenleg sem a szerződések nincsenek nyilvánosságra hozva, sem a közbeszerzés nem ismert.

 

A B&R Construction, s.r.o. cég 2015 decembere óta több mint négymillió euró értékben öt szerződést kötött a Transpetrollal“ – mondta Remišová.

 

Az OĽaNO képviselője szerint a B&R Construction vállalatnak 2015 végéig abban a nyitrai ingatlanban volt a székhelye, amelyik a Bonul társasághoz tartozik. „A két tulajdonos és ügyvezető közül az egyik az a Radimír Vailing, akiről az elhunyt Ján Kuciak is írt“ – jelentette ki Remišová.

 

20 millió eurós megrendelések a Transpetroltól

 

A politikusnő elmondása szerint a Transpetrollal kötött szerződésből a Bödörékhez közeli Best-Stav vállalat is profitált.

 

A szerződések központi nyilvántartásából kiderült, hogy a Best-Stav 2014-ben 1,5 millió értékben kötött szerződést a Transpetrollal. A Bonul pedig 2011 óta hat millió euró értékben kötött szerződéseket a Transpetrollal“ – tájékoztatott Remišová.

 

A nyitrai társaságból származó cégek az állami Transpetrol vállalattól durván 20 millió euró értékben szereztek megrendeléseket. Egyetlen esetben sem tudunk részleteket a közbeszerzéssel kapcsolatban, és gyakran a szerződések sincsenek feltüntetve. A Transpetrol az infotörvényben található rés mögé bújik“ – tette hozzá az OĽaNO alelnöke.

 

A Bonulnak az ország egy aranybánya

 

Sajtótájékoztatójában Remišová a Bonul társaságra is rámutatott, hiszen ez a vállalat 2011 óta több mint 42 millió eurót húzott ki az államkasszából. Remišová elmondása szerint, ha ezekhez még hozzávesszük a nyitrai társaság további cégeit, akkor több mint 100 millió eurós összegről beszélhetünk.

 

Egyes vállalkozók számára az állam nem más, mint aranybánya. Az üzletmodelljüket az állammal való bizniszelésre fektették, amihez, természetesen, jó kapcsolatokra is szükség van“ – zárta le Remišová.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!