Május elseje közeledtével a korábban született emberek emlékezetében, ösztöneiben valószínűleg felidéződnek a régi felvonulások emlékképei, és zsigerből kivonulnak az utcára, csak most tüntetni. Éljen helyett vesszen a kormánypárt! Magyarországon és Szlovákiában is demonstrálnak, és nem csak az idősebbek, a fiatalok is!  Odaát főleg valami ellen, ideát elsősorban valamiért!

 

Magyarországon parlamenti választások voltak, ezen az ellenzék csúfos vereséget szenvedett, és most heti rendszerességgel az utcákon kérdőjelezi meg kifulladásig a választási eredmények hitelességét.

 

Szlovákiában az ismert okok miatt előrehozott parlamenti választásokat követelnek az utcákra, terekre vonulók. Egyelőre a hatalom ellenáll, és személycserékkel foltozza a becsületét, amivel a tüntetők elégedetlenek. A kormányerők pedig elégedettek, mert tudják, hogy egy elsietett előrehozott parlamenti választásokon a jelenlegi helyzetben vereséget szenvednének, ha nem is olyan csúfosat, mint a magyarországi ellenzék.

 

 hirdetes_300x300  

Nem árt viszont előbb mérsékelni, majd teljesen elmaszatolni a felháborodást, ami a kormány maffiakapcsolatai valamint a maffiakapcsolatokat fürkésző újságíró és párjának meggyilkolása miatt tört ki. Egy sokat ígérő szociális csomaggal kell visszavásárolni a választók bizalmát! És mivel egy félmagyar párt is tagja a megingathatatlan szlovák kormányhatalomnak, illik a kisebbségi jogkör kirakatába is odabiggyeszteni valamit.

 

Tehát tüntetés és tüntetés között is van különbség, még ha a Duna és a közös múlt össze is köti a két fővárost.

 

Magyarországon az ellenzéki oldalon az elbukott választások után kapkodás és szó szerinti fejetlenség tapasztalható (pártvezérek jönnek, mennek, egyedül Gyurcsány a konstans ellenzéki pont). Mint tudjuk, az esemény utáni védekezés kevésbé hatásos, mint az eseményre való felkészülés! Főleg az előjáték lett nagyon elszúrva (Gyurcsány másként mondaná…), a félresikerült aktus már csak ennek a következménye volt.

 

Az utójáték szánalmas demonstrációi pedig már csak olyan szemfényvesztő igazolások akarnak lenni a további létjogosultságáguk érdekében, hogy mindent megpróbáltak, a választási csalásokat ugyan semmivel se tudják bizonyítani, de mégis embereket vittek ki az utcára. Igen, a választások után! De akkor már minek? A kormányváltás nagyon elmaradt, a miniszterelnök nagyon marad, esetleg trágár stílusban legecizhetik őt a tüntin! Eső után köpönyeg Magyarországon!

 

Szlovákiában egyelőre még elmaradnak az előrehozott választások! Az „aktus” alól a kormányoldalon igyekeznek pettingszerű engedményekkel, személycserékkel kibújni! A miniszterelnök a belügyminiszterrel együtt látványosan háttérbe vonult, onnan irányítják az eseményeket, miközben az új miniszterelnök szorgalmasan krumplit ültet.

 

Peter Pellegrini burgonyaültetés után. Kép: Facebook

 

Távozik az országos rendőrfőkapitány is május végén (bevallottan már megbánta), csak előbb még ki kell takarítania…Szinte elfogyott a tüntetni való! Okafogyottá váltak a tüntetések, az idő egyelőre Ficoéknak dolgozik, nem az ellenzéknek!

 

De tüntetni kell, gondolják egyesek! A tüntetéseket pedig szervezni kell, spontánul nem szerveződnek, amihez viszont szervezőkre és pénzre is szükség van. Jó kérdés, hogy honnan szerzik… Magyarországon esemény utáni tabletta az ellenzéki tüntetés, kevésbé hatásos! Szlovákiában a kormányhatalom magát az eseményt profi módon kivédekezve orvosolta! A tüntetések szép lassan majd lecsitulnak, aztán teljesen elnémulnak (lásd Gorilla-ügy)!

 

Magyarországon a beharangozott kormányváltás elmaradt, Szlovákiában egyelőre meg se próbálkozhattak vele!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!