A nemzetiségi kultúra támogatására szánt állami pénzek elosztása körüli politikai aránytalanságoknak évek óta komoly irodalma van a Körképen. A több millió eurós, az adófizető állampolgárok által összedobott pénzcsomag szétosztása hosszú idő óta a Most-Híd irányítása alatt áll.

 

Ennek köszönhetően a párthoz lojális szervezet, internetes portálok, az Új Szó napilap és sok más szervezet kapott kiemelt támogatást más, komoly tevékenységet folytató, de kevésbé „szerencsés“ kérvényezők kárára. Minderről ráadásul sokszor olyan bizottsági tagok döntöttek, akik családi vonalon kötődnek a Most-Hídhoz, aktív újságíróként a párt holdudvarához tartoznak, a további érdekszövetségekről, összefonódásokról nem is beszélve.

 

Régi új praktikák

 

 hirdetes_810x300  

Ilyen körülmények közé érkezett az újonnan felállt Kisebbségi Kulturális Alaphoz a Most-Híd érdekeit támogató Új Szó főszerkesztői posztjáról Molnár Norbert. Átláthatóságot, transzparenciát, a bizottságok újrakreálását ígérte a 2018-ban immár duplájára, 8 millió euróra növekedett pénzcsomag megítélése érdekében.

 

Az aktuality.sk cikke szerint az idei első botrány a roma kisebbség számára rendelkezésre álló pénzügyi keret körülrobbant ki.

 

A roma komisszió tagjainak saját projektjei is pénzt kaptak

 

Kiderült ugyanis, hogy az egyik pénzosztó bizottságban két cigány testvér (Marta és Ladislav Richter) is ült, akik saját családtagjuk projektjét is támogatták. Ugyanúgy a bizottságban ülő többi roma saját projektje is sikeres volt. Az érintettek nem látnak semmi kivetnivalót az egészben. Mint elmondták, érintettségükről előre figyelmeztették a többieket, saját beadványukról pedig nem szavaztak. Az egyik roma rádió például úgy kapott 200 ezer eurós állami támogatást, hogy a tulajdonosa ott ült a bizottságban.

 

Infografika: aktuality.sk

 

Molnár Norbert, az alap igazgatója az aktuality.sk-nak elismerte, hogy a roma pénzosztó bizottság személyi összetétele problémás.

 

Marta és Ladislav Richter nonprofit szervezetei több mint 121 ezer euró támogatást kaptak. Ladislav fiának projektje további 20 ezer eurót kapott.

 

Richterék így a cigányokra szánt 700 ezer eurós csomagból 141 ezer eurót kanyarított ki magának.

 

Molnár Norbert szemet hunyt fölötte

 

Marta Richterová ráadásul tavaly nyáron az Alap igazgatói posztját is megpályázta. A Körkép.sk akkor végigülte a meghallgatásokat, akkori cikkünkben be is számoltunk róla, jóval a hivatalos döntés előtt, hogy Molnár Norbert igazgatói széke lényegében előre eldöntött tény lehet.

 

Richterová jelölése a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatói posztjára az idei pénzek elosztását látva könnyen lehet, hogy csak formális lehetett. A smeres kapcsolatokkal rendelkező roma bizottsági tagok projektjei felett ugyanis Molnár Norbert szemet hunyt. Közben olyan szervezetek maradtak támogatás nélkül, akik az előző években komoly teljesítményt mutattak fel, és uniós szinten is a legjobb civil kezdeményezések közé tartoztak.

 

Az aktuality.sk teljes cikke itt olvasható.

 

Körkép.sk/aktuality.sk

További ajánlott írások:

 

Így került az Új Szós Molnár Norbert a 8 millió eurós Kisebbségi Kulturális Alap élére (Videó, képek)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!