A TREND Otvorene (Nyíltan) című műsorának vendége volt Bugár Béla. Eva Mihočkovával Denisa Sakováról, a Kuciak–Kušnírová gyilkosság utáni helyzetről beszélgettek. A műsorvezető arról is kérdezte a Most-Híd elnökét, hogy hogyan érzi magát a Fico-féle koalícióban.

 

Amikor márciusban a Tisztességes Szlovákiáért indított tüntetések a tetőfokára hágtak, akkor úgy nyilatkozott, hogy nem elégszenek meg Robert Kaliňák távozásával annak érdekében, hogy a dolgok normális mederben folyhassanak tovább. Hogyan lehetséges, hogy most mégis megelégedett azzal, hogy Kaliňákot a jobbkeze, Denisa Saková váltsa a belügyi poszton?

 

Egyrészt az, hogy Kaliňák távozása nem volt elég, másrészt az, amit kértünk, végül beteljesedett. Tehát a kormányfő is kicserélődött. Ha aszerint fogjuk értékelni az embereket, hogy a volt vagy a jelenlegi miniszterrel közös fotón szerepel, vagy az alapján, hogy éveken át Kaliňák munkatársa volt, akkor az eleve rossz. Én ezt a hozzáállást elutasítom.

 

 hirdetes_810x300  

Nem szeretné az alapján értékelni Denisa Sakovát, amit a belügyi tárcánál véghezvitt? Az alapján, amiért felelős volt, és amiért még most is felelős? Egy csomó sikertelen projektje volt, legyen szó akár a személyi igazolványok elektronikussá tételéről vagy arról, hogy felelős volt azért a Tempest társasággal kötött szerződésért is, melynek köszönhetően Robert Kaliňák hatalmas csúszópénzekhez jutott.

 

Figyeljen ide, engem nem a gyanúsítgatások, hanem a tények érdekelnek. Mindig mindenkit az alapján fogok értékelni, amit véghezvitt. A miniszter asszony egy nagyon forró, figyelemmel követett tárca minisztere, ezért cselekednie kell. Cselekednie kell a rendőrfőkapitány, és a rendőrfőkapitány kiválasztásával kapcsolatos törvényjavaslat ügyében is.

 

(…)

 

 

Nem lett volna jobb, ha egy olyan ember érkezik a belügyminiszteri posztra, aki Robert Kaliňákkal semmiféle módon nincs összeköttetésben?

 

Szerkesztő asszony, ezt elutasítom.

 

Saková miniszter hosszú éveken át Robert Kaliňák jobbkeze volt.

 

Elutasítom. Elutasítom. Mondom, hogy az embereket a konkrét eredményeik alapján értékelem, nem pedig a gyanúsítgatások és a különböző feltevések alapján.

 

Andrej Kiska államfő azt nyilatkozta, hogy ez egy vissza nem térő alkalom lehetett volna arra, hogy a kormány visszaadja az emberek bizalmát az államban. Ön ezt nem így gondolja?

 

Ez az ő véleménye.

 

Nem gondolja úgy, hogy az országban jelenleg uralkodó légkörben az lett volna a helyes döntés, ha a belügyi tárca élére olyasvalakit tesznek, aki tényleges változást jelent? Ön szerint Saková miniszter asszony valóban jelentős változást fog jelenteni?

 

Ez a tárca a Smerhez tartozik, ezért természetesen a Smer felel érte. Mindemellett mi, a koalícióban értékelhetjük a Smer döntését. Amennyiben a miniszter asszony nem fogja azt tenni, amit elvárnak tőle, akkor fogjuk hallatni a hangunkat.

 

 

Ön valóban elégedett Saková jelölésével, vagy csak tiszteletben tartja a politikai valóságot?

 

Én nem a politikai valóságot tartom tiszteletben, hanem a koalíciós partnerünk döntését. A Smer tudatosította, hogy mit jelentene egy olyan embert a belügyi tárca élére ültetni, akit senki nem ismer – Szlovákiában talán ilyet nem is találni – ,és aki nem tudná irányítani a tárcát.

 

(…)

 

Saková Kaliňák közeli embere, kicsit pejoratívan azt is szokták róla mondani, hogy Kaliňák szoknyában.

 

Engem ez nem érdekel. Szerkesztő asszony, Ön aszerint skatulyázza be az embereket, hogy azok Robert Kaliňák minisztersége alatt dolgoztak a belügyminisztériumban. Ez sértő. Maga nem veszi észre, hogy a média hova taszítja ezt a társadalmat Önnel együtt? Ez az egész már nem arról szól, hogy egy demokratikus, szabad köztársaságot építünk, hanem arról, hogy valakit csak azért pecsételünk meg rossz emberként, mert valakivel együtt dolgozott, és nem azokért a konkrét lépéseiért fogjuk értékelni, amit véghezvisz, hanem azért, mert mondjuk együttműködött Kaliňákkal. Legyünk nagyon óvatosak az ilyen kijelentésekkel.

 

(…)

 

Nemrégiben azt nyilatkozta a magyar médiában, hogy a jelenlegi koalícióban érzi magát a legjobban, és a mostani koalíciós partnereivel tud a legjobban együttműködni. Ez valóban így van?

 

Van összehasonlítási alapom, mivel már a negyedik kormányban vagyok. Az, amit kimondunk, amiben megegyezünk, az, ami benne van a kormány programnyilatkozatában, mindegyikünk számára szent. Persze vannak kivételek, amelyekről aztán tárgyalunk, de ha valamiben megegezünk, akkor az az egyezség úgy megy végig a parlamenten, ahogy a koalíciós tanácsban vagy a kormányban megegyeztünk róla. Az előző kormányokban, amelyekben benne voltam, és amelyek jobboldali kormányok voltak, nos, az egyikben sem működött ilyen jól ez az egész.

 

Tehát Robert Fico kormányában érzi magát a legjobban?

 

Ami a programnyilatkozatot, és ami a konkrét megegyezéseket illeti, egyértelműen igen.

 

 

Újra belépne a Fico-féle koalícióba?

 

(…) Igen.

 

Hogyan tekint az árulásával kapcsolatos vádaskodásokra? Egykoron a legmegbízhatóbb politikusok közé tartozott, most pedig jócskán csökkent a preferenciája.

 

(…)Ez nem fontos. Mindig azt mondom, hogy a közvélemény-kutatások nem lóversenyek. Nem a kutatásokat kell megnyerni, hanem a választásokat.

 

Meg fogják nyerni? Most a választási támogatottságuk is csökkent. A Most-Híd 5,6 %-on van.

 

Úgy gondolom, hogy ez az érték teljesen rendben van. Az ilyen erős turbulenciák mellett teljesen rendben van az, ha nem süllyedünk 5,5 % alá. Ez azt jelenti, hogy az emberek hisznek nekünk.

 

(…)

 

Ön szerint hogyan változott meg ez az ország Ján Kuciak és Martina Kušnírová halála után?

 

Az ország rossz irányba változott. Sajnos, az ellenzéknek hála a társadalom kettévált. Ez azt jelenti, hogy azok az emberek, akik azonnal politikai gyilkosságról és arról a mérföldkőről kezdtek el beszélni, amit ezzel a gyilkossággal sikerült elérni, azok hozzájárultak annak a képnek a kialakításához, hogy a gyilkosságért a kormánykoalíció a felelős. Mintha mi állnánk emögött a gyilkosság mögött. Úgy vélem, hogy akinek ez az egész a leginkább nem felel meg, az a kormánykoalíció. Ezek a hangok, ezek az állítások olyan folyamatok indítottak el, melyek tönkreteszik a kormánykoalíciót. (…)

 

Az ellenzék hatására nagyon csúnyán meg lett osztva a társadalom. Ez nagyon rossz, és nagyon negatívan tekintek erre az egészre. Ezután már elég az embert meggyanúsítani, és a gyanú abban a pillanatban igazsággá válik, mert az érintett személy benne van a kormánykoalícióban. Eddig ez sosem volt így.

 

Trend.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!