Az SDKÚ-DS egykori politikusai Doprava (Közlekedés) néven új párt megalapítását tervezik.

 

Az előkészítő bizottság tagja Ondrej Matej, az SDKÚ-DS volt képviselője, a Közlekedési és Gazdasági Intézet (IDH) alapítója és volt igazgatója, Marián Damankoš, eperjesi megyei képviselő, Eduard Vokál, Héthárs (Lipany) egykori SDKÚ-DS-es polgármestere, valamint Peter Kunkela, aki a Vasutak Műszaki Felújítása és Védelme intézményben tevékenykedett.

 

„Meg vagyok róla győződve, hogy számomra eljött az idő arra, hogy továbblépjek és kiálljak azért, hogy a racionális javaslatok és ajánlatok a gyakorlatban megvalósulhassanak“ – jelentette ki Matej abban az üzenetben, amit a Közlekedési és Gazdasági Intézet weboldalán jelentetett meg.

 

 hirdetes_300x300  

Matej szerint a jelenlegi politikai képviselet nagyon ritkán hallgatja meg a harmadik szektor szavát, ezért úgy döntött, hogy elhagyja a Közlekedési és Gazdasági Intézetet és egy olyan politikai platformot keres, amelyik képes lesz arra, hogy az értelmes intézkedéseket a gyakorlatban is megvalósítsa.

 

„Ez a feladat azonban összeegyeztethetetlen a Közlekedési és Gazdasági Intézetben végzett munkámmal, ami bár továbbra is független, politikai intézményként folytatja pályafutását, én a politikai ambícióim miatt mégis elhagyom sorait” – tette hozzá Matej.

 

További párt van születőben

 

A Dopraván kívül Právo a povinnosť (Jog és kötelesség) címen egy további párt van születőben, melynek előkészítő bizottságában Peter Tomeček, Tibor Pintér és Mário Balázs foglal helyet.

 

Szlovákiában eddig mintegy 150 politikai párt és mozgalom van bejegyezve. Előfordul, hogy Szlovákiában az egyes politikai mozgalmak úgy alakulnak meg, hogy valaki megvásárol már egy létező mozgalmat, s azt egyszerűen csak átnevezi. Amennyiben az adott párt nem átnevezéssel vagy megvásárlással jön létre, akkor az alapítóknak legalább 10 ezer szavazatot kell összegyűjteniük, melyeket a belügyminisztériumban kell leadniuk. Amennyiben az összes törvényi előírásnak megfelelnek, az új pártot bejegyzik.

 

A politikai pártokra vonatkozó szabályok azonban már nem sokáig maradnak a régiben, ugyanis az SNS és a Smer a júniusi parlamenti ülésén terjeszti elő a politikai pártokról szóló új törvénymódosító javaslatát.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

A nyitóképen Ondrej Matej (Fotó: TASR)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!