A Smer elnöke, Robert Fico a brutálisan összevert Henry Acorda halálával kapcsolatban nyilatkozott – minderre a Rádio Expresben, Braňo Závodský Naživo című műsorában került sor.

 

Nagyon sajnálom“ – mondta a volt kormányfő. A műsorvezető megkérdezte Ficotól, hogy nem sajnálja-e, hogy pár évvel korábban a politikai paletta negatív beállítottságot képviselt a migránsokkal szemben, ám a pártelnök egyértelműen elutasított ezt a vádat.

 

A volt miniszterelnök azon méltatlankodott, hogy miért nem beszélnek azokról az esetekről, amikor Szlovákiában egy nőt ölnek meg vagy erőszakolnak meg. „Különös, hogy abban az esetben, ha valakit megölnek vagy megerőszakolnak, akkor arról egy szó sem esik. De ha egy idegenről van szó, akkor automatikusan másról sem beszélnek“ – jelentette ki Fico.

 

 hirdetes_810x300  

A Smer visszatér az eredeti pozíciójába

 

A Smer vezérének elmondása szerint a Smer már úton van afelé, hogy visszatérjen a régi preferenciáihoz.

 

„A Smer visszatér a valódi preferenciáihoz. Nagy hibát követtünk el akkor, amikor Ján Kuciak újságíró és a menyasszonya meggyilkolása után nem ismertettük meg a nyilvánosságot a saját történetünkkel. Menjenek az emberek közé. Én Szlovákia-szerte jártok. Az emberek azt mondják, hogy a cél a szlovákiai viszonyok, sőt, a parlamenti viszonyok megváltoztatása volt, és a gyilkosságot teljes mértékben erre használták ki“.

 

Ma már egy erős, Fico-Pellegrini tandem áll készenlétben, az emberek pedig egyetértenek a politikánkkal. A Smerre 20 és 30 százalék közötti hely vár“ – állította Fico.

 

„Szeretnénk segíteni az embereken”

 

Fico elmondása szerint a Smer nem szeretne szavazatokat vásárolni az új a szociális csomagjával. „Ne is nevezzük szociális csomagnak, hanem inkább életszínvonal-emelő intézkedésnek. Három jelentős szociális intézkedéssel hozakodtunk elő. Mivel a gazdaságunk sikeres, ezért szeretnénk segíteni az embereken“ – jelentette ki a volt kormányfő.

 

Miért kellene egyformán dotálnunk az ételt egy milliomos fiának, és olyasvalaki fiának, akinek egyáltalán nincs rá pénze?“ – kérdezte Závodský Ficot. „Úgy vélem, hogy a gyerek az gyerek. Az összes gyereknek egyforma esélyt szeretnék adni. Ha azt állítja, hogy valamelyik szülő átkozni fogja a Smert, akkor az a szülő fizesse ki a gyereke ebédjét. Ha valaki nem akar ingyenesen utazni a vonaton, akkor fizesse ki a jegyét“ – védekezett Fico.

 

A pártelnök azt is szeretné, ha a karácsonyi nyugdíj-kiegészítés fokozatosan 13. nyugdíjjá alakulna át. Mindemellett azt is szeretné elérni, hogy a szociális rendelkezések a fizetésemelést is magukba foglalják. „A fizetéseket 2019. január 1-tő és 2020. január 1-től szeretném emelni, mégpedig tíz százalékonként. Nemcsak az  egészségügyi nővérek, de a fiatal tanárok fizetése is emelkedni fog“ – mondta.

 

A nyugdíjkorhatár-plafonnal kapcsolatban Fico elmondása szerint elsősorban a közpénz állapotát kell figyelembe venni, ezért a nyugdíjkorhatárt nem lehet 60 év alá tolni. „Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Nem vihetünk véghez szociális rendelkezéseket úgy, hogy közben emeljük a veszteséget“ – vélekedett Fico.

 

A távozása helyes lépés volt

 

A műsorvezető azt is megkérdezte Ficotól, hogy ma is úgy cselekedne-e, mint ahogy Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkossága után tett – beleértve az egymillió eurót az asztalon és a burkolatköveket. „Tudja, hogy miért távoztam a funkciómból? Mert szükség volt a helyzet stabilizálására, úgyhogy én ezt helyes lépésnek vélem“ – mondta a Smer vezére azzal, hogy nem titkolt célja, hogy ismét megnyerje a választásokat.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!