A szlovákiai nemzetiségek tételes felsorolásánál a ruszinok, ukránok, magyarok stb. mellett úgy tűnik, fel kell majd tüntetni a bugárokat is, akik pár évvel ezelőtt szinte észrevétlenül a magyarokból váltak ki. Nyelvük és hagyományaik még őrzik ugyan foltokban az eredetüket, gondolkodásuk, anyaországhoz való viszonyulásuk viszont már teljesen eltér a másikétól. Nemzetrész szerepüket is homály fedi! Nincs még kialakult identitásuk, a többség és kisebbség határán léteznek, inkább a többséghez igazítva lépteiket, létüket. Őszintén sajnálják, hogy a többség még nem igazán fogadja be őket, a kisebbség pedig már kivetette őket magából. Két kor, két nemzet mezsgyéjén állnak, és majd az utókor lesz képes határozott véleményt mondani róluk!

 

Hídszerepet akartak felvállalni a többség és kisebbség között, helyette szakadékszerep hárul rájuk a kisebbségen belül. Mentőövet, megértő és egyetértő igazolást adnak a nemzetiségüket, anyanyelvüket elhagyóknak és elhagyni készülőknek. Elég sokan vannak! Nincs saját, vegyes iskolahálózatuk, általában a többségébe íratják a gyerekeiket. De van vegyes kultúrájuk, ami mélyen kifejezi hovatartozásukat illetve hovatartozás nélküliségüket!

 

A bugárok magukat ugyan még  nem tüntetik fel önálló nemzetiségként, de már lesz a jövő évi köztársaságielnök-választásokon saját jelöltjük Bugár Béla személyében, aki a bugárok vegyespártjának, a Most-Hídnak az elnöke. Tapasztalt, sokat próbált és kipróbált sokarcú politikus, aki egyaránt megfordult már a jobb és baloldalon is. Politikai ellenfelei „kaméleonként” „tisztelik” őt, de  ez minden mással együtt lepereg róla. Igazi nagy túlélő! Hol vannak már a régi cimborák, harcostársai – Dzurinda, Radičová, Mikloš, Hrušovsky, Weiss vagy Rusko és Schuster – nevüket lassan a feledés homálya fedi.

 

 hirdetes_810x300  

Egy csak, egy legény maradt az árvai gáton, a Béla!

 

Többszöri parlament alelnöki tisztség után most lehetősége nyílik előrelépni a legfelső közjogi méltóságok triumvirátusába. Egy fiatal köztársaság elnöke lehet a bugárok jelöltjeként, amennyiben a többség elfogadja őt egy kisebbség jelöltjeként. És miért ne? Az eddig szóba jövő jelölteket Bugár Béla mind megelőzi a legmegbízhatóbb szlovák politikusok listáján! Az áprilisi közvélemény-kutatás alkalmával csak Kiska és Pellegrini előzi meg őt, akik nem valószínű, hogy köztársaságielnök-jelöltként elindulnak a választásokon, a többiek meg messze lemaradva vannak mögötte. Vagy nem is mérik őket, mivel nem közjogi méltóságok illetve pártjuk nincs a parlamenti küszöb környékén.

 

Döntött a Most-Híd közgyűlése. Bugár indul a köztársaságielnök-választáson

 

És miért ne indulna Béla?

 

Induljon bátran, kampányoljon pártjáért, ráfér, a bugárok mind rá fognak szavazni és a többségi nemzetben is akadhatnak még szavazói! Majd a kampány során újra fel kell öltenie magára egy televízió show-ban a szlovák népviseletet, fülig érő szájjal, kézzel, lábbal hadonászva el kell játszania a hozzáértőt, a legmegbízhatóbbat, és dőlnek is majd a szavazatok!

 

Csak azt az egyet ne várja el a felvidéki magyaroktól, hogy ők is rászavazzanak!

 

Hogyan támogathatnák az MKP szavazói, szimpatizánsai a saját pártjukat cserbenhagyó Bugárt? Ez olyasmi kenne, mintha Messi mindenki legnagyobb megdöbbenésére váratlanul a Real Madridba igazolna, és a Barca- szurkolóktól elvárnák, hogy az első hazai El Clasicón állva tapsolják meg a csapatukat elhagyó játékost, és a spanyol bajnokság legjobb játékosára kiírt ankét során, Messire voksoljanak a barcások. Egy fenét, soha nem tennének ilyet!

 

Ki legyen az MKP köztársaságielnök-jelöltje 2019-ben?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

És amúgy a bugárok és a magyarok már külön nemzeti kisebbséget alkotnak: az egyik szlovák nemzeti kisebbséget, a másik pedig magyar nemzeti kisebbséget! Nincs is közös jelöltjük!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!