Fico civil törvénye veszélyt jelent a felvidéki magyarságra - Körkép.sk

Hirdetés (X)

politika

Fico civil törvénye veszélyt jelent a felvidéki magyarságra

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő és pártelnök magyar példára civil törvényt fogadtatna el a parlamenttel ősszel. Maga a jogszabály nyilván nem veszélyes, következményei viszont annál inkább.

 

Nincs azzal semmi probléma, ha a civil szervezeteknek nyilvánosságra kell hozniuk, ha külföldről kapnak támogatást. A gond az, hogy Szlovákia nem Magyarország, és a szlovák politikai „kultúra” jóval fogékonyabb a visszaélésekre, mint a magyar.

 

Robert Fico láthatóan igyekszik visszakapaszkodni a vezetői pozícióba, ezért minden erejével „külföldi összeesküvésnek” állítaná be az utca embere által kiharcolt bukását. Lemondását azonban nem Soros György, vagy az ő meghosszabbított kezének kikiáltott Andrej Kiska érte el. Szervezzen bármelyik oldal (nyugati vagy keleti) tüntetéseket Szlovákiában, ahhoz csak komoly indokkal csatlakoznak az emberek. Pláne százezres tömegben.

 

SJE Nyílt nap

Úgy tűnik, hogy a kormányfői privilégiumokról nehezen lemondó ex-miniszterelnök remek lehetőséget lát a témában, mellyel szeretné igazolni, hogy miért esett ki két évre a pikszisből…

 

A törvény ellen nincs kifogás. Csakhogy ez Szlovákia, ahol sok mindennel visszaélnek a politikusok. Egy olyan törvényes adatbázis létrehozása, amelyben kilistázható az összes, külföldi támogatást kapó civil szervezet, komoly kockázatot jelenthet a felvidéki magyarságra nézve is.

 

Emlékezzünk csak vissza arra, amikor a magyar státustörvény elfogadása után a KDH-s Vladimír Palko olyan törvényjavaslatot terjesztett be, amely megadóztatta volna a Magyarországról érkező, magyar civil szférát és oktatásügyet támogató pénzbeli juttatásokat. (A javaslat végül nem ment át.)

 

Márpedig a Duna túloldaláról érkező támogatások mértéke az elmúlt időszakban növekedett. A szlovák politika pedig elég gyorsan változik ahhoz​, hogy idővel felboruljon a nemzetiségi status quo.

 

Röviden összefoglalva, Fico ötletével önmagában akár még egyet is lehetne érteni. De célja és lehetséges következményei miatt jobb lenne, ha nem lépne életbe.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket