Frissítve: 20.42 Három hónappal az önkormányzati választások előtt lassan ismertté válnak a helyi polgármesterjelöltek nevei a felvidéki településeken.

 

A legnagyobb figyelem hosszú évek óta Dunaszerdahelyre és Komáromra összpontosul.

 

Utóbbiban négy éve nem vált be az MKP és a Most-Híd közös indulása, polgármester-jelöltjük csúfos vereséget szenvedett.

 

 hirdetes_300x300  

A Körkép.sk az elmúlt napokban helyi szinten mérte fel a lehetőségeket. Íme, információink szerint a legvalószínűbb forgatókönyv.

 

A magyarokat is megszólító két politikai párt megítélése jelenleg annyira kedvezőtlen, hogy szinte öngyilkosság a színeikben polgármesternek indulni.

 

Tudják ezt maguk a pártok is, ezért az előző évekhez képest új stratégiát állítottak fel.

 

A lényeg, MKP-s és Most-Hidas támogatással megszerezni a polgármesteri posztot. A négy évvel ezelőtti helyzethez képest annyi különbséggel, hogy ezúttal egy kvázi független jelölt mögé kívánnak felsorakozni.

 

De addig még sok víz lefolyik a Dunán Komáromban is.

 

Polgármester-jelöltek, akik indulnak (és később nagy valószínűséggel visszalépnek):

 

Héder Ágnes (Most-Híd) – Bastrnák Tibor korábbi polgármester és parlamenti képviselő tudja, hogy ő maga helyi szinten sosem fog már labdába rúgni. A háttérből viszont továbbra is irányítana. Héder Ágner az elterelő hadművelet része, akit a párt a novemberi választások előtt visszaléptetne egy független színekben induló, ám gazdaságilag igencsak függő személy javára.

 

Feszty Zsolt (független, MKP-s támogatással) – Feszty Zsolt, bár az MKP színeiben szerzett helyi képviselői mandátumot, a jelenlegi ciklusban kilépett az MKP-ból. Szerepe hasonló lehet Héder Ágneséhez. Menyhárt Józsefék a háttérben megkötött alku érdekében várhatóan őt is visszaléptetik majd röviddel az önkormányzati választások előtt.

 

Knirs Imre (MKP tag, vélhetően független induló) – Komárom korábbi alpolgármestere elvileg sima MKP-s polgármester-jelölt is lehetne, feltéve, ha nem lenne háttéregyezség a két párt között legfelsőbb szinteken. Knirs jelöléséről az MKP helyi szervezete cikkünk megjelenésével egy időben dönt, amennyiben lesznek elegen és a jelöltállító taggyűlés határozatképes lesz. Knirs korábban a Körképnek adott interjújában már elmondta, hogy mindenképp megméretteti magát. Ha az MKP Ba Most-Híd sugallatára mégsem őt választja, akkor függetlenként.

Frissítve: cikkünk megjelenése után az MKP komáromi helyi szervezete többségi szavazással Knirs Imrét javasolta saját polgármester-jelöltjének.

 

Knirs Imre az MKP komáromi polgármester-jelöltje

 

Keszegh Béla (független, a választásokig MKP-s és Most-Hidas támogatással) – Duray Miklós egykori parlamenti asszisztense igazi vargabetűt írt le a helyi politikai életben, mígnem mára eljutott oda, hogy úgy a Menyhárt József mögött álló oligarcha háttér, mint Bugár Béla komáromi helytartója, Bastrnák Tibor benne látják a város további nyugodt „tunelozásának” garantálását. A négy évvel ezelőtt Berényi József egyik legnagyobb politikai hibájaként Cziria Attilával megbukott összefogás forgatókönyvhöz képest annyi a változás, hogy az MKP és a Most-Híd most látszólag saját polgármester-jelöltet indít, akiket majd néhány nappal a választások előtt visszaléptetnek, cserébe felajánlva nekik az alpolgármesteri posztot. Terveik szerint pedig ez a lendület vinné be Keszeghet a polgármesteri székbe.

 

Keszegh Béla lehet a Most-Híd és az MKP közös “független” polgármester-jelöltje Komáromban?

 

Komárom évtizedek óta mélyen a lehetőségei alatt teljesít. Amennyiben a fenti, – információink szerint jelenleg legvalószínűbb – forgatókönyv megvalósul, akkor legalább további 4-8 évre ez így is marad.

 

Csakhogy a büszke Komárom lakosai már több esetben bizonyították, hogy nem hagyják magukat a politika által diktálni.

 

Így bár látszólag Keszegh Bélának áll ma a zászló, egyáltalán nem biztos, hogy novemberben ő lehet Stubendek László utóda.

 

 

Holnap 18.00 órától a Viking pubban egyébként a helyi korrupcióról, az önkormányzati választásokról és a lehetséges parlamenti előrehozott választásokról tartunk nyilvános fórumot Marek Vagovič (aktuality.sk) oknyomozó újságíró, aki a meggyilkolt Ján Kuciak mentora volt, valamint a Slušné Slovensko (Tisztességes Szlovákiáért) két fő arca, Juraj Šeliga és Karolina Farská társaságában. Mindenkit szeretettel várunk. Fb-esemény itt.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Komárno.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!