A korábbi kormányfő két éve aktívan támogatta az Andrej Dankohoz köthető Slavia Capital nagy bizniszeit is.

 

Nemcsak Robert Kaliňák ápol átlagon felüli jó kapcsolatokat Vietnammal, aki mint ismert, ingyen bocsátotta a vietnamiak rendelkezésére a kormánygépet, hanem a jelenlegi kormányhoz közeli több nagyvállalkozó is.

 

A vietnamiakhoz való utat számukra személyesen Robert Fico járta ki, akinek a két évvel ezelőtti útján tanácsadója, Quang Le Hong is segédkezett.

 

 hirdetes_400x285  

A Smer koalíciós partnerei egyelőre kivárnak Trinh Xuan Thanh vietnami állampolgár elrablásával kapcsolatban, amíg az ügyészség is igazolja, hogy őt is valóban felpakolták a szlovák kormánygépre.  Bugár Béla korábban még úgy nyilatkozott, hogy emiatt bukhat a koalíció, most viszont a Most-Híd már megelégszik azzal, hogy a szlovák hatóságok vizsgálódnak.

 

Fico korábbi tanácsadója, Le Hong ott volt a vietnami delegáció tárgyalásán is a Bôrik kormányszállóban, mely után Thanhot vélhetően a kormánygépre rakták.

 

Slavia Capital, mint főbefektető

 

Megszokott dolog, hogy az államfőt vagy a miniszterelnököt külföldi szolgálati útjukra olyan vállalkozók is elkísérik, akik szeretnének befektetni az adott országban. Robert Fico 2016. júliusi vietnami útja gazdasági jellegű volt – csakúgy, mint más nyugati államok esetében is, akik keresik a vietnami befektetési lehetőségeket.

 

A kormányfővel utazni nagy segítség az adott vállalat számára, mivel a vietnami komunista diktatúrában államilag regulálják a vállalkozási tevékenységet.

 

A kormányfő útról szóló hivatalos jelentéséből kiderül, hogy főleg a szlovákiai befektetők vietnami üzletkötéseiről tárgyaltak, és főleg a Slavia Capital pénzügyi csoportról volt szó. Akkori tulajdonosa és alapítója, Martin Kvietik jó kapcsolatokat ápol az SNS elnökével, Andrej Dankoval. Ő maga Vietnamban nem volt jelen, helyette a cég második embere, Peter Gabalec tárgyalt.

 

De messze nem csak a Slavia Capital volt az egyedüli potenciális nagybefektető, akiről Fico Vietnamban tárgyalt. Fico találkozott a legnagyobb vietnami bank, a BIDV elnökével is. A szolgálati út jelentéséből kitűnik, hogy a BIDV „támogatja a Slavia Capital Group, a. s. gázvezeték építését“ Vietnam és Laosz között.

 

Fico és a vietnami miniszterelnök, Nguyen Xuan Phuc. Kép: DenníkN

 

Czucz István a barátság tornyát építí Vietnamban

 

Fico és a  BIDV találkozóján „egy prominens befektetési projekt, hotel és adminisztratív épület felépítéséről is szó volt a CZ Slovakia részéről Hocsimin Városában“.

 

A hotelt idén áprilistól a CZ Slovakia építi, melynek tulajdonosa a Most-Hídhoz és személyesen Bugár Bélához közeli somorjai oligarcha, Czucz István. Czucz a Smer egyik mecénásával, Juraj Širokýval is vállalkozik, Pozsonyban együtt építették a Pharos bevásárlóközpontot.

 

A CZ Slovakia képviselői saját elmondásuk, és a SARIO ügynökség adatai szerint nem voltak jelen Fico vietnami útján.  „Se maga Czucz, se más képviselő a vállalatunkból soha nem vett részt üzleti úton Vietnamban Fico delegációjának tagjaként,“ válaszolt a DenníkN-nek Czucz titkárnője.

 

Fico hivatalos programján túl három szlovákiai cégvezető találkozott Hanojban a kommunista párt első titkárával is.

 

Világi tagad

 

A hivatalos úton részt vevő vállalatok között volt a jelentés szerint a Slovnaft is, Világi Oszkárral. Világi nem akart nyilatkozni a vietnami útról, a DenníkN információi szerint személyesen nem volt jelen Fico találkozóin.

 

„Nem akarok nyilatkozni, mert nincs semmi közöm ehhez,“

 

mondta Világi.

 

A SARIO befektetési ügynökség szerint a „vállalkozók missziójában“ 14 szubjektum vett részt, többek között a Slovnaft, VÚJE, COOP Jednota, vagy a Slavia Capital.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!