Peter Pellegrini ma Nagyszarvára jön, hogy az ottani szlovák iskola ügyét felvállalva sajtótájékoztatót tartson.  Lényegében „körbejelölné a saját területét” – gondolja ő. Egy rendkívül érzékeny, precedens értékű témáról van szó főleg az asszimilálódó magyarság számára. Minderről bőven írtunk már a Körképen itt, itt, itt vagy éppen itt.

 

Mit kellene tennie a nagyszarvai, csallóközi, felvidéki magyarok szavazatainak köszönhetően politizáló és átlagon felül jól élő magyar politikusoknak ilyen helyzetben?

 

Kép: Facebook

 

A Most-Híd eleve nem magyar párt, ők a bizniszelés és a magyar érdekek feladására jöttek létre. Tőlük elvárni, hogy a magyar emberek érdekeit képviseljék, és ezáltal politikailag és anyagilag esetleg rosszul jöjjenek ki az egészből, eleve reménytelen. Ravasz Ábel azért legalább megnyilvánult a kérdésben, akit érdekel, itt elolvashatja. Mi megtettük. Röviden, szövege a politikai semmitmondás iskolapéldája.

 hirdetes_810x300  

 

Na de itt van az MKP is, melynek pedagógus pártelnöke van, aki elvileg érti a problematikát. Menyhárt József ráadásul ott lakik a szomszédban, alig pár falunyira Nagyszarvától.

 

Vannak, akik ilyenkor azt mondják, hogy na de az MKP nem parlamenti párt, nem tehet semmit a kérdésben. Óriási tévedés.

 

Az MKP-nak minden lehetősége adott arra, mi több, kötelessége, hogy felelős politikai pártként viselkedjen.

 

A magyar és a szlovák frontvonal egymás mellett Nagyszarván. Kép: Körkép.sk

 

Na de mit tehet ilyenkor egy parlamenten kívüli magyar párt?

 

Például azt, hogy saját sajtótájékoztatót hív össze rögtön a kormányfő után. Majd elmegy Peter Pellegrini sajtótájékoztatójára, szépen végighallgatja az elmondottakat, utána pedig azonnal az ott levő újságírók előtt elmondja, hogy mi a valóság.

 

Menyhárt József, Berényi József, Őry Péter, Kiss Beáta, Hervay Rozália…MKP-s politikusok mind mind érintettek és érdekeltek a témában, Pellegrini kormányfő pedig remek lehetőséget kínál a megnyilvánulásra számukra.

 

Ma Magyszarván szlovákul és magyarul el lehet mondani az elmúlt évek iskolamentési programjainak tapasztalatait, a magyar kisiskolák és a fejkvóták problémáját, az iskolabuszok abszurditását, a parlament előtt korábban tüntető felvidéki magyar közösség álláspontját, és mindezt szépen párhuzamba állítva a három szlovák gyerek miatt Nagyszarván szlovák iskolát követelő betelepült szlovákok követeléseivel.

 

 

Peter Pellegrini ma vette a fáradságot, és Nagyszarvára utazik. A szomszédban lakó Menyhárt Józsefnek is vennie kellene a fáradságot, hogy két felújított óvoda átadása helyett ezúttal az onnan kikerülő, legalább annyira fontos magyar kisiskolák helyzetét felvállalja. Szemtől szembe a nemzetállamot építő Peter Pellegrinivel és a szlovák sajtóval.

 

A lecke fel van adva.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Új Szó

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.