A német kutatók úgy vélik, hogy Közép-Kelet-Európában csökkent a demokráciába vetett hit, és azt is tudni vélik, hogy ennek mi az oka. A German Economic Institut kölni központú agytröszt által közzétett kutatás szerint a válasz egyszerű: mindennek az oka a korrupció.

 

A kutatás szerint Közép-Kelet-Európában 2006-tól folyamatosan zuhan a demokráciába vetett hit, miközben a korrupció mértéke a felmérés alapján a duplájára emelkedett.

 

„A korrupció előretörése ezeken az államokban aláássa a demokrácia támogatottságát”

 

fogalmaz az intézet a összegézésben.

 hirdetes_810x300  

 

A tanulmány szerint Közép-Kelet-Európában – a balti államok, a V4 országai, Horvátország, Bulgária és Románia – a 2006-ban mért 5,7 százalékról 2016-ra 9,4 százalékra emelkedett a korrupció mértéke. Ráadásul ez csak azt mutatja, hogy az általuk készített felmérés során válaszolni hajlandó személyek hány százaléka ismerte el, hogy „néhány alkalomnál gyakrabban” kenőpénzt adott hivatalos személynek.

 

A lista szerint Szlovákiában 9 százalékos, Magyarországon 15 százalékos ez az érték. Ennek ellenére teljesen más sorrend alakul ki a demokráciába vetett bizalom tekintetében. Közép-Európában 2016-ban a megkérdezettek 49 százaléka vélte úgy, hogy a „demokrácia elsőbbséget élvez minden más politikai rendszernél”. Tizenkét éve még 57 százalékos volt az arány. Ezzel szemben Nyugat-Európában 74 százalékról 79 százalékra nőtt a demokrácia kizárólagos jogosságát hirdetők száma.

 

A közép-kelet-európai rangsor azonban némi eltérést mutat a korrupciós listához képest. Míg a felmérés szerint Románia, Bulgária, Magyarország és Szlovákia a legkorruptabb négy ország, a térségben Magyarország Litvániával osztozik az első helyen a demokrácia elsőbbségét tekintve (60 %), míg Szlovákia az utolsó: a válaszadók mindössze 37 százaléka szerint nincs jobb politikai rendszer a demokráciánál – tegyük hozzá, annál a demokráciánál, amit a szlovák politika megvalósított az ország rövid fennállása óta.

 

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!