Nyitókép: SITA, Marek Mrvis

 

Amennyiben 2018 őszén tartották volna a parlamenti választásokat, a legtöbb első választó a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppártra (ĽSNS) adta volna a szavazatát – derült ki abból a felmérésből, amit az első választók körében a Focus ügynökség közbenjárásával a Szlovákiai Ifjúsági Tanács (RmS) végzett el.

 

Arra a kérdésre, hogy kire szavaznának, ha jövő héten kerülne sor a parlamenti választásokra, október 3-tól október 24-ig ezer 15 és 24 év közötti fiatal adott választ.

 

 hirdetes_810x300  

„Az ĽSNS után, amire a megkérdezett fiatalok 11,7%-a adná a szavazatát, a második legnagyobb preferenciával az SaS rendelkezik 8,5%-kal, majd a harmadik helyen az OĽaNO követi 7,7%-kal“

 

– tájékoztatott Michal Považan az RmS-től.

 

A ranglista további fokán a Smer-SD áll 6,6%-kal, majd őt követi a Boris Kollár-féle Smer rodina 5,9%-kal. A fiatal választók körében az ötszázalékos határ alá került a KDH (4,6%), a Progresívne Slovensko (3,5%), valamint az SNS (3,5%).

 

Két százaléknál is alacsonyabb támogatást kapna a fiataloktól a Spolu (1,8%), a Most-Híd (1,5%), valamint a Zöldek Pártja (1,1%). A többi politikai szubjektum 1%-nál kevesebb támogatottságot szerzett.

 

Infografika forrása: Aktuality.sk/Focus

 

 „A fiataloknak megközelítőleg a 30%-a, azaz tízből négy válaszadó szeretne választani, de a politikai palettán nincsenek olyan szubjektumok, akik az ő érdekeiket képviselnék. Ennek következtében vagy nem tudják, hogy kire szavazzanak, vagy egyszerűen inkább nem is mennek szavazni“

 

– magyarázta Považan.

 

A felmérés eredményéből az is kiderült, hogy az egyes kerületek, települések és nemek között is nagy eltérések mutatkoznak a politikai preferenciákat illetően.

 

„Az extrémisták főként a Besztercebányai kerületből származó férfiak, míg az SaS-t a 20–24 éves Pozsonyi kerületi fiatalok választanák. A harmadik legerősebb pártnak, az OĽaNO-nak főleg a nagyobb városokból származó férfiak körében volt támogatottságba“

 

– konstatálta Katarína Čavojská, az RmS egyik munkatársa.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!