Nyitókép: stefanoperri.files.wordpress.com

 

Emlékszünk még ifjabb Michal Kováč elrablására? Vagy az egyik szemtanú, Robert Remiáš meggyilkolására? A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) részvételével lezajlott akciókról soha nem derült volna ki az igazság, ha egyikük, nevezetesen Fegyveres Oszkár nem kezdett volna el beszélni, szivárogtatni, a média pedig szépen lassan nem rakja össze a kirakóst. A politikusok (nem kisebb kaliberű bűnözők, mint Mečiar és Lexa) így is el tudták érni, hogy soha ne lehessen rábizonyítani az érintettekre bűnösségüket. A rendőrség, ügyészség, bíróság és politikai vezetők elvégezték a takarítást.

 

Hogy akik még élnek, azoknak még 2019-ben sem mindegy, mi történik, mutatja Luboš Kosík korábbi SIS-ügynök esete, akit nemes egyszerűséggel az afrikai Maliban raboltak el saját házából, miután kilátásba helyezte, hogy más választása nem lévén, szívesen „énekelne“ az esetről.

 

Kép: antimafiaduemila.com

 

 hirdetes_810x300  

Valami hasonlót láthatunk most is a Kuciak-gyilkosság körül. Az ügy megrengette az országot, és amikor már szinte úgy tűnt, az érintettek, mint annyiszor, most is megússzák, valami történt. Tisztességes nyomozók, ügyészek egy csoportja összefogott, és más megoldás nem lévén a nyilvánossághoz fordult az ügy felderítése érdekében.

 

Riadalom a legmagasabb szinteken

 

Lett is nagy riadalom a legfelsőbb politikai körökben, elvégre az ország apraja és nagyja tálcán kapja meg a vizsgálati anyag cáfolhatatlan bizonyítékait (értsd, mindazt, amit eltüntetni lenne szükség). Az ilyen szivárogtatás kétségkívül bűncselekmény, mégis hetek óta a szemünk előtt játszódik. El tudjuk képzelni, milyen viszonyokról lehet tudomása azoknak, akik vállalva a kockázatot szövetkeznek a médiával az igazság kiderítése érdekében?

 

És hogy a sajtó-rendőrség szövetség igencsak hatásos, mutatja az „áldozatok” listája. Kočner már börtönben, Zsuzsová és a többiek szintén, de ami sokkal fontosabb, hogy „feletteseik“ is sorra hullanak. Menekülnek, mint akiknek a háza ég. Az egyik, volt belügyminszterként egyenesen a politikából, a másik, többszörös kormányfőként a büntetlenséget biztosító Alkotmánybíróságra, a harmadikat, az országos főrendőrt pedig, akiről sorra derülnek ki a sokkoló információk, alig lehet elzavarni a Belügyminisztérium kötelékéből. Mert még lenne dolga…

 

Kép: messinaora.it

 

Az, ami ezekben a hetekben, hónapokban a szemünk előtt játszódik, nem más, mint az ország jövőjéért vívott kétségbeesett harc. Ahol maguk a nyomozók, ügyészek, ügyvédek sem látnak már más reményt a győzelemre, csak ha az egész az újságok címoldalain, választópolgárok millióinak szeme előtt játszódik.

 

Visszaszerezni az országot

 

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy Szlovákia olyan szintű maffiaállam, annyira a velejéig romlott és korrupt minden, hogy azt szokásos módszerekkel lehetetlen visszaszerezni.

 

Így hát, amikor az aktuális belügyminiszter azon kesereg, hogy tarthatatlan mindaz, ami a nyilvánosság előtt játszódik, jó, ha tudjuk, hogy más megoldás nincs. Saját jövőnk érdekében.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!