Február 13-án, szerdán nem kis dolognak lehettünk tanúi. A Szlovák köztársaság kormánya a Rimaszombati járás déli részén levő Feled községben tartotta meg a 141. ülését. Az ülés mindenképen üzenetértékű. Azt jelenti, hogy amellett, hogy a kormány nem becsüli le a járás fejlesztésének a fontosságát, nem becsüli le a járásunk déli részét sem és nem becsüli le a kisebb községeket sem. A Rimaszombati járásban a legmagasabb mértékű a munkanélküliség az országban, melyet, ha tüzetesebben megvizsgálunk, láthatjuk, hogy a déli rész a járás északi részéhez képest hatványozottan hátrányos helyzetben van.

 

Eszmeileg tehát a kormányülés megtartása Feled községben mindenképen sokat jelent ennek a sokat szenvedett régiónak. Nem kevés ez, de talán nézzük meg, hozott-e a kormányülés valami érdemlegeset is a járásnak.

 

A kormányülés programja a 2016-ban jóváhagyott Akcióterv teljesítésének a kiértékelése volt. 2016. június 26-án a kormány Akciótervet hagyott jóvá a járás gazdasági és szociális helyzetének javítására. Az Akcióterv szerint 2020-ig a munkanélküliség mértékét az akkori 25,87%-ról 20,18%-ra kell csökkenteni, amit 2300 új munkahely kiteremtésével kell megvalósítani. A kormány ekkor jóváhagyott 157 millió eurót, amiből 112 millió euró az európai és hazai alapokból (ESIF), míg 6,35 millió a regionális hozzájárulás (RP).

 

 hirdetes_810x300  

A sajtót a kormány alelnöke, Richard Raši informálta az ülés lefolyásáról és annak határozatairól. Mint elmondta, a járásban az Akcióterv végrehajtása egészében véve sikeresnek mondható. 2018. december végével a munkanélküliség mértéke már csak 16,15% volt. Az evidált munkanélküliek száma 4042-vel csökkent, ami jóval több, mint a tervezett cél. A tervezett 2300 új munkahely helyett 2790-et teremtettek az említett időszakban.

 

A 6,35 millió euró regionális hozzájárulás merítése viszont lassúbb a vártnál. Egyenlőre csak 2 618 928 euró van szerződésekkel lefedve, amiből alig 1 121 560 euró van merítve. Ez kevés, viszont a jelekből úgy ítéli meg, hogy az összeg hatékonyan ki lesz merítve a kitűzött időszak végére.

 

Informálta a sajtót arról is, hogy a kormány 1 000 000 eurót osztott szét a községek részére, de voltak a kedvezményezettek között sport klubok, kulturális és egyházi egyesületek is. Csíz és Feled község részére jóváhagytak bónuszként további 65 000 eurót.

 

A kormány a helyiek igyekezetét az Akcióterv eddigi végrehajtásában jónak itéli. Nem elégedettek viszont Rimaszombat város vezetésének a hozzáállásával, amely elejétől fogva passzív hozzáállást mutat. Nem vettek részt az akcióterv megalkotásában sem, nem vesznek részt a realizálásában sem.

 

Ezzel kapcsolatban kérdés is elhangzott a sajtó képviselői részéről:

 

„Miért nem hívták meg a kormányülésre a járási székhely polgármesterét, Jozef Šimkot?”

 

Richard Raši válasza:

 

„Szeretném megkérdezni, van-e Önök között valaki, aki meghívta volna őt? Egy olyan embert, aki 2016-ban pénzzel támogatott egy extrémista pártot, aki a megye fejlődése ellen szavazott az elmúlt választási időszakban, aki őrző-védőket hívott, hogy ne engedjék be a megye ülésére Rimaszombatban a kényelmetlen újságírókat, aki folyamatosan meghívta az adott párt elnökét  a különböző rendezvényeire?”

 

Elmondta még, hogy tudomása szerint a kormány mellett működő SARIO ügynökség eddig négy potencionális beruházót irányított Rimaszombat vezetéséhez, ám mind a négy rossz tapasztalatokról informált és más irányba vitte a pénzét.

 

Ján Richter szociális- és munkaügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy a munkanélküliség mértéke csökken. Több vállalattal folytatnak tárgyalásokat a jelen pillanatban is. Ígéretesnek mutatkozik egy lakókocsikat gyártó rimaszombati vállalattal folytatott tárgyalás, amely 500-1000 új munkahelyet teremtene ki a vállalkozása beindításával Rimaszombatban. Elmondta azt is, hogy fokozott figyelmet fordítanak a kevert lakosságú területeken élő polgárok érvényesülésére, amely elsősorban a munkahelyteremtésen múlik. Megemlítette, hogy főleg Bátka környékével fognak foglalkozni a közeljövőben.

 

Csízi Csaba a Járási hivatal elöljárója arról beszélt, miért érezték szükségét, hogy most ne városban legyen a kormányülés.

 

„Eddig úgy nézett ki, mintha a kisebb községeink polgármesterei teljesen ki lettek volna rekesztve a fejlődésből. Úgy gondoltuk, itt az ideje biztosítani számukra a találkozót a kormány tagjaival.”

 

A Körkép.sk megkérdezte Richard Rašit, várható-e a járás területén, hogy a Helyi Akció Csoportok-nak (MAS) megítélt pénzek lassú merítése fölgyorsul a közeljövőben?

 

„Személy szerint nagyon örülök, hogy a járás területén 2017-ben három akciócsoportnak lett jóváhagyva az általuk kért összeg a stratégiájuk megvalósítására. Jelentős eleme ez a járás szociális és gazdasági fejlődésének. Tudok az eddigi lassú folyamatról, amely sajnos adminisztratív jellegű. De most arról is szeretnék beszámolni, hogy elhárítottuk a problémát, így a közeljövőben várhatóan felgyorsulnak a folyamatok az érdeklődők elégedettségére.” – mondta Raši.

 

Ide tartozik, hogy még a kormányülés előtt Peter Pellegrini találkozót tartott a régió polgármestereivel. Informálta őket a kormány elképzeléseiről és igyekezetéről segíteni a járásnak. A másik oldalról pedig meghallgatta a községek panaszait, kérelmeit, ügyes-bajos dolgait.

 

A Körkép.sk megkérdezte Rákosi Jánost, Lénártfala polgármesterét, hogy mennyire elégedett a találkozóval?

 

„Tulajdonképpen ezt vártam. Örülök, hogy megkérdezték és meghallgatták a véleményünket. Úgy gondolom, hogy a találkozó hasznos volt mindkét fél számára.”

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.