Nyitókép: Körkép.sk

 

Valamivel több mint két héttel az államfőválasztás első köre előtt már több százezer euró érkezett az államfőjelöltek transzparens számláira. A jelölteknek érkező adományok már elérik a 2,3 millió eurót, míg öt évvel ezelőtt a hivatalos kampányra 800-ezret költöttek. A legnagyobb összegek a nagypolitika résztvevőitől érkeztek az egyes jelöltekhez.

 

A legbőkezűbb adakozók között jelen pillanatban Boris Kollár pártelnököt és Bugár Béla miniszterét, Sólymos Lászlót tarthatjuk számon. Kollár párttársát, Milan Krajniak támogatja gőzerővel, eddig összesen 134-ezer eurót utalt át transzparens számlájára. Krajniak ezzel együtt összesen 266-ezer eurót gyűjtött össze kampányára.

 

Habár Sólymos nem nyúlt ennyire mélyen a zsebébe, azért elég szép összeggel, 55-ezer euróval támogatta pártelnöke kampányát, akinek transzparens számlájára eddig összesen 437-ezer euró érkezett.

 hirdetes_810x300  

 

Öt évvel ezelőtt Andrej Kiska és Robert Fico költött a legtöbbet kampányára. Fico csak a választásokat megelőző 15 napban, a hivatalos kampány idején közel 265-ezer eurót költött a Smer kasszájából. Hogy ezen felül mennyit bukott a választásokon, sosem mondta el nyíltan.

 

Kiska a hivatalos kampány alatt 250-ezer eurót költött, a kampány nem hivatalos része alatt pedig további egymilliót. A választási törvény megváltoztatásával átláthatóbbnak kellene lennie az idei választásoknak, ráadásul míg öt évvel ezelőtt a jelölteknek csak 1 hónappal a választások előtt kellett nyilvánossá tenniük a kampányra érkező bevételeiket, addig most már fél évvel a választások kihirdetése előtt kötelezték őket ugyanerre.

 

Habár a törvény szerint az állam nem lehet adományozó a kampány során, a Transparency International Slovensko szerint azzal, hogy a pártok saját forrásaikból adnak (ami legtöbbször a választásokon elért eredményük után kapott állami támogatásból származik), vagy hogy parlamenti képviselők is támogatják a jelölteket, épp az állam pénzét költik a kampányra. A parlamenti képviselők esetében arra hivatkoznak, hogy abból a fizetésből tudnak támogatást nyújtani, melyet az államtól kapnak.

 

Ez talán a legnyilvánvalóbban Bugár Béla esetében mutatkozik meg, akinek párt- és kormánytársai tízezres összegeket adományoztak a kampányra, de említhetnénk Maroš Šefčovičot is, akinek a Smer ígért nagyösszegű támogatást.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!