A gömörpéterfalvi Völgy adott otthont szombat este annak a beszélgető estnek, melynek témája a közelgő államfőválasztás és a felvidéki magyar politika jelene és jövője volt. A szervező, és a hangulatos, gazdag programkínálattal rendelkező helyszín működtetőjeként is ismert vállalkozó, Mede Ferenc a Körkép.sk főszerkesztőjével, Király Zsolttal beszélgetett.

 

A mintegy másfél órás, jó hangulatú találkozó három fő témakört érintett:

 

  • A március 16-i államfőválasztás
  • A májusi Európai Parlamenti választások
  • valamint a felvidéki magyar politika jelenlegi állapota és jövője

 

 hirdetes_300x300  

 

 

 

Az első témakörben főleg annak kérdését járták körül a résztvevők, hogy érdemes-e egyáltalán a felvidéki magyar állampolgárnak elmenni választani. Király Zsolt ezzel kapcsolatban a felelős hozzáállás fontosságát hangsúlyozta, elmondva, hogy szerinte most is van kiből választani.

 

„Menyhártra már nem tudunk, Bugárra lehetetlen, Mikloško és Čaputová azonban szóbajöhető kínálat lehet a jelöltek közül“ – fogalmazott Király.

 

Mede Ferenc elsősorban arra mutatott rá, hogy a szlovák jelöltek nem igazán mutatnak megértést a felvidéki magyarság által fontosnak tartott, megoldatlan problémák iránt. A Körkép.sk főszerkesztője ezzel egyetértve arra mutatott rá, hogy e témák napirenden tartása elsősorban a honi magyar politikusok feladata lenne, és sajnálatos, hogy az MKP elnöke, államfőjelöltje is úgy lépett vissza a további küzdelmektől, hogy a magyarság jogos elvárásait egyáltalán megfogalmazta volna.

 

Az Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban a beszélgetés résztvevői azt hangsúlyozták, hogy az uniós szinten fennálló lehetőségek kihasználása terén is nagy hiányosságok vannak. Király Zsolt rámutatott, hogy az Európa előtt álló kihívások szükségessé teszik a saját, nemzeti alapú uniós képviselet megtartását és lehetőség szerint annak további erősítését.

 

 

 

 

A legérdekesebb eszmecsere a felvidéki magyar politika állapotával kapcsolatban bontakozott ki. A jelenlévők többsége csalódásának adott hangot Menyhárt József visszalépésének körülményei miatt. Kérdések szintjén szóba került még a magyar-magyar együttműködés, a fiatalabb politikusi garnitúrában rejlő vagy nem rejlő, országos szintű potenciál, mint ahogy saját intézményrendszerünk állapota és kondíciója is.

 

Az aktív hallgatóság részéről megfogalmazódott, hogy hasonló beszélgetésekre más városokban is nagy igény volna.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.