Nyitókép: Körkép.sk

 

Nagyon rossz időzítéssel, pont az államfőválasztás előtt, – mely végső esetben akár Bugár várható rossz eredményén is javíthat, – két fontos bejelentés történt az elmúlt napokban a gyengülő MKP vezetői részéről.

 

Az egyiket Menyhárt József eresztette meg a Magyar Hírlapnak adott interjújában, melyben arról beszélt, hogy nyárig össze kell hozni az együttműködést a Most-Híddal, különben nagy baj lesz.

 

Őry is ködösít

 hirdetes_400x285  

 

A másik a párt Országos Tanácsának elnöke, Őry Péter tollából fakad, melyben többek között azt mondja:

 

„Személy szerint azt gondolom, amennyiben új közösségi párbeszédre kerül sor, nem is annyira a szereplők lesznek fontosak, hanem a témakörökre, magyarságunk jövőképének meghatározására kell majd törekedni.“

 

Mit jelentenek ezek a szavak?

 

Elindult a közeledés a Bugár Béla vezette vegyespárt felé, hogy a Világi – Czucz, stb. képviselte oligarcha háttér és a Kalligramos Szigeti, Hunčík alkotta szellemi holdudvar nyomására 12 év után, a Most hatalomból való kiesését követően újra közös parlamenti listára kényszerítse a felvidéki magyarságot? A Körképen másfél éve pedzegetjük ennek forgatókönyvét, így most, hogy kezd hivatalossá válni, vizsgáljuk meg kicsit a  hátterét.

 

Bugárt segítik épp akkor, amikor nem kellene

 

Már csak azért is, mert Menyhárt (és közvetve talán Őry is, bár szavai elég sejtetősek) láthatóan akkor siet(nek) a politikai bukása felé száguldó Bugár segítségére, amikor várható, hogy az államfőválasztás és a májusi EP-választás végleg megpecsételheti a Most-Híd sorsát.

 

De miért épp most, és miért épp nyáron?

 

Tény, hogy az MKP-ban van egy összefogás párti tábor, akinek a hatalom érdekében Bugár feloldozása is elfogadható. Főleg, ha az oligarcha nyomásra körvonalazódó új, közös projektben hozhat majd valamennyit a konyhára.

 

És van az MKP-ban egy egyre zsugorodó, de továbbra is gerinces tábor, akinek az árulás és az elmúlt 12 év politikai tapasztalata teljesen elfogadhatatlanná teszi a Bugárral való újbóli összeborulást.

 

Csákyt inkább kiküldenék Brüsszelbe

 

Ez utóbbiak közé tartozik a politikától már visszavonult, de továbbra is befolyásos Duray Miklós, és ide sorolható Csáky Pál is, aki most leginkább a májusi EP-választásokra összpontosít. A Menyhárt által beharangozott nyár viszont már a májusi EP-választások után van, ahová a tervek szerint az MKP egy, de akár két EP-képviselőjelöltet is kijuttathat. Így tervei szerint „megoldódhat” a probléma.

 

Természetesen nehéz egy konkrét, és egy gondosan becsomagolt, de azt szükség esetén így is úgy is kibontható nyilatkozatból kész következtetéseket levonni.

 

Az viszont biztos, hogy a hatalomból élő felvidéki magyar oligarcha, értelmiségi és politikai szereplők egy része belengette az EGYIK alternatívát, és most figyelik a reakciókat.

 

Mit szól ehhez Budapest, Matovič és a választók?

 

Kérdés, mit szólnak majd az újabb pálforduláshoz Budapesten, ahol Bugárról elég világos és sarkalatos véleménnyel vannak. Teljesen jogosan. És kérdés az is, mit gondol majd Menyhárt szavairól Igor Matovič, aki szlovák szempontból talán a legnagyobb kockázatot vállalta, amikor konkrét, tisztességes ajánlatot tett az MKP számára. Hogy mit gondolnak erről olvasóink, azt az alábbi szavazással kifejthetik.

 

Szükség van az MKP és a Most-Híd összefogására a következő parlamenti választások előtt?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.