Nyitókép forrása: VG.hu/Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. foto: Vémi Zoltán 2018.02.23.

 

Jóval nagyobb a májusi EP-választások tétje, mint az elmúlt 15-20 évben bármikor – mondta Varga Mihály magyar miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter a Pravda baloldali szlovák napilapnak adott interjúban, ahol többek között a Visegrádi Négyek érdekkülönbségeiről, a migrációról és az esetleges olasz-magyar-lengyel tengelyről is szó esett.

 

„A választók arról dönthetnek, hogy elfogadják Brüsszel bevándorlást támogató politikáját, vagy megerősödnek a bevándorlás ellenes erők és azok az országok, amelyek az erős nemzetek Európáját akarják építeni. Hisszük, hogy a második alternatíva fog győzedelmeskedni”

 

fogalmazott Varga Mihály, azzal a kérdéssel kapcsolatban, miképp befolyásolják a májusi EP-választások az EU jövőjét. Hangsúlyozta, hogy a voksolás eredményétől azt várja, egyértelmű jelzést adnak a választók arra, hogy az elmúlt évek gyakorlatának véget kell vetni, mikor migránskártyákat és migránsvízumokat osztogattak az illegális bevándorlóknak.

 

 hirdetes_810x300  

V4-Japán csúcstalálkozó: Erősíteni kell a V4-ek és Japán közti együttműködést

 

A Brüsszellel szembeni, a visegrádi országok körében eltérő mértékű kritikát, és Pozsony Európa-magjához való vonzódását firtató kérdésre Varga elmondta, hogy az eltérő hangsúlyok ellenére a visegrádiak népességének „többsége támogatja az EU kereteiben való további működést, miközben minden visegrádi országban zömében kritikus a hozzáállás a migrációval szemben”.

 

„Mi nem engedünk abból, hogy a családpolitika, a fiatal párok családalapításának ösztönzése a megfelelő megoldás. (…) Az elmúlt évek migrációs politikája kudarcot vallott, ennek lehetünk tanúi Belgiumtól Svédországon át Németországig számos államban. A migrációt illetően ezért radikális fordulatra van szükség Brüsszelben”

 

mondta a magyar kormányfő-helyettes.

 

Salvini: tanulni kell a magyar kormány családpolitikájából

 

Nincs érdemi nézetkülönbség a V4 országai között

 

A Visegrádi Négyek eltérő hangsúlyhordozása kapcsán elmondta, hogy minden országnak vannak specifikus problémái is, ennek ellenére a V4-ek alapjában véve közös állásponton vannak több kulcsfontosságú kérdésben.

 

„Euróövezeti tagsága nyilván némiképp hatással van Szlovákia álláspontjának árnyalására, de például a következő hétéves uniós költségvetési időszak kérdéseiben egyetértés uralkodik köztünk. (…) Nagy nézetkülönbségeket a visegrádi országok közt összességében véve nem látok. Közös érdekünk, hogy megvédjük a kohéziós forrásokat és az agrártámogatások jelenlegi nagyságát”

 

fogalmazott.

 

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz csatlakozna-e Matteo Salvini, az olasz Északi Liga újonnan alakuló európai parlamenti frakciójához, Varga Mihály elmondta, hogy ezzel a kérdéssel a Fidesz még nem foglalkozik.

 

„A Fidesz az Európai Néppártban látja jövőjét. Csak felfüggesztettük a tagságunkat. (…) Az az érzésünk, hogy az EPP az elmúlt években jelentős mértékben balra tolódott az eredeti keresztény-demokrata, keresztény–szociális értékrendjétől. Hiszem, hogy az EP-választások megerősítik, hogy az EPP-nek azon az úton kell tovább haladnia, amelyen Helmut Kohl indította el annak idején, és hiszem, hogy Európának továbbra is keresztény értékeken kell nyugodnia”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!