Nyitókép: facebook.com/csakypal

 

Lakossági fórumot tartott az MKP Zselízen az EP-választások kapcsán, melyen részt vett a párt listavezetője, Csáky Pál, továbbá a második és negyedik helyen induló Berényi József és Tárnok Balázs. A beszélgetést Kiss Beáta, az MKP oktátási és kulturális alelnöke vezette.

 

Csáky Pál a fórum kezdetén ismertette az MKP európai programját, célkitűzéseit, vázolva, hogy mit kíván képviselni az elkövetkező öt évben az Európai Parlamentben. Az ipolysági születésű politikus úgy látja, komoly tétje van a május 25-i választásnak, s bár a jelenlegi európai politikának vannak pozitív és negatív oldalai, irányváltás szükséges. „Eurorealisták vagyunk, a problémákról beszélni kell, meg kell őket oldani, nem fordíthatjuk el e fejünket” – hangsúlyozta.

 

(Fotó: Kapusník Csaba)

 

  hirdetes_300x300   

A legégetőbb, megoldásra váró problémák közé sorolta a biztonság és a migráció, illetve a pénzügyi és gazdasági stabilitás kérdését. Szóba került emellett a BREXIT mindmáig lezáratlan ügye, illetve Manfred Weber személye is.

 

Csáky bízik a néppárti csúcsjelöltben, bajorként remélhetőleg érti Közép-Európa és a kisebbségek problémáit, s elhivatott a kereszténydemokrata értékek iránt. „Európát vissza kell vezetni a hagyományos kereszténydemokrata értékekhez” – húzta alá a listavezető.

 

(Fotó: Kapusník Csaba)

 

Berényi József egyetértését fejezte ki abban, hogy az Európai Unió minden pozitívuma mellett nem jó az az irány, amerre tartunk. Véleménye szerint változtatni kell a migránspolitikán, a kötelező kvóta nem megoldás, és határozottabban kell védeni az őshonos nemzeti kisebbségek érdekeit is.

 

Prioritásként fogalmazta meg a területfejlesztési politika reformját: „Szeretnénk decentralizálni, levinni a megyék, akár a városok, falvak szintjére az európai pályázatok, támogatások lehívását, hiszen a szlovák kormány merítési aránya nagyon gyenge, jelenleg nagyjából csak a kormányközeli cégek járnak jól vele” – magyarázta.

 

(Fotó: Kapusník Csaba)

 

„Együtt erő vagyunk” – mondta Tárnok Balázs, aki szerint akkor lehet hatékonyan fellépni a határon túli magyarok érdekében is, ha a lehető legtöbb magyar képviselő foglal helyet az Európai Parlamentben.

 

A magyarországi képviselők mellett ezért szükséges, hogy minél több erdélyi és felvidéki jelölt is mandátumot szerezzen. Hozzátette, hogy az európai nemzeti közösségek védelméhez nagyon jó alapként szolgál az az 1,2 millió aláírás, amely a Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés támogatására gyűlt össze.

 

Az országjárás az elkövetkező napokban, hetekben is folytatódik, május 7-én Paláston kerül sor a programismertetésre.

 

Kapusník Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.