Nyitókép: MKP (Facebook)

 

Országos tévévitát nem vállalt, Bugár Bélával sem ütköztette érveit, a szlovák nyelvű médiaszereplése előtt pedig inkább visszalépett a jelöléstől. Ennek ellenére szűk egy hónap alatt 61 650 eurót költött saját kampányára, mely a Focus szerint alig 1,4 százalékra volt csak elég.

 

A Körkép.sk most megnézte, mire is ment el ez az összeg, pontosabban elment-e egyáltalán.

 

Oknyomozó cikkünk Menyhárt József államfőjelölti kampányának anyagi részleteiről.

 hirdetes_300x300  

 

A Transparency International Szlovákia (TIS) a napokban tette közzé elemzését a 2019-es szlovákiai köztársaságielnök-választás kampányának elszámolásáról. A témáról részletesebben itt írtunk a Körképen.

 

Mi van a sorok között?

 

Röviden összegezve: A jelöltek közül pénzügyileg a két legátláthatatlanabb kampánya a Most-Híd, illetve az MKP elnökének volt.

 

Ami a sorok között megtalálható, de a médiában eddig még nem jelent meg, az az MKP elnökének kampánykiadásai.

 

Menyhárt József a számára rövid államfőjelölti kampányban. Kép: Facebook

 

Bugár Béla a Transpetrol (Czucz) és a Most-Híd udvari reklámügynökségében, – a Nochta Edit fémjelezte, és korábban a Paraméteres Barak Bálintot is alkalmazó i-Step communicationban – dugta el a kampánykiadások szinte teljes összegét. Egészen pontosan 445 ezer euróból 392 ezer eurót, ami az összkiadás 88 százalékát jelenti.

 

A TIS szerint ezzel Bugár kampányának anyagi része volt az államfőjelöltek közül a legátláthatatlanabb. Csakhogy a TIS téved. A legkevésbé transzparens az MKP elnöke, Menyhárt József volt, aki ugyanerre a feladatra, azaz a pénzek elrejtésére egy, az átlag szlovákiai magyar választópolgár számára egy ismeretlen céget, a H&K Plus, kft-t választotta. Azt a vállalkozást, melynél a 61 650 eurós összkiadás 92 százaléka, 56 866 euró landolt.

 

Ki az a H&K Plus, kft?

 

A H&K Plus, kft-t 2018. április 12-én alapította két személy, Varga Hajnalka és Kajos Katalin. Mindkettő régi pártmotoros, ismert név az MKP tagjai körében. Előbbi jelenleg is az MKP országos szervezőtitkára, utóbbi nem olyan régen még az MKP Galántai járási titkára volt. Mindketten Alszószeliben laknak, ott, ahol Berényi József, az MKP korábbi elnöke is. Varga Hajnalkát Berényi hozta még fel a párt pozsonyi székházába, és csinált belőle országos szervezőtitkárt. Varga Hajnalka pozícióját Menyhárt érkeztével is megőrizte, mi több, feljebb is került a ranglétrán. Lásd cikkünk folytatását.

 

Varga Hajnalka összeférhetetlen helyzetben. Kép: mkp.sk

 

A H&K Plus, kft minő véletlen, ugyanaz a cég, mely az MKP évi másfél millió euróból működtetett pártmédiájának tagját, a Magyar7című hetilapot is terjeszti. Erről bővebben itt és itt írtunk.

 

A H&K Plus, kft-n nem kevés pénz folyik keresztül. Legalábbis a számlák alapján.

 

A Transparensy International Szlovákia által összeállított, az államfőjelölti kampány 10 legnagyobb bevételt jegyző cége közül csak kicsivel maradt le, a 11 helyen szerepel. Olyan nagy vállalatok mögött, mint a Facebook, a Google, vagy a nagy, országos hirdetőcégek és ügynökségek, mint az Unimedia, a Gryf, a BigMedia, stb.

 

Az államfőválasztási kampány 10 legnagyobb bevétellel rendelkező cége. Kép: transparency.sk

 

Mindezt úgy, hogy Menyhárt utolsó, mért eredménye a kampányban a közvélemény-kutatások szerint 1,4 százalék volt. Ami nem érte el még a párt akkori támogatottságát sem.

 

A H&K Plus, kft egyik ügyvivője, Varga Hajnalka az MKP alkalmazottja, irodája a párt pozsonyi székházának első emeletén van. Alig három ajtónyira Menyhárt József irodájától. Az 56 866 euró „lepapírozása” így nem jelenthetett különösebb problémát.

 

Varga Hajnalka (jobbra) és Kajos Katalin. Kép: Facebook

 

De mire lett elköltve Menyhárt elért eredményhez képest horribilis összeg?

 

A transzparens számla szerint a H&K Plus, kft rövid, nem egész egy hónap alatt öt számlát állított ki Menyhárt József számára, összesen 56 866,38 euró összegben. Az öt számlához csak két esetben lett feltüntetve, hogy mire vonatkozik. E két esetben óriásplakát, illetve óriásplakát-bérlés szerepel a megnevezésben.

 

A HK Plus Kft kiállított számlái. Forrás: Menyhárt József transzparens számlája

 

A Körkép.sk ezért kérdéssel fordult az MKP-hoz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tételesen milyen kiadásokról volt szó azoknál a számláknál, melyeknél nincs magyarázat és összesen hány óriásplakátja és egyéb hirdetőfelülete volt a kampányban Menyhárt Józsefnek.

 

„Menyhárt József határidőn belül teljesítette elszámolási  kötelezettségét. Ez bárki számára szabadon elérhető a belügyminisztérium honlapján“

 

– volt a szóvivő, Fiala Ilona tömör válasza. Nem sikerült tehát megtudnunk, hogy pontosan hány óriásplakátja is volt Menyhárt Józsefnek a kampányban. Így nyomoztunk tovább.

 

A H&K Plus, kft számára kifizetett összegek teljes egészében választási plakátokra lettek elköltve. Forrás: minv.sk

 

A minisztérium honlapján közzétett jelentésből kiderült, hogy a H&K Plus, kft számára kifizetett összegek teljes egészében választási plakátokra lettek elköltve. Egy óriásplakát ára nyomtatással, ragasztással együtt egy hónapra a jelenlegi piaci viszonyok között hozzávetőlegesen 100-150 euró. A feltüntetett összeg felső határon számolva összesen mintegy 400 óriásplakátra lett volna elég.

 

Varga Hajnalka (jobbra) és Kajos Katalin. Kép: Facebook

 

Hogy mennyire reális ez a plakátmennyiség Menyhárt esetében, megnéztük a többi jelölt vonatkozásában.

 

A szintén a belügyminisztérium honlapján nyilvánosan elérhető jelentések alapján elmondható, hogy még az államfőválasztás első körének hajrára előtt a választásoktól visszalépett Menyhárt József a kampányidőszakban többet költött választási plakátokra, mint jóval sikeresebb társai. Legalábbis papíron.

 

Egészen pontosan, a nála jóval jobb eredményt elért, és Pozsonyban is masszívan hirdető Milan Krajniak 29 629 eurót költött választási plakátokra, Robert Mistrík, akinek a javára végül visszalépett, 22 529 eurót. Zuzana Čaputová, az államfőválasztás győztese pedig 51 980 eurót. Úgy, hogy a második fordulóban is kampányolt. Ezek az összegek a hivatalos kampányidőszakra vonatkoznak, tehát minden jelöltre egyformán érvényesek.

 

H&K Plus Kft: számlagyár vagy „pénzmosoda”?

 

Menyhárt kampányának elszámolása a fentiek alapján több mint gyanús, és egy sor megalapozott kérdést vet fel. Természetesen nem állítjuk, hogy pénzmosás történt, de azt igen, hogy ha ez történt volna, az pont így nézne ki.

 

„Miből fogja finanszírozni az államfőjelölti kampányt és mennyit szán rá?”

 

tettük fel a kérdést Menyhárt Józsefnek a Körképen a vele készült interjúnkban még tavaly októberben.

 

„Szponzorok támogatására számítok, melyek a transzparens számlán lesznek láthatóak. Én nem a nagy volumenű, rengeteg pénzt felemésztő kampány híve vagyok. Inkább az emberek között, az embereket megszólító kampány híve”

 

– volt a válasz.

 

Összegezve:

 

Az MKP államfőjelöltjének transzparens számlája szerint 2019. február 6 – 22 között az MKP Országos Elnökségének tagjai, illetve a párt szakmai alelnökei, 4-4-4 ezer euróval szálltak be a kampányköltségekbe. Összesen 51 ezer euró értékben, melyet Csáky Pál az EP-lista sorrendjéről döntő Országos Tanács ülése előtt 10 ezer euróval egészített ki.

 

Menyhárt József államfőjelölti kampányának anyagi támogatói. Kép: transzparens számla

 

Majd 2019. február 9. és március 7. között ennek az összegnek szinte teljes egészét, 56 866,38 eurót számlázott ki Menyhártnak a H&K Plus Kft. Az a cég, mely az MKP korábbi galántai járási titkárának, Kajos Katalinnak, és jelenlegi országos szervezőtitkárának, Varga Hajnalkának a tavaly alapított közös vállalkozása.

 

Mindezek után csodálkozunk, hogy alig két héttel az EP-választások előtt a felmérések már csak alig 2,2 százalékra mérik a Menyhárt vezette MKP népszerűségét?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.