Nyitókép forrása: facebook/Markíza

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke élesen bírálta Andrej Kiska leköszönő köztársasági elnököt külföldön tett kijelentései miatt. Kiska Németországi útján az egyik német lapnak azt nyilatkozta,hogy az olasz maffia szoros kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal.

 

„Még ha ez így is lenne, az államfőnek külföldön mindig a Szlovák Köztársaság érdekeit kell védenie. Mégsem így tesz”

 

fogalmazott a vegyespárt elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár Veronika Remišovával, az OľaNO második emberével vitázhatott a Markíza Na telo műsorában aktuálpolitikai kérdésekben. Az Egyszerű Emberek parlamenti képviselője azonban Kiska kapcsán nem értett egyet Bugárra. Remišová szerint nem Kiska, hanem „a kormánykoalíció tettei ártanak Szlovákia nevének”.

 

Remišováról az utóbbi időben azt beszélik a kulisszák mögött, hogy jó eséllyel átigazol majd Andrej Kiska készülő pártjához. Maga Igor Matovič, az OľaNO elnöke többször is jelezte, hogy egyre több véleménykülönbség van kettejük között.

 

Remišová a kamerák előtt nem zárta ki, de nem is erősítette meg, hogy szándékában áll Kiska pártjában folytatni pályafutását, amennyiben az valóban létrejön. Azt a feltételezést elutasította, hogy külpolitikai kérdésekben feszültség lenne az OľaNO-n belül.

 

Ellentmondások mindkét oldalon

 

Bugár Béla szerint Szlovákia külpolitikai irányultsága egyértelmű a kormánykoalíción belül is. Szerinte az teljesen rendben van, hogy közjogi méltóságok egyike szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal (korábban Bugár amiatt elégedetlenkedett, hogy partnerei nem ismerték el fenyegetésként és agresszorként Oroszországot), legalábbis addig, amíg az nem befolyásolja a külpolitikai irányt.

 

Remišová ebben a kérdésben sem értett egyet Bugárral. Megjegyezte, szerinte az egyáltalán nincs rendben, hogy a három legfőbb közjogi méltóság és az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke teljesen eltérő retorikát folytat külpolitikai kérdésekben.

 

A képviselőnő hozzátette, hogy számára elfogadhatatlan Andrej Danko (SNS) házelnök részvétele az orosz katonai szemlén, mert mióta utoljára releváns országvezetők vettek részt orosz katonai felvonulásokon, Moszkva megtámadta Grúziát és Ukrajnát (technikailag ez nem igaz, Grúzia támadta meg Oroszországot, ami eleve egy érdekes taktikai lépés volt; az Ukrajna elleni orosz ”támadás” említése Krím elfoglalása és a kelet-ukrajnai szeparatisták jelentős támogatása miatt elnézhető egyszerűsítés) .

 

Bugár szerint Danko oroszországi látogatása teljesen rendben volt, bár azt nehezményezte, hogy Danko az Unió szankciós listáján szereplő személyekkel is találkozott külföldi útjai során.

 

Bugár lemondana, de nem az MKP miatt

 

Bugár a műsorban elárulta az is, hogy hajlandó lenne lemondani a Most-Híd elnöki posztjáról, amennyiben azt a párt érdekei megkívánják, de hangsúlyozta, hogy „nem az MKP-val való összefogás végett”.

 

Bugár kijelentette, hogy ő szeretett volna együttműködni az MKP-val, „de ez nem lehetséges”.

 

Remišová szerint a magyar kisebbség politikai képviselőinek össze kellene fogniuk, de az lenne a legjobb, ha más kisebbségek vezetőivel lépnének szövetségre.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.