Nyitókép forrása: cas.sk

 

Ma délelőtt a parlament másodszor is szavazott az alkotmánybírójelöltekről, és a kedden megszavazott három jelölt mellé egyetlen egyet sikerült a parlamentnek megneveznie. Andrej Kiska hamarosan leköszönő államfő ezért bejelentette, hogy ő már nem nevez ki új alkotmánybírókat, a feladat így Zuzana Čaputová megválasztott államfőre hárul. A parlament pedig új jelölteket állíthat a júniusi ülésszakon.

 

Február óta húzódik az Alkotmánybíróság működésének kérdése, tekintve, hogy a taláros testület hiányos taglétszámmal kénytelen végezni a dolgát, jelenleg pedig csak alapjáraton működik. Mivel a parlament, azon belül is főleg a kormánypártok a februári szavazás alkalmával pártpolitikai játszmák tárgyává tette az új alkotmánybírók kinevezéséről szóló választást, nem sikerült egyetlen jelöltet sem állítani az AB megüresedő kilenc helyére.

 

Az 13 tagú AB hetekig négy fővel működött, vagyis döntésképtelen volt. Később a honatyák méltóztattak 6 jelöltet megszavazni a parlamentben, amelyből Kiska kinevezhetett hármat, így sikerült az Alkotmánybíróságot legalább alapjáraton, hét fővel újra munkába állítani. A májusi ülésszakon lehetőségük lett volna 12 jelölt állításával elérni, hogy Kiska hat alkotmánybírót kinevezzen, amellyel ismét normálisan működhetett volna a testület. De a parlament (és főleg a többséget bíró koalíció) ezt ismét elmulasztotta megtenni.

 hirdetes_810x300  

 

A keddi és a mai szavazáson a parlament összesen négy jelöltet választott ki. Roman Krpelan, az államfő szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök „akkor nevez ki újabb alkotmánybírókat, ha a képviselők megszavazzák a megfelelő számú jelöltet, úgy, ahogy arra az alkotmány is kötelezi őket”.

 

Mivel a májusi ülésszakon már nem lesz több szavazás, az új kinevezések minden bizonnyal Zuzana Čaputovára marad majd, akit június 15-én iktatnak be államfőnek. A parlament júniusi ülésszaka csak ezután három nappal kezdődik, de Andrej Hrnko (SNS) parlamenti képviselő szerint a legközelebbi alkotmánybírói szavazásokra a szeptemberi ülésen kerül csak sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!