Nyitókép forrása: webnoviny.sk/illusztráció

 

A parlament, mostani, 45. ülése egyébként elég feszült hangulatban kezdődött. Szerda reggel az ülés kezdetén mindössze tucatnyi képviselő volt jelen, és a felszólalók között Igor Matovič a most-hidas közlekedési minisztert, Érsek Árpádot bírálta:

 

„Előbb volt itt ez a dilettáns Érsek [Árpád közlekedési miniszter]. Két év kellett hozzá, hogy észrevegye, hogy a felsővisnyói kulcsfontosságú beruházásnál a kivitelező gyakorlatilag nem csinál semmit. Az egész ország a befejezésére vár, az emberek órákat töltenek feleslegesen a dugókban. Erre itt van ez a dilettáns, aki minisztert játszik”

 

fogalmazott az OľaNO elnöke. Hozzátette, hogy

 

 hirdetes_300x300  

„a Most-Hídnak van egy környezetvédelmi minisztere is (Solmyos László – a szerk. megj.). Ő hulladékból építi éppen a pozsonyi körgyűrűt.”

 

fakadt ki Matovič utalva arra, hogy a hatóságok gyanúja szerint az R7-es pozsonyi elkerülő szakaszánál a kivitelező nagymennyiségű üveg-, műanyag és vegyeshulladékkal alapozta meg a nyomvonalat kövek és beton helyett.

 

„Világos, mikor Bugárnak érdekében áll rászedni saját családját…“

 

folytatta volna az ellenzéki politikus, ha az ülést vezető Bugár Béla helyettes házelnökként nem folytja belé a szót. Bugár figyelmeztette Matovičot, hogy megvonja tőle a szót. Matovič kijelentésével valószínűleg az Úszor melletti telekbizniszére utalt.

 

„Most rólam van szó, vagy az ön által benyújtott törvényről?”

 

kérdezte Bugár, majd „egyszerű hazugnak” nevezte Matovičot. Heves szóváltás alakult ki, amely során Matovič „hazug csalónak” nevezte a Most-Híd elnökét. Később a Most-Híd frakciójának másik képviselőjével, Andrej Hrnčiarral is szóváltásba keveredett, mert az „cirkusznak” nevezte Matovič felszólalását.

 

Matovič egyébként a képviselői fizetésekről terjesztett elő törvénytervezetet. Az ő javaslata szerint a képviselői fizetéseket a nominális nemzetgazdasági átlagbér növekedésétől kellene függővé tenni, jelenleg ugyanis a mindenkori nominális nemzetgazdasági átlagbér értékének többszörében van meghatározva a képviselők bére.

 

A törvény indoklása szerint a képviselők jelenlegi fizetése aránytalanul maga. Mivel a koalíciós képviselők tavaly már nem fagyasztották be saját fizetéseiket, egy  nem pozsonyi honatya bére a juttatásokkal együtt 3576 euróról 5090 euróra emelkedett, több mint 42 százalékkal. Matovič szerint a kormánypártok ezzel szemben az elmúlt évben hat százalékkal emelték a lakossági villanyáram árát, hét százalékkal a fűtés árát, a SIPO díját 530 százalékkal, az egyéni vállalkozók járulékterheit pedig 10 euróval. Ráadásul a létminimumot csak szimbolikus 1,59 euróval, a gyerekek után járó adókedvezményt 0,60 euróval, a családi támogatást 6 euróval, a nyugdíjakat 8,7 euróval, a rokkantnyugdíjakat 7,4 euróval.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.