Nyitókép forrása: pixabay.com

 

 

Vasárnap este 23 órakor zárnak Olaszországban az urnák, ekkor már sok országban azonnal közzéteszik a közel végleges eredményeket. Szlovákiában az uniós választások a politikai erőtér átrendeződését hozták magukkal, és ez igaz a felvidéki magyar politikára is. Magyarországon részvételi rekord született. Németországban jobb- és balközép pártok győzelmét hirdetik ugyan, de a számok jelentős gyengülésről tanúskodnak. Európában összességében várhatóan a standard pártok jelentős gyengülésére számíthatunk. Kövessék velünk az eseményeket!

 

Loading...

Loading…

 hirdetes_810x300  

 

Magyarországon rekordszámú választó járult urnákhoz az idei EP-választásokon. A választásra jogosultak 51,74 százaléka adta le a voksát. Magyarország 21 képviselőt delegálhat az (egyelőre) 751 tagú Európai Parlamentbe. Eredmény 23:00 órakor várható. A Magyar Nemzet közlése szerint a Fidesz 55 százalékkal vezet a szavazatok 36 százalékos feldolgozottságánál.

 

Németországban az exit poll felmérések 27,5 százalékot adtak a jobbközép CDU-CSU pártszövetségnek, ami a formáció eddigi legrosszabb eredménye. Ezzel az abszolút mélypontot jelentő 1949-es szövetségi választáson szerzett 31 százalékos eredményt is sikerült alulmúlniuk. Manfred Weber néppárti csúcsjelölt és Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök próbálják szépen tálalni a pirruszi győzelmet. A bevándorlás ellenes AfD eséles a dobogós helyezésre.

 

Franciaországban az exit pollok szerint a várakozásoknak megfelelően a széljobbos Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés (korábban Nemzeti Front) győzedelmeskedett 23 százalék feletti eredménnyel. Két százalékponttal lemaradva Emmanuel Macron jelenleg regnáló államfő pártja a második.

 

Bár még sok helyen zajlik a voksolás, az Európai Parlament közzétett egy bizonytalan becslést a 751 tagú EP összetételéről:

 

 

 

A jelenlegi mérések szerint az Európai Néppárt több mint 40 mandátumot veszített az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest, a szociáldemokraták szintén negyvenet. A liberális ALDE Macron pártjával szövetkezve 103 mandátumot szerezhet, ami 34-gyel több, mint eddig volt – de Macron pártja öt éve még nem indult.

 

A Salvini-féle Nemzetek és Szabadság Európája a legutóbbi választásokhoz képest 35 mandátummal többet szerezhet, összesen 71 képviselővel rendelkezhet.

 

A Zöldek is erősödtek, várhatóan 14 mandátummal többet könyvelhetnek el, így nagyjából 66 európai parlamenti helyet szerezhetnek.

 

Ausztriában a centrista jobboldal győzelmét prognosztizálják. A Sebastian Kurz által vezetet ÖVP 34,50 százalékot szerezhet, a korábban kormányon lévő, majd a migránsválság után megbukó szocialisták (SPÖ) 23,50 százalékot kaphatnak. A botrányvideó miatt nehéz helyzetbe kerülő Osztrák Szabadságpárt 17,50 százalékos eredményre számíthat.

 

Lengyelországban a nemzeti konzervatív PiS kormánypárt győzelme várható.

 

Cikkünk hamarosan frissül

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.