Nyitókép forrása: euroaprl.eurpa.eu

 

Az idei EP-választás abszolút győztese a Progresívne Slovensko és a SPOLU koalíciója. Együtt vágtak neki a választási kampánynak, együtt futotta be elsőként 20 százalék feletti eredménnyel a rajtvonalon, ennek ellenére a két párt két külön parlamenti frakcióba jelentkezett az Európai Parlamentben.

 

Míg a PS az ideológiailag hozzá legközelebb álló liberális ALDE-hoz csapódik, addig a SPOLU – furcsa módon – az Európai Néppártot (EPP) erősíti. Már ha lehet így mondani egy balliberális szövetséges megjelenését az így is túlzottan balra sodródó EPP-n belül.

 

A PS listavezetője, Michal Šimečka a Denník N-nek nyilatkozva elmondta, hogy érvényesült a választások előtt kötött megállapodás, hogy végül az Európai Parlamentben szétosztódnak.

 hirdetes_810x300  

 

Hogy ez mennyire szolgálja az értékválságba kerülő EPP-t, az már más kérdés. A két párt ugyanis megtartotta közös programját. A szlovák progresszívok retorikája sok egyezést mutat a liberális brüsszelita vezetőkével: mélyebb Unió, irányított migráció. A SPOLU-nak pedig ezzel különösebben nincs problémája.

 

Szijjártó: új politikai helyzet van Európában, megbomlott a status quo

 

Az SaS sem kivétel

 

Az SaS is frakciót fog váltani. Nagy dilemma elé került az egykori vezető szlovák ellenzéki párt két bejutó EP-képviselője, Eugen Jurzyca s Lucia Nicholsonová.

 

Az SaS 2014-ben az ALDE pártcsaládjában kezdte, majd kilépett belőle és átigazolt az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójába, ahol az OľaNO-s Branislav Škripek (neve onnan lehet ismerős, hogy a Sargentini-jelentésnél Magyarország mellett szavazott) és a NOVA-s Jana Žitňanská is helyet foglalt.

 

Ahogy arra a Denník N is rámutat, az ECR sorsa jelenleg igen bizonytalan. A frakció törzsét a brit konzervatívok adják, csakhogy ők Brexit esetén távoznak, a cseh ODS és a lengyel kormánypárt, a PiS pedig sokkal inkább a Brüsszelt bírálók kategóriájába esnek, mint a szlovák pártok képviselői.

 

Eugen Jurzyca ki is mondja a a divatos jelszót a Denník N-nek:

 

„Egyelőre nyitott kérdés, hova megyünk. Nekem személy szerint az ECR-ben elfogadhatóságát megnehezítené, ha Orbán Viktor és a Fidesz is ehhez csatlakozna”

 

Azt azonban hozzátette, hogy hozzá inkább az EPP áll közelebb, és nem az ALDE, Nicholsonovának azonban épp az ALDE a szimpatikusabb.

 

Az ECR egy képviselőt a fentieken kívül is biztosan elveszít. Branislav Škripeket az OľaNO színeiben Peter Pollák váltja, aki az EPP és a Zöldek frakciója között vacillál. a KDH valószínűleg továbbra is a néppártiakat fogja erősíteni, de csak novemberben dől el, hogy egy van két mandátummal. A Smer pedig egy mandátummal gyengébben, három képviselővel lesz jelen a szocialista S&D frakció munkájában

 

Kedden elkezdődött a harc az EU négy vezető pozíciójáért

 

A KDH az Alkotmánybírósághoz fordul az EP-mandátumok elosztása miatt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!