Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A „két magyar párt” már túl sok, és újra kellene gondolni az egész szlovákiai magyar közéletet – jelentette ki Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, a Most-Híd fő mecénása az Inforádió Aréna című műsorában.

 

Világi szerint míg a Most-Híd folyamatosan vesztett a legutóbbi parlamenti választásokon kapott 6,5 százaléknyi támogatottságból, addig a vegyespárttól elpártoló szavazókat az MKP nem tudta magához csábítani.

 

„Egy több éve zajló trendnek vagyunk a tanúi, amikor a szlovákiai magyar választók egyre jelentősebb rétege nem akar magyar, sem szlovák pártra szavazni. (…) Úgy érzik, hogy a két párt nem dolgozik értük és nem tesz meg értük mindent. Ez persze csak egy érzés, ami persze részben igaz. Ha a tényeket nézzük, a Most-Hídnak vannak sikerei, a Magyar Közösség Pártja is igyekszik, és a maga módján próbál bizonyítani, de úgy látszik, hogy ez már kevés”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott.

 

Világi szerint várható volt, hogy mindkét párt kudarcot vall az EP-választáson.

 

„Valójában én azon lepődtem meg, hogy csak 395 szavazat hiányzott az MKP-nak”

 

mondta. A műsorvezető kérdésére reagálva kifejtette, hogy a pártok nem jól kampányolnak és nem is találják el, mit vár el tőlük a magyar közösség.

 

„Valószínűleg a kampányuk tartalma nem elég arra, hogy az emberek elhiggyék, nekik szól, nem mobilizálja őket. Az üzenetek sem megfelelőek, és az emberek is úgy érzik, hogy ez kevés”

 

Világi szerint a felvidéki magyarság két EP-képviselője – Csáky Pál (MKP) és Nagy József (Most-Híd) – „elvégezte a munkáját, (…) de az igazság az, hogy az emberek ezt nem érzékelik, mert számukra Brüsszel túl messze van, ezekkel a képviselőkkel pedig nem találkoztak”.

 

„Ha a két pofon közül választhatunk, inkább ezt kapjuk meg (az EP-mandátumok elvesztését – a szerk. megj.) , mint hogy ne legyen magyar képviselet a szlovák parlamentben”

 

fogalmazott.

 

Világi kifejtette, hogy az EP-választások mostani eredménye egyértelmű jelzés arra, hogy

 

az egységes politikai képviseletet „valószínűleg komolyabban kell venni.”

 

„Az elmúlt években én már többször is mondtam, hogy a két magyar pártnak meg kellene egyeznie, és egy olyan status quot kellene találni, amely megakadályozza a magyar szavazatok elvesztését”

 

mondta, arra utalva, hogy a szlovák választási rendszer szerint a parlamentbe be nem jutó pártok szavazatait szétosztják a bejutó pártok között.

 

„Nagy bűn és nagy felelőtlenség, hogy az elmúlt választási időszakokban a választók szavazatait emiatt odaadtuk a szlovák pártoknak”

 

A műsorvezető, Exterde Tibor kérdésére, miszerint a két párt között lehet-e együttműködés, ha valamelyik vezető „hátralép” – nyilván Bugár Béla távozására utalt – Világi azzal válaszolt, hogy szerinte „mindenkinek hátrább kell lépnie”, hogy egyezség születhessen.

 

Megkezdődött a harc az etnikai politizálás túlélésért. Az ok: Bugár Béla és az oligarchák

 

A Slovnaft vezérigazgatója szerint az „ördög a részletekben van”, mert egy kétpárti koalíciónak 7 százalékos küszöböt kell megugrania a parlamentbe jutáshoz, miközben a közös listán sincs garancia arra, hogy milyen arányok érvényesülnek a két párt között.

 

Ennek ellenére Világi úgy véli, hogy

 

„ez a két párt már túl sok, és újra kellene gondolni az egész szlovákiai magyar közéletet”.

 

Hozzátette, hogy a választásokra rányomta bélyegét a himnusztörvény is, amely „a Most-Hídnak ártott többet, (…) és a választók meg is büntették őket érte.”

 

„De ha összevetjük az elmúlt 20-25-30 év választásait, a mostaninál volt a legkevesebb ilyen jellegű nemzetiségi töltet. Minden parlamenti párt nagyon odafigyelt, még a szélsőségesek is, hogy ne legyenek magyarellenes kirohanások”

 

mondta.

 

Világi az Inforádióban a DAC-ról és az elektromobilitásról is beszélt. A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.