Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Andrej Kiska készülő pártja átrendezi az ellenzék sorait, megadja a kegyelemdöfést a Most-Hídnak, de egyúttal Kiska elveszti azt a „glóriát”, amire elnökként szert tett – derül ki a Hospodárske Noviny megbízásából készített AKO-felmérésből.

 

A HN által közölt adatok szerint az egykor 60 százalékos népszerűségnek örvendő Andrej Kiska készülő új pártjára a megkérdezettek 28,30 százaléka szavazna (6,8 százalék biztosan, 21,5 százalék valószínűleg. Ugyanakkor 65,2 százalékuk nem voksolna rá, és ebből 46,10 százalék egyértelműen elutasítja a lehetőséget.

 

Az AKO összeállította a pártpreferenciákat is, egyszer Kiska pártjával, egyszer nélküle. Az eredmény azért is érdekes, mert ez az ügynökség rendszeresen felülreprezentálja a Most-Hidat. Kiska pártjának megjelenésével azonban úgy tűnik, Bugár Béláék megkapják a kegyelemdöfést.

 hirdetes_810x300  

 

Az AKO felmérését az alábbi grafikonok foglalják össze. Az MKP 2,8-2,9 százalékon áll (Kiskával és Kiska nélkül is), a Most-Híd szintén a parlamenti küszöb alatt van, az optimistább forgatókönyv szerint is 4,2 százalékon.

 

Az eredményekből kitűnik, hogy a liberális politikai irányt követő Kiska új pártja a legtöbb szavazót (arányaiban) a PS-SPOLU-tól vinne el (2,4 százalékot). Viszonylag sokat bukna az SaS is (2 százalékpontot), amely egykor az ellenzék vezető pártja volt, ma pedig csak az ötödik helyen jutna be a parlamentbe. A Sme rodina 1,2 százalékpontot veszíthet Kiska pártja megalakulásán.

 

A Most-Híd 0,6 százalékot bukik rajta, ami cca. 16 ezer szavazatot jelenthet, ami egy parlamenti küszöb alá szorult pártnak nagy érvágás.

 

Adatok forrása: HNonline.sk. Grafikon: Körkép.sk

 

Milyen koalíciók tudnának létrejönni?

 

Szlovákiában a Fico-kormány bukását és a Pellegrini-kormány színre lépését követően a pártpreferenciák olyan mértékbe osztódtak meg, hogy gyakorlatilag sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem tudott volna kormányt alakítani. Kiska pártja ezt a problémát nem oldja fel, sőt, nincs olyan hármas vagy négyes formáció, amely kormányzótöbbséget szerezne.

 

A korábban nagyon valószínű veszélyként szereplő Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina, vagy Smer-ĽSNS-SNS-KDH koalciók Kiska megjelenésével már szereznének többséget a parlamentben. A baloldali-nacionalista-populista térfélen csak egy ötpárti koalíció tudna kormányt alakítani: Smer-ĽSNS-SNS-KDH-Sme rodina. Ez azonban a pirruszi győzelmet arató Smernek aligha felelne meg.

 

Nem jobb a helyzet ellenzéki térfélen sem. Ott csak egy PS-SPOLU – Kiska – SaS – OľaNO – KDH koalíció szerezhetne kormányzótöbbséget, csakhogy erősen kérdéses, hogy a jobboldali OľaNO és a konzervatív (gyakran szlovák nacionalista) KDH együtt tudna működni a balliberálisokkal. Mindenesetre 80 mandátumukkal potenciális esélyesek lehetnek, de hogy képes lenne-e működni ez a koalíció, az kétséges.

 

 

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy akár egy nagy baloldali tömb is létrejöhet. A Smer belső viszálya akár Pellegrini javára is eldőlhet, és a kormányfő retorikája meglepően közel áll a PS-SPOLU retorikájához. Egy Smer-PS-SPOLU-Kiska koalíciónak a mostani felmérés szerint 73 mandátuma lenne, ami csak hárommal kevesebb a szükséges többségnél. Ez még ledolgozható hátrány, ráadásul hárompárti koalícióról van szó, amely jobban irányítható, de ha dűlőre jutnak a Smerben, akár közös érdekeket is találhatnának.

 

Természetes ez utóbbihoz nélkülözhetetlen, hogy a Smer mögött álló érdekcsoportok egyezségre jussanak a PS-SPOLU mögött állókkal, akik szintén kérik a maguk szeletét a közös tortából.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.