Nyitókép forrása: pluska.sk

 

A most-hidas Katarína Cséfalyová titokban Martin Fedorral és Tomáš Drucker tárgyalt. Drucker, aki korábban a Smer egészségügyi, majd rövid ideig a Pellegrini-kormány belügyminisztere volt, néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy saját pártot alapítana. A titkos találkozóról a Plus Sedem Dní közölt fotókat.

 

Úgy tűnik, Bugár Béla pártja egyre kevésbé tudja fenntartani az egység látszatát. A Kuciak-gyilkosság utáni belpolitikai válság óta több, közismert tagját és funkcionáriusát elvesztette (Lucia Žitňanská, František Šebej), most pedig úgy tűnik, hogy a parlamenti választások közeledtével mások is vannak, akik a Most-Hídon kívül kedvezőbb jövőképpel számolnak.

 

A Most-Híd Cséfalvayová titkos találkozójával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, Cséfalvayová is hallgat.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó forrása. Pluska.sk/MICHAL SMRČOK

 

Kívül tágasabb…

 

Valószínűtlen, hogy Cséfalvayovát az elmúlt hetekben egyre többször említett Most-Híd – MKP összefogás riasztaná el. A parlament külügyi bizottságának elnökeként a nyugat-orientált, liberális vonalat képviselte, és az elnökválasztás előtti hónapokban az egyik legtöbbet szereplő most-hidas képviselő volt. Épp külpolitikai nézetei miatt egyre többször keveredett nyílt szóváltásba főleg az SNS-szel, arra is volt példa, hogy Andre Danko, a szlovák nemzetiek elnöke leváltását követelte Bugár Bélától.

 

Sokkal valószínűbb, hogy a találkozó hátterében a Most-Híd bizonytalan jövője áll. A vegyespárt népszerűsége Bugár sikertelen elnökválasztási szereplését, majd a teljes kudarcot jelentő EP-választásokat követően 5 százalék alá, majd 4 százalék közelébe süllyedt. A Most-Híd első parlamentbe jutása óta ez a vegyespárt legrosszabb mutatója, és jelenleg egyáltalán nem úgy tűnik, hogy van még út felfelé.

 

Nyilvánvaló, hogy a Bugárék a Smerrel való koalícióra lépés árát fizetik meg, de főleg azt, hogy minden egyes politikai válság kirobbanásakor bennmaradtak a kormányban, megőrizve annak működését. Annak ellenére, hogy 2016-ban még a Smer nélküli kormánnyal kampányoltak. A koalíciós partnerek, a Bugár nevéhez fűződő telekbizniszek, a himnusztörvény és az egyre arrogánsabb, de annál kevésbé kielégítő magyarázkodások juttatták a Most-Hidat abba a helyzetbe, ahol most van.

 

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok az MKP-nál: Menyhárt számára Bugár nem kizáró tényező

 

Polgári vagy etnikai?

 

A helyzetet bonyolítja a Most-Híd és az MKP egyre nyilvánvalóbb közeledése, amely elvileg (a gyakorlatban már egyáltalán nem biztos) mozgósíthatná a szavazni nem akaró magyar választókat. Csakhogy sokak szemében ennek egyik feltétele az lenne, ha Bugár távozna a párt éléről (igaz, ezt még Menyhárt József, az MKP elnöke sem tekinti szükségszerűnek), amiatt a vegyespárt legalábbis retorikában elutasítja a tárgyalásokat.

 

A párt másik problémája, hogy a Most-Híd és Bugár Béla épp szlovák vagy szlovák érzelmű tagjai miatt nem akar lemondani jobboldali, polgári, liberális jellegéről, miközben az MKP az etnikai politizálás elkerülhetetlenségét hangsúlyozza. Nyilvánvaló, hogy a vegyespártnak egymagában alig van esélye a parlamentbe jutásra, „szlovák szárnya” nélkül azonban elveszti létjogosultságát.

 

Rengeteg szavazót veszített a liberális PS-SPOLU sikerei miatt is. Azok a most-hidas szlovák szavazók, akik liberális értékeket vallanak, elegük van a Smer korrupciós ügyeiből és kormányából, alternatívát látnak a PS-SPOLU-ban.

 

Bugár szerint etnikai politizálással nem lehet eredményeket elérni

 

A fenti indokok miatt a szlovák sajtó is „politológiai csodának” tartaná, ha a Most-Híd ismét bejutna a parlamentbe. Főleg azután, hogy a Kuciak-gyilkosság utáni tömegtüntetéseken már nem csak a magyarok, de a szlovákok is árulóként tekintenek Bugár Bélára.

 

A Most-Híd körül tehát fogy a levegő, és a fiatalabb, még politikai karriert akaró tagjai nyilván okkal veszik fontolóra, hogy más alternatívát válasszanak.

 

Bugár Béla a következő parlamenti választásokig a Most-Híd élén marad

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.