Nemzetpolitikáról, a felvidéki magyar politika helyzetéről, a támogatási rendszerről, és a szlovákiai magyar sajtó állapotáról vitáztak szombaton a Felvidéki Magyar Szigeten.

 

Dobay Gergely kérdéseire Mede Ferenc vállalkozó, a gömörpéterfalai Völgy tulajdonosa, és az Ősök Sarjai Ünnep főszervezője, Méry János, az MKP somorjai helyi szervezetének tagjai, helyi képviselő, Samu István gútai tanár, önkormányzati képviselő, az MKP Országos Elnökségének korábbi tagja, valamint Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője válaszoltak.

 

Cikkünk alján megtalálható a két és fél órás beszélgetés vágatlan felvétele, melyet az Új Egység Mozgalom képviselői tettek közzé. Az alábbiakban szerkesztett formában főszerkesztőnk által az egyes témakörökre adott rövidített válaszait közöljük.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

 

 

Kérdéskör: A felvidéki magyarság életének alakulása a rendszerváltás óta

 

Király Zsolt: A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy mára felnőtt egy teljes generáció, mely nem tudja, mert nem élte meg és nincs tapasztalata, hogy miről szól a parlamenti politizálás.

 

Ők egy teljesen más típusú tevékenységet szoktak meg. A kilobbizott támogatásokból való látszatteljesítményt és a gyakran tartalmatlan nagyotmondást. Az építkezés helyetti felélést. Ami ideig óráig működik, aztán akaratlanul is bedől.

 

Vannak természetesen ellenpéldák is, főleg régiós szinten, vagy egy-két egész Dél-Szlovákia szerte ismert pozitív pálda, de ezekről általában keveset tudunk, vagy irigységből el vannak hallgatva.

 

A felvidéki magyarság óriási lehetőséget kapott 1989, és főleg 1993 után. De ezzel nagyon kevés kivételtől eltekintve nem volt képes élni (leszámítva a vállalkozói vonalra lépett, korábbi tűz közelében ülőket).

 

A politikai pártok és a kiemelt intézményként működő civil szervezetek élén évtizedek óta ugyanazok a személyek állnak. Kisebbségi létben nagyon nehéz alternatívát felépíteni, az idősebbek a végsőkig ragaszkodnak ahhoz, amihez az évek során hozzájutottak. Ez viszont az egy helyben topogás záloga. Amikor 2010-ben kiestünk a parlamentből, bekerültem az MKP átmeneti, öt fős vezetésébe és szorgalmaztam a vérfrissítést. Azzal, hogy 40:60 arányú fiatalítást javasoltam, de nem kaptam elegendő bizalmat. Így kénytelen voltam saját magam távozni, mert nem láttam esélyt a megújulásra. A helyzet azóta csak romlott.

 

Mára a konformizmus, alibizmus, valóság leplezése, mellébeszélés vált a meghatározóvá. Sajnos a szlovákok e téren már előttünk járnak. Függetlenül attól, mit gondolunk róluk és az új projektjeikről, képesek voltak alternatívát kiállítani.

 

Kérdéskör: A parlamenten kívülre szorult MKP és a HÍD politkájának tömör értékelése (esetleg MKDSZ és Magyar Fórum)

 

Király Zsolt: Utóbbi kettőre majd akkor térnék ki, ha elérnek valamit. Az MKDSZ a Most-Híd szatelitpártja, melyet azért finanszíroznak, hogy a magyar párt helyzetét nehezítse. A Magyar Fórum pedig Simon Zsolt kielégítetlen ambícióinak terméke. Simon Világi Oszkár embereként már két politikai pártot is otthagyott, amikor saját érdekeit nem tudta megvalósítani.

 

MKP – a fokozatos eljelentéktelenedés kicsúcsosodása a jelenlegi pártelnök, Menyhárt József vezetésével tetőzik. Menyhárt, ha a párt továbbra is hagyja, az MKP utolsó elnöke lesz.

 

2018-ig volt némi közöm az elmúlt években a felvidéki közéleti stratégia alakításához. Sajnos a politikai lehetőségek, majd a vezetői képességek hiánya oda juttatta a pártot, ahol jelenleg van. Az MKP már csak nevében politikai párt. Valójában már közel másfél éve nem fejt ki valós politikai tevékenységet. Néhány tehetséges személy még mindig van a pártban, de azok többsége, akik képesek lennének visszavezetni a pártot a parlamentbe, már máshol tevékenykednek. El lettek zavarva, ki lettek utálva, vagy egyszerűen csak elegük lett a megváltoztathatatlant látva, és máshol találtak önmegvalósítást.

 

A Most-Híd a folyamatos magyar önfeladás pártja gazdasági érdekekért. Feladod a magyar érdekképviseletet, és ezért gazdasági előnyökben részesülsz. Cserében látszateredményeket próbálnak bombasztikus eredményekként prezentálni. De tevékenységüket mára 2 százalék körülire árazták be a választók. Maradtak a családtagok, a rokonság, az érdekemberek, azok, akik a javakból és tevékenységükből anyagilag is jól járnak.

 

Kérdéskör: Létezhet-e felvidéki magyar politikai párt anyaországi „infúzió” nélkül

 

Király Zsolt: Miért kellene anélkül léteznie? Hisz egy nemzet vagyunk. A teljes elszakadás a Most példáján látjuk, hogy hova vezet. Az anyaországgal szembeni unszimpátiában testesül meg.

 

Felkészült vezetők hiányában az van, amit látunk. A felvidéki magyarság soha nem látott mértékű támogatást kapott az anyaországtól. A szinte teljes civil szféra, egyházi vonal (hol az eredmény?), óvoda és iskolafelújítás, Baross pályázat, médiatámogatás…- az eredmény politikai, közösségi értelemben mégsem értékelhető. Mindez már csak az életben maradáshoz elég.

 

De mivel túl nagy az anyagi különbség a választók és a politikai vezetők között, az olló pedig egyre csak tágul. Túl jól élnek, túl jól vannak lakva a vezetők, így nincs motiváció. A felvidéki magyarság pedig passzívvá vált, és leváltásuk helyett inkább a tőlük való elfordulást választotta.

 

 

Témakör: Az EP-választások értékelése

 

Király Zsolt: Ennek taglalását a Körképen már nagy terjedelemben megtettük. Az itt ülők és hallgatók többsége feltételezem, olvassa a Körképet, így nem szeretném az ott leírtakat elismételni.

 

Röviden összefoglalva: Az EP-választások eredménye várható volt. A Mostnál túl későn jött el számukra a kijózanodás ahhoz, hogy ezzel tudjanak még valamit kezdeni.

 

Az MKP pedig önmagának hazudik, amikor nem akarja belátni, hogy mi vezetett ide. És a választókat, a sajtót, és a magyar közösséget szapulja, ahelyett hogy önkritikát gyakorolna. Az MKP-nak ugyanis nem 400 szavazat hiányzott, hanem legalább 80 ezer. 49 ezer + 80 ezer. Ennyi kell ugyanis a parlamenti 5 százalék megugrásához. 23 százalékos részvételnék örülni a 4.96 százaléknak, és megpróbálni eladni, hogy milyen kevésen múlott, önbecsapás. Az MKP öt éve kevéssel maradt le a 2. mandátumról. Ma azt az egyet sem tudta megszerezni, mi több, a másik part sem.

 

Az MKP nem és nem tud élni a lehetőséggel. Mert a párt szellemileg kiürült, személyzetileg elöregedett, a jelenlegi vezetés pedig már csak a túlélésre és a stratégiai partnerség adta kényelmes létre rendezkedett be. Hogy ez mire elég, sorozatban láthatjuk.

 

A választópolgárok kiállították a bizonyítványt. Mindkét párt eredményében benne van a sikertelen államfőválasztás is.

 

Tanulság: a felvidéki magyar választók kétharmada am már nem választ, otthon marad, vagy egyre nagyobb részük (de ez még nem túl markáns), szlovák pártokra szavaz.

 

Témakör: Lehetséges-e a közös magyar politikai képviselet? Ha igen, kikkel?

 

Király Zsolt: Csak úgy van értelme, nem mindegy azonban, hogy kikkel. A hibát ott követik el, hogy önmagukkal és egymással foglalkoznak. Oligarcha irányításra saját túlélésük lehetőségeit keresik. Ahelyett, hogy a választópolgárokkal fognának össze. A megunt arcok és alkalmatlanná vált politikai vezetőkből azonban a választópolgárok már nem kérnek.

 

A magyar ember is megérdemli a megfelelő kínálatot. Neki is jár a minőség, nem csak az, amit választások óta már egyre jobban kiismert.

 

Témakör: Az anyaországi és a szlovákiai támogatások elosztásának anomáliái

 

Király Zsolt: Rengeteg van belőlül. Az egyik fő gond abban van, hogy nincs világos kritériumrendszer és nincs utókövetés. Nincsenek kiértékelve a megtámogatott projektek. Mert nincs erős civil szektor (mert ők is érdekeltek), nincs elég média, mely rámutatna a nyilvánvaló törvénytelenségekre, visszaélésekre, aránytalanságokra.  Így nyilvános elszámolás sincs, csak egyfajta belső, a donor felé. De a hatékonyság a legritkább esetben szempont.

 

Témakör: Hol tart a felvidéki magyar újságírás?

 

Király Zsolt: Szerintem nincs ilyen. Mediális projektek vannak, melyek különböző háttérrel működnek. Az Új Szó oligarcha (Penta) kezében van, a Most-Híd befolyása alatt. Ugyanúgy a Most irányítja a  Pátria rádiót és a Bumm hírportált. Befolyása van a Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozó, és egyébként nyíltan Fidesz-ellenes Paraméterben (furcsa, hogy a magyar kormány ezt nem veszi észre). Mindegyik komoly anyagi támogatásból működik.

 

Az MKP pedig másfél millió euróból hozta létre saját lakájmédiáját. Ehhez társul a Hírek.sk, nagyrészt megegyező szerkesztőséggel további évi 35-40 millió forint közötti támogatással, és az egyre visszaszoruló Felvidék.ma (szintén több tízmillió forintos éves támogatással.)

 

Továbbá van a Körkép.sk, mely a Most-Híd érdekeinek köszönhetően a szlovákiai magyar támogatási rendszerből egyáltalán nem részesül, a magyarországiból pedig a konkurens portálokhoz kepest nagyon szerényen. Leginkább önerőből, és olvasóink mikrotámogatásainak köszönhetően tartjuk fenn magunkat.

 

Bővebben a lenti videókban.

 

 

 

 

 

 

 

 

A műsor vágatlan felvétele:

1. rész: ITT

2. rész: ITT

3. rész: ITT

4. rész: ITT

 

Fényképek: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.